Advanced
Search
  1. Home
  2. Finansal Muhasebe Nedir?

Finansal Muhasebe Nedir?

  • 7 Ağustos 2021
  • 0 Likes
  • 262 Views
  • 0 Comments

Bu makale finansal muhasebenin pratik bir açıklamasını verecektir. Okuduktan sonra bu güçlü finansal yönetim disiplininin temellerini anlayacaksınız.

Finansal muhasebe nedir?

Finansal muhasebe, bir işletmenin finansal işlemleri hakkında bilgi üreten bir muhasebe dalıdır. Finansal muhasebenin amacı, ilgili bilgileri harici kullanıcılara sunulan kullanılabilir bir biçimde oluşturmaktır. Finansal muhasebenin temelde en önemli amacı, bu yüzden kuruluş dışından insanlara faydalı finansal bilgiler sağlamaktır. Bu gruplara harici kullanıcılar denir. Bununla ilgili daha sonra daha fazlası.

Genellikle muhasebenin, yalnızca profesyoneller tarafından gerçekleştirilebilecek çok karmaşık ve oldukça teknik bir iş olduğu düşünülmektedir. Gerçekte, çoğu insan muhasebe bilgileriyle çalışır. Bu bilgiler, gelirinizi ve harcamalarınızı takip ederken ve aynı zamanda bir ev satın alırken veya yatırım yaparken de oluşturulur. Finansal muhasebede odak noktası esas olarak bilgidir.

Muhasebe türleri

Kuruluşlar farklı türden seçimler yapmak zorundadır. Bu yüzden farklı türlerde muhasebe bilgilerinin mevcut olması mantıklıdır.

Yönetim Muhasebesi

En aşina olduğumuz muhasebe türü, yönetim muhasebesi bilgileridir. Bunun için geliştirilen ve yorumlanan bilgiler, yöneticinin işi yürütmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Yöneticiler bu bilgileri şunlar için kullanır:

  • Hedefleri tanımlama
  • Departmanların veya kişilerin performansını değerlendirmek
  • Yeni ürünlerle ilgili karar verme
  • Diğer yönetim kararları

Finansal Muhasebe

Bu makalenin odak noktası olan ikinci muhasebe türü finansal muhasebedir. Bir şirketin mali kaynakları, yükümlülükleri ve faaliyetleri hakkındaki bilgileri ifade eder. Finansal muhasebe aynı zamanda iş dili olarak da adlandırılır.

Daha önce belirtildiği gibi, finansal muhasebe, dış kullanıcılara kendileriyle ilgili bilgiler sağlamak için tasarlanmıştır. Daha sonra bu harici kullanıcılar hakkında daha ayrıntılı bilgi vereceğiz ama bunlar yatırımcılar gibi tarafları da içeriyor. Finansal kaynaklarını nasıl kullanacaklarını belirlemek için finansal bilgileri kullanırlar.

Vergi muhasebesi

Vergi muhasebesi, özel bir muhasebe dalıdır ve bir kuruluşun mali yönüyle ilgilidir. Yukarıdakilerin tümü muhasebe olmakla birlikte, vergi muhasebesi, yönetim muhasebesi ve finansal muhasebeden farklıdır. Örneğin, vergi muhasebesi için farklı düzenlemeler vardır. Bu yüzden beyanları ve diğer belgeleri farklı görünür. Vergi muhasebesi, finansal muhasebeden gelen bilgileri kullanır.

Temel fonksiyonlar

Bir finansal muhasebe sistemi, kuruluş tarafından kaydedilen personeli, prosedürleri, teknolojiyi ve bilgileri içerir. Karar vericilere, yöneticilere ve yönetim kuruluna iletilen muhasebe bilgilerini üretir. Bu finansal sistemlerin nasıl tasarlandığı kuruluşa göre değişir. Küçük kuruluşlarda, sistem bir yazarkasa, çek defteri ve vergi danışmanına yapılan yıllık ziyaretten çok daha fazlasını içermeyecektir. Büyük organizasyonlarda sistem, bilgisayarlardan, yüksek eğitimli personelden ve her departmanın performansını gösteren muhasebeci raporlarından oluşur. Her iki durumda da muhasebenin amacı aynı kalır; Kuruluşun iş bilgilerini mümkün olan en verimli şekilde kullanabilmesini sağlamak.

Üç işlev

Hangi muhasebe biçimi kullanılırsa kullanılsın, kuruluş için aşağıdaki üç temel işlevi yerine getirir:

  • Ticari işlemlerin etkisini yorumlamak ve raporlamak
  • Muhasebe raporlarında farklı ara toplamlar ve toplamlar kullanılabilecek şekilde benzer işlemlerin etkilerinin sınıflandırılması
  • Kullanıcılar ve karar vericiler için ilgili bilgileri özetlemek ve iletmek
  • Muhasebe bilgilerinin kullanıcıları

    Daha önce, finansal muhasebeden alınan bilgilerin esas olarak dış kullanıcılar tarafından kullanıldığını yazmıştık. Muhasebe bilgilerinin harici kullanıcıları, raporlamayı yapan kuruluşta mali bir çıkarı olan kişiler veya diğer işletmelerdir. Bu insanlar kuruluşun günlük faaliyetlerinin bir parçası değildir. Finansal muhasebeden elde edilen bilgiler aşağıdaki insan grupları tarafından kullanılır:

    • Sahipler
    • Tedarikçiler
    • Potansiyel yatırımcılar
    • Sendikalar
    • Devlet organları
    • Müşteriler
    • Ticaret kuruluşları
    • Alacaklılar
    • Kamu

    Dış raporlama hedefleri

    Yukarıda listelenen grupların her biri, kararlarını dayandırmak için farklı bilgiler gerektirir. Ürün satın almak isteyen müşteriler, garanti yükümlülükleri söz konusu olduğunda, bu ürünlerin kalitesi ve kuruluşun güvenilirliği hakkında daha fazla bilgi edinmek isterler. Hükümetler, kuruluşun düzenlemelere uymasını ister.

    Tüm bu dış tarafların tüm gereksinimlerini karşılayan dış dünyaya bilgi sağlamak zordur. Bu yüzden bildirilen bilgiler genellikle sadece yatırımcılar ve alacaklılar tarafından kullanılmaktadır.

    Alacaklılar

    Alacaklılar, kuruluşun para veya hizmet borçlu olduğu kişi veya kuruluşlardır. Şirkete borç veren bir banka veya sonradan ödenebilecek bir ürün tedarik eden bir tedarikçi olabilirler. Herhangi bir anlaşmaya girmeden önce, bu taraflar bir kuruluşun genel sağlığını kontrol etmek için mali kayıtlarına erişmek isteyeceklerdir.

    Yatırımcılar

    Bir anlamda yatırımcılar ve hissedarlar şirketin sahipleridir. Bir işletmeye yatırım yapmış veya bir şirkete borç vermiş kişiler çoğunlukla paralarını alıp alamayacakları ve ne zaman alacaklarıyla ilgilenirler. Buna yatırım getirisi diyoruz. Ayrıca kuruluşun paralarını kullanmasına izin vermek için herhangi bir ekstra bekleyip bekleyemeyeceklerini merak ediyorlar. Buna yatırım getirisi denir.

    Yatırımcılar ve alacaklılar, muhasebe bilgilerinin birincil dış kullanıcılarıdır.

    Mali Tablolar

    Bir kuruluşu değerlendirmenin önemli bir yolu, finansal tablolarını incelemektir. Finansal tablo, sadece doğru olduğu düşünülen bir şeyin beyanıdır. Muhasebeciler bir mali tablo hazırlarken, kuruluşun belirli özelliklerini mali terimlerle açıklarlar.

    Mali tablolar genellikle belirli bir süre için yayınlanır. Genellikle bir yıldan daha kısa olan; örneğin bir çeyrek veya bir ay. Bu tür tablolar, mali muhasebede ara mali tablolar olarak da adlandırılır.

    Birincil mali tablolar aşağıdaki gibidir:

    Bilanço

    Finansal tablo veya finansal durum olarak da adlandırılan bilanço, şirketin belirli bir tarihteki finansal şartlardaki pozisyonu hakkında bir beyandır.

    Gelir Tablosu

    Kâr ve zarar hesabı veya gelir tablosu, faaliyetlere genel bir bakıştır ve belirli bir dönemde kar üreten organizasyonel faaliyetlerin ayrıntılarını gösterir.

    Nakit Akışı Tablosu

    Nakit akış tablosu, bir faaliyet beyanıdır ve kuruluşun parayla ilgili faaliyetlerinin ayrıntılarını gösterir.

    Finansal muhasebe bilgilerinin bütünlüğü

    Finansal muhasebenin bir parçası olarak elde edilen hassas bilgiler, yatırımcılar ve alacaklılar dahil olmak üzere farklı taraflarca kullanılır. Fakat bu kullanıcılar, yöneticilerin ve muhasebecilerin bilgileri manipüle ettiğinden endişelenmeden bilgiye nasıl güvenebilirler? Aslında, kuruluşların performanslarını gerçekte olduğundan daha iyi gösterdiği de oluyor. Bu bilgilerin bütünlüğü sıcak bir konudur.

    Dürüstlük, eksiksiz, samimi, dürüst ve kırılmamış gibi kelimelerle ilgilidir. Muhasebeciler tarafından sağlanan bilgilerden de beklenen budur. Muhasebe bilgilerinin bütünlüğü çeşitli şekillerde korunmaktadır.

    Öncelikle çeşitli muhasebe standartları vardır. Muhasebeciler tarafından dış kullanıcılar için hazırlanan bilgilerin bu standartların kurallarına uygun olması gerekecektir. Bu standartlara Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri veya GAAP denir. GAAP, muhasebecilerin bilgileri düzenlemesine, rapor hazırlamasına ve onlara nasıl sunulması gerektiğini söylemesine yardımcı olur.

    İşletmeler, muhasebelerini büyük ve akredite muhasebe firmalarına yaptırabilir. İyi bir üne sahipler ve kitaplarını yapmalarına izin veren kuruluşlar bundan faydalanıyor.

    Son olarak, bireyin, muhasebe meslek mensuplarının kişisel profesyonelliği, kişisel yargıları ve etik davranışları vardır. Defter tutmanın bu üç unsuru, dış kullanıcıların, yatırımcıların ve alacaklıların kendilerine sağlanan bilgilere güvenebilmelerini sağlar.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Finansal muhasebenin açıklamasına aşina mısınız? Hiç kendiniz finansal muhasebeye dahil oldunuz mu? Bu makalede pratikte uygulayabileceğinizi düşündüğünüz şeylerden bazıları nelerdir? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Scott, WR ve O’Brien, PC (1997). Finansal muhasebe teorisi (Cilt 343). Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.
  • Bushman, RM ve Smith, AJ (2001). Finansal muhasebe bilgileri ve kurumsal yönetişim. Muhasebe ve Ekonomi Dergisi, 32 (1-3), 237-333.
  • Hines, RD (1988). Finansal muhasebe: gerçekliği iletirken gerçekliği inşa ederiz. Muhasebe, kuruluşlar ve toplum, 13 (3), 251-261.
  • Barth, ME, Beaver, WH ve Landsman, WR (2001). Değer uygunluğu literatürünün finansal muhasebe standart belirleme ile ilgisi: başka bir görüş. Muhasebe ve ekonomi dergisi, 31 (1-3), 77-104.
    • Share:

    Leave Your Comment