Advanced
Search
  1. Home
  2. Fiedler Acil Durum Modeli Nedir?

Fiedler Acil Durum Modeli Nedir?

  • 15 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 243 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Fred Fiedler tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Fiedler Acil Durum Modelini veya Fiedler Modelini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü beklenmedik liderlik teorisinin temellerini anlayacaksınız.

Fiedler’in beklenmedik liderlik modeli nedir?

1960’larda Fred Fiedler, liderlik tarzının etkinliği ile durum arasındaki ilişki (olasılık) üzerine araştırma yaptı. Bu ilişki, Fiedler acil durum modeli olarak bilinmeye başladı. Fiedler Olağanüstü Durum Modeli ile Fred Fiedler, Hershey ve Blanchard’ın durumsal liderlik modelinin öncüsü oldu.

Fiedler Acil Durum Modeli faktörleri

Fred Fiedler’a göre etkinlik ve liderlik, liderin durumu ve kişisel özellikleri dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır. Fiedler aşağıdaki üç faktörü ayırt etti:

1. Grubu oluşturun

Liderlik tarzını belirleyen sadece grup içindeki doğa ve atmosfer değil, aynı zamanda lider ile grup arasındaki ilişkidir. Fred Fiedler bir etkileşimden bahseder: lider çalışanlarına tamamen güvendiğinde; sadık ve işbirlikçi bir tutum benimseyecekler. Tam tersi bir lider, çalışanlarına şirket lehinde olduklarını kanıtladıklarında güvenecektir. Bu grup dinamikleri, liderin otoriter olmaya zorlanmasının ve çalışanlarının daha az bağımsız çalışmasının bir sonucu olarak olumsuz bir etkiye de sahip olabilir. Grubun doğası çatışmalar ve rekabetçi dürtülerle karakterize edilirse, lider sıkı bir gemi çalıştırmaya zorlanacaktır.

2. Görevin niteliği

Liderin liderlik tarzı, görevin niteliğine bağlıdır. Çalışanların rutin olarak gerçekleştirebileceği açık görevler, ayarlanması ve defalarca açıklanması gereken görevlere göre daha az denetim gerektirir.

3. Liderin gücü

Liderin resmi gücü, bir yandan hiyerarşik konumu, diğer yandan bilgi ve yeterlilikleri ile belirlenir. Bununla birlikte az ya da çok doğal olarak yaydığı kişisel otorite, çalışanlarıyla etkileşimi için belirleyici olacak ve bu yüzden de durum için belirleyici olacaktır.

Fiedler Acil Durum Modeli: Liderlik tarzı

Fred Fiedler, bu üç durumsal faktörü birleştirerek ve birleştirerek, (duruma bağlı olarak) her iki görev oryantasyonunun da insan oryantasyonu etkili olabileceği için çeşitli verimli liderlik tarzlarına ulaşır:

İlişki: lider – grup İşin doğası Lider Pozisyon Gücü Etkili liderlik tarzı
İyi Rutin kuvvetli Görev yönelimli
İyi Rutin Güçsüz Görev yönelimli
İyi Belirsiz kuvvetli Görev yönelimli
İyi Belirsiz Güçsüz İnsan odaklı
Yoksul Rutin kuvvetli İnsan odaklı
Yoksul Belirsiz Güçsüz Görev yönelimli

Kişiliğin (görev yönelimi ve insan yönelimi) makul ölçüde istikrarlı olduğu göz önüne alındığında, Fiedler acil durum modeli, durumun lidere uyacak şekilde uyarlanması gerektiğini öne sürüyor. Fiedler Acil Durum Modeli buna iş mühendisliği olarak atıfta bulunur. Ayrıca grupların eğitimi, grup içindeki ilişkinin doğasını iyileştirmek için bir yöntem olarak görülmektedir.

Fiedler acil durum modeli üzerine eleştiri

Yıllar boyunca Fiedler Acil Durum Modeli de eleştirildi. Örneğin, Fiedler Acil Durum Modeli çok az esnekliğe sahip olacak veya hiç olmayacaktır. Fred Fiedler, bir liderin doğal liderlik tarzının sabit bir verili olduğunu ve bunun onun kişilik özellikleriyle ilişkili olduğunu varsaydı. Bu yüzden doğal liderlik tarzının en etkili olacağını düşünüyordu. Dikkate almadığı şey, bir liderin her zaman doğal liderlik tarzına teslim olmak zorunda olmadığı ve bundan vazgeçebileceğidir. Sonuç olarak görev odaklı veya insan odaklı yönetebilir.

Ne düşünüyorsunuz?

Fiedler Acil Durum Modeli günümüzün modern şirketlerinde mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? İyi bir durumsal liderlik için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Fiedler, F. (1987). Liderlik, Bilişsel Kaynaklar ve Örgütsel Performansa Yeni Yaklaşımlar. John Wiley and Sons.
  • Fiedler, F. (1971). Liderlik etkililiğinin beklenmedik durum modeline ilişkin çalışmaları gözden geçirir. Dergi: Psikolojik Bülten, cilt. 76, hayır. 2, sayfa 128-148.
  • Fiedler, F. (1964). Liderlik etkililiğinin bir acil durum modeli. Deneysel sosyal psikolojideki gelişmeler, 1, 149-190.
  • Strube, MJ ve Garcia, JE (1981). Fiedler’in liderlik etkililiğine ilişkin acil durum modelinin bir meta-analitik incelemesi. Psikolojik Bülten, 90 (2), 307.
  • Vecchio, RP (1977). Fiedler’in liderlik etkililiği modelinin geçerliliğinin ampirik bir incelemesi. Örgütsel Davranış ve İnsan Performansı, 19 (1), 180-206.
    • Share:

    Leave Your Comment