Fonksiyonel Liderlik Modeli Nedir?
- 10 January 2021
- 405 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, İşlevsel Liderlik Modelini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü İşlevsel Liderlik Teorisinin temellerini anlayacaksınız.
İşlevsel Liderlik Modeli nedir?
Fonksiyonel Liderlik Modeli, liderliği tanımlamak için geliştirilmiş modellerden biridir. Liderlikle ilgili onlarca yıl öncesine uzanan pek çok araştırma yapıldı ve birçoğu otantik bir lideri kitlelerden neyin ayırdığını tanımlamaya çalıştı. Yani geniş bir teori koleksiyonudur. Bunlar daha sonra çalışmanın perspektifine göre sınıflandırılır. Yaygın liderlik çalışmaları arasında özellik teorileri, davranış teorileri, olasılık teorileri, dönüşüm teorileri, işlem teorileri, büyük adam teorisi ve fonksiyonel teoriler bulunur.
İşlevsel liderlik modelleri çoğunlukla liderin ne yapması gerektiğine yöneliktir ve liderlerin bir lider olarak sorumluluklarını almasının beklendiği işlevleri ve durumları tanımlamak için kullanılır. John Adair’in Eylem Merkezli Liderlik modeli (ACL) ve Kouzes ve Posner’ın beş liderlik uygulaması gibi çeşitli işlevsel liderlik modelleri vardır.
İşlevsel Liderlik Teorisi, başarılı liderleri inceleyerek ve belirli eylem ve davranışları belirleyerek geliştirilir. Daha sonra liderin başarıdan önce tam olarak ne yaptığını gösteren korelasyonlar için sonuçlar analiz edilir.
Fonksiyonel Liderlik Teorisi
İşlevsel Liderlik Teorisi, liderlerin, organizasyonun bir bütün olarak veya bir parçası olarak etkinliğine katkıda bulunması beklenen belirli davranışları belirlemeye yönelik bir teoridir. Teorinin özü, liderin en önemli görevinin, grubun ihtiyaç duyduğu her şeyin sağlanmasını sağlamak olmasıdır. Bu durum liderin grubun etkinliğine ve uyumuna başarıyla katkıda bulunduğunda liderlikte ve görevinde başarılı olduğu anlamına gelir.
İşlevsel liderlik modeliyle yakından bağlantılı olan İşlevsel Liderlik Teorisine göre, liderlik tamamen herhangi bir kişiye bağlı değildir. Modele göre liderlik, grup tarafından bir dizi davranışa dayanmaktadır. Bu davranışlar dizisi, işleri başaran ve görevleri yerine getiren şeydir. Grubun veya kuruluşun her üyesi belirli bir şekilde davranabilir, eylemler gerçekleştirebilir, böylece herkes lider bir rol üstlenebilmelidir. Fakat pratikte, farklı insanların farklı niteliklere sahip olduğunu ve liderlik için bir dizi karakteristik niteliğin gerekli olduğunu görüyoruz.
John Adair’in Eylem Merkezli Liderliği
İşlevsel liderlikle ilgili en popüler ve etkili teorilerden biri John Adairs Eylem Merkezli Liderliktir. Model, üst üste binen üç daireden oluşmaktadır. Üç çemberin her biri farklı bir liderlik işlevleri alanını temsil eder.
Fonksiyonel Liderlik Modeli: Görev
Eldeki görev veya zorluk grup tarafından yapılmalıdır ve tek bir kişi tarafından tamamlanamaz.
Fonksiyonel Liderlik Modeli: Takım
Ekip ama o ekipteki tüm bireyler yeterince gelişmişse olağanüstü sonuçlar elde edebilir.
Bireysel
Bireyler, gerçekleştirilecek motive edici ve zorlu bir görev bekliyorlar.
Model, yukarıda açıklanan ihtiyaçların nasıl karşılanabileceğini araştırır. Çoğu kuruluşta, çoğu çalışanın ihtiyaçları yönetici tarafından karşılanır ama diğer kuruluşlarda, bireylerin kendileri, resmi bir liderlik pozisyonuna sahip olmadıklarında bile lider bir rol üstlenirler.
Örnek Liderlik
James Kouzes ve Barry Posner, 1987 tarihli ‘Liderlik Mücadelesi’ adlı kitaplarında işlevsel liderlik modelinin dikkate değer bir versiyonunu tanıttılar. Aldair’in modelinden daha fazlasını anlatıyor ve CEO’lar gibi üst düzey liderleri hedefliyor. Temel liderliğin beş uygulaması, soyut liderlik kavramını kolayca anlaşılabilir davranışlar ve çalışma yöntemlerine dönüştürür. Model, Liderlik Uygulamaları Envanteri (LPI) ile doğrulanmıştır. Mevcut araştırmalar, beş örnek liderlik uygulamasının etkinliğini ve liderlerin etkinliği ile ilişkilerini tutarlı bir şekilde doğrulamaktadır.
Kouzes ve Posner, çalışmalarını ve sonuçlarını beş uygulama üzerinden özetlemektedir.
1. Süreci Zorlamak
Beş liderlik uygulamasından ilki sürece meydan okuyor. Bu durum liderlerin aktif olarak statükoyu değiştirmek için olasılıkları aramaları gerektiği anlamına gelir. Bunu, deneyler yaparak ve riskler alarak kuruluşu daha etkili veya verimli hale getirmek için yenilikçi yollar arayarak yaparlar. Hayal kırıklıkları ve zorluklar öğrenme fırsatı olarak kullanılır. Değişim kolay değildir, bu yüzden statükonun kolayca değiştirildiği bir atmosfer yaratmak kolay değildir.
2. Paylaşılan Bir Vizyona İlham Vermek
Liderler bir fark yaratabileceklerine inanmalıdır. İyi bir liderin, kuruluşun gelecekte ne olabileceğine dair benzersiz ve ideal bir imaj çizen net bir gelecek vizyonu vardır. Organizasyonun geri kalanının manyetik çekimleri ve sessiz ikna kabiliyetleri ile gelişime katılmalarını sağlarlar. Sessiz ikna, ana hatları çizilen geleceğin fırsatları veya faydaları açıkça belirtilmeden ortaya çıktığında ortaya çıkar. Bu farkındalık insanları ikna ediyor.
3. Başkalarının Harekete Geçmesini Sağlama
Örnek liderliğin işlevsel liderlik modeline göre, iyi liderler etkili işbirliğini mümkün kılar ve canlı ekipler oluşturur. Organizasyonun her üyesi aktif bir şekilde günlük yaşamın içinde yer alır ve herkes birbirine saygı duyar. Herkes birlikte rahat, üretken ve gizli bir atmosfer için çabalar. Bu durum herkesin birbirini güçlendirmesine izin vererek bir yetenek ve güç hissi yaratır. Takıma daha fazla özgüven verir.
4. Yolu Modellemek
Liderler ayrıca organizasyonda yer alan herkese nasıl davranıldığının yanı sıra hedeflerin takip edilme biçimiyle de ilgilenirler. Kısacası, başkaları için standartları belirlerler ve kendilerini başkalarının izlemesi için iyi bir örnek olarak sunarlar. Ayrıca değişimle başa çıkmak için örnek teşkil ederler. Büyük ölçekli değişiklikler durumunda, küçük hedefler belirlenir, böylece bu hedeflere ulaşmak zafer gibi hissettirir. Etkili liderler ayrıca bürokrasiyi çözer ve bulunan herhangi bir sorun için esnek, dahili bir çözüm geliştirir. Çalışanların hangi yolu takip etmeleri gerektiğinden tam olarak emin olmadıkları durumlarda, liderler kendilerine rehberlik edilmesini sağlar.
5. Kalbi Teşvik Etmek
Organizasyonla harika şeyler gerçekleştirmek için çok çalışmak gerekiyor. Çalışanların süreç boyunca yeterli umut ve kararlılığı sürdürmelerini sağlamak için lider, çalışanları katkılarından dolayı düzenli olarak övmelidir. Bir takımda çalışanlar, performansları kutlamayı da içeren ödülleri paylaşır.
İşlevsel Liderlik Özetlendi
İyi bir liderin hangi niteliklere sahip olması gerektiğini veya hangi stratejiyi takip etmesi gerektiğini tanımlayan liderlik üzerine çeşitli çalışmalar yapılmıştır. İşlevsel liderlik, yalnızca bir liderin etkili olabilmesi için gerçekleştirmesi gereken faaliyetlerle ilgilidir. John Aldair’in işlevsel liderlik modeli, üst üste binen üç daire aracılığıyla takım, görev ve bireyin etkileşimini görselleştirir. Bu liderlik biçimini tanımlayan başka bir model, Kouzes ve Posner tarafından geliştirilen beş örnek liderlik uygulamasının modelidir.
Ne düşünüyorsunuz?
İşlevsel liderlik modeli hakkındaki açıklamayı tanıyor musunuz? Sizce bu tür modellerin artıları ve eksileri nelerdir? Hangi liderlik teorileri sizi ilgilendiriyor? Eylem merkezli liderliğin etkili olduğunu düşünüyor musunuz? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın