Farkındalık Nedir?
- 30 December 2020
- 307 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Farkındalık kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü kişisel mutluluk felsefesinin temellerini anlayacaksınız.
Farkındalığın Arka Planı
Vipassana, insanları gerçekte olduğu gibi mevcut varoluş deneyimine sokmayı amaçlayan bir Budist dikkat eğitimidir. Bu durum Budizm’de 2000 yıldır belirli bir Budist meditasyon tekniği olarak uygulanmaktadır. Batı tıbbı ve/veya psikoterapötik bağlamında farkındalık, moleküler biyolog ve Massachusetts Üniversitesi Stres Azaltma Kliniğinin kurucusu Amerikalı araştırmacı Jon Kabat-Zinn aracılığıyla tanındı. Farkındalık terimini, Vietnam Savaşı sırasında menşe ülkesinden yasaklanan ve diğer yerlerin yanı sıra Fransa’da yaşayan Vietnam keşişi Thich Nhat Hanh’dan aldı. Altmışlarda Budist öğretilerine göre başkalarını dikkat eğitimi konusunda eğitti. Diğer birçok Budist rahip de Vipassana’yı saf haliyle öğretti ve bu da sonunda birçok Batılı uygulayıcıya daha sonra farkındalık olarak adlandırılan şeyi getirdi. Günümüzde farkındalık, diğer şeylerin yanı sıra Farkındalık Temelli Stres Azaltma (MBSR) ve Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi (MBCT) için kullanılmaktadır.
Bilinçli dikkat
Farkındalık, bu ana bilinçli dikkat vermek ve yargılamadan farkında ve algılayıcı olmak demektir. Doğu Budizminden türetilmiş olmasına rağmen, mindfulness, stresi azaltmanın merkezi olduğu Batı psikoterapisinde kullanılır. Bu felsefenin stresle mücadelede etkili bir araç olduğu gösterilmiştir. Farkındalık yoluyla, örneğin tükenmişlik nedeniyle yüksek derecede stres yaşayan insanlar, stresle nasıl daha iyi başa çıkacaklarını öğrenirler. Bu felsefe, tüm dikkat ile şu ana tümüyle mevcuttur. Geçmiş veya gelecek hakkında fazla düşünmemek. Burada ve şimdi ile ilgili. Farkındalık yoluyla kişi, gelecek için endişelenmeye yol açabilecek stres ve gerginlikle baş etmeyi öğrenir.
Farkındalık kabul etmektir
Farkındalığın kökleri Budizm’e dayanmasına rağmen, uygulayıcıların mutlaka Budizm, Vipassana, Yoga veya diğer meditasyon teknikleri hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmez. En önemli unsurlardan biri kabul görmektir. Batı’da insanlar ihtiyaç duydukları şeyler ve onlardan beklenenler tarafından yönlendiriliyor. Bu felsefe ile kişi yaşamdaki bazı şeylerin kontrol edilemeyeceğini ve sürekli kontrol altında olmanın gerekli olmadığını kabul etmeyi öğrenir. Esas olarak kontrol edemediğiniz durumlarla başa çıkmayı öğrenmekle ilgilidir. Bu yüzden farkındalık, kişinin kendi fiziksel deneyimlerinin, duygularının ve düşüncelerinin farkındalığıyla, otomatik tepkilere hemen teslim olmadan örneklenen zihin durumudur. Tam farkındalık için çalışmak için, kişi eğitim, meditasyon ve diğer dikkat egzersizlerini takip eder.
Farkındalığın Özellikleri
Farkındalık, bir yandan, kişinin daha bilinçli yaşamayı ve stresli düşünce ve duygularla başa çıkmayı öğrendiği eğitimi ifade eder. Öte yandan, kişinin fiziksel ve zihinsel hissinin ve anın durumunun reaktif olmayan bir şekilde farkına varıldığı bir meditasyon şeklidir. Bilinçli dikkat bunun merkezinde yer alır.
Bu felsefenin diğer özellikleri şunları içerir:
- Burada ve şimdi olmak
- Yargısız gözlem
- Olanın kabulü
Farkındalık, yukarıdaki bileşenlerin tümüne sahiptir. Kişi tahriş, sabırsızlık, hayal kırıklığı, öfke ve keder dahil olmak üzere kendi insan huzursuzluğuyla yaşamayı öğrenir. Farkındalık yoluyla kişi huzursuzluğa yol açan her şeyle nasıl başa çıkılacağını öğrenir.
Farkındalık faydaları
Farkındalık genellikle eğitim seanslarında sunulur ve insanların stresten kurtulmalarına, stresle nasıl başa çıkacaklarını daha iyi öğrenmelerine, daha odaklanmış ve mutlu olmalarına, daha çok keyif almalarına, daha etkili çalışmalarına ve daha iyi uyumalarına yardımcı olur. Bunlar, şikayetlerin azalmasına neden olan birkaç başlıktır. Ek olarak farkındalık eğitimi ayrıca aşağıdakileri sağlar:
- Stresi azaltmak ve dolayısıyla stresli durumlarla daha iyi başa çıkmak
- Konsantrasyonu ve performansı iyileştirmek
- Rahatlayabilmek
- Olumlu öz imaj
- Korku ve kaygının azaltılması
- Depresyon duygularının azalması
- Uykusuzluğun azaltılması
Farkındalık nedeniyle, beyin aktivitesinde soldan frontal kortekse bir değişim meydana gelir ve bu da daha az korku ile sonuçlanır. Yaşamları boyunca üç defadan fazla depresyon geçiren insanlar, bir mindfulness eğitimini takiben %50 daha az tekrarlama şansına sahiptir.
Uygulama
Bir farkındalık eğitimi, (meditasyon) egzersizleriyle birlikte bazı teorilerle ilgilenir. Bir mindfulness eğitiminden sonra, adaylar evde kullanabilecekleri meditasyon egzersizleri de dahil olmak üzere birçok egzersiz alırlar. Pratik yapmak mükemmelleştirir ve doğru zihniyete ulaşmak için günlük pratik yapmak önemlidir. Farkındalık yoluyla kişi olayları gerçekte olduğu gibi görmeyi öğrenir. Alıştırmalar, algılama, dikkat verme, yargılamama ve kabul etme ile ilgilidir.
Ne düşünüyorsunuz?
Farkındalık günlük yaşamınızda uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Odaklanmak, iç huzura sahip olmak ve stres seviyesi düşük olmak için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın