Advanced
Search
  1. Home
  2. Eşit Analiz Nedir?

Eşit Analiz Nedir?

  • 2 Mart 2021
  • 0 Likes
  • 204 Views
  • 0 Comments

Bu makale Başa Dön Analizi kavramını açıklamaktadır. Asimile ettikten sonra, bu önemli finansal göstergeyi anlayabilecek ve hesaplayabileceksiniz.

Başabaş Noktası Analizi nedir?

Başabaş Noktası Analizi (BEA), sabit maliyetler ile değişken maliyetler ve gelir arasındaki ilişkiyi incelemek için yararlı bir araçtır. Ayrılmaz bir şekilde Başabaş Noktası (BEP) ile bağlantılıdır, bu da bir yatırımın hangi anda pozitif getiri sağlamaya başlayacağını gösterir. Grafik olarak gösterilebilir veya basit bir matematik hesaplamayla hesaplanabilir. Bir Başabaş Analizi, yapılan tüm maliyetleri karşılamak için gerekli olan belirli bir (satış) fiyatında üretim boyutunu hesaplar.

Eşit Analiz bileşenleri

Bu analizin nasıl çalıştığını anlamak için, en azından aşağıdaki maliyet kavramlarından bahsetmek akıllıca olacaktır.

Sabit maliyetler

Sabit maliyetlere genel giderler de denir. Bu maliyetler her zaman bir ekonomik faaliyete başlama kararından sonra ortaya çıkar ve doğrudan üretim düzeyiyle ilgilidir ama üretim miktarı ile ilişkilidir. Sabit maliyetler, malzemelerin amortismanını, faiz maliyetlerini, vergileri ve genel genel giderleri (işçilik maliyetleri, enerji maliyetleri, amortisman maliyetleri) içerir (ancak bunlarla sınırlı değildir). Ağırlıklı olarak masa, sandalye ve dolap yapan bir marangoz işletmesi, 50 kişiyi istihdam ediyor. İşletmenin çok sayıda sabit maliyeti vardır. Her ay geri gelen ve aynı kalan ve ancak bir yıl sonra değişebilen maliyetlerle ilgilidir. Örneğin maaşları, aylık enerji faturalarını ve mevcut varlıkların (makineler dahil) ve sabit varlıkların (bir bina gibi) amortisman maliyetlerini düşünün.

Değişken fiyatlar

Değişken maliyetler, üretim hacmiyle doğrudan ilişkili olarak değişen maliyetlerdir. Bu durum örneğin, doğrudan mal üretimi veya sermaye yatırımı ile ilgili olan satış maliyetleri, üretim maliyetleri, yakıt ve diğer maliyetlerle ilgilidir. Bir marangoz işi için, esas olarak hammadde, yardımcı malzeme, ahşap, çivi ve bakır tutacak gibi yarı mamul malların maliyetleri değişkendir. Ayda 50 klozet üretiyorlarsa, başka bir ay içinde 75 klozet ürettiklerinden daha az kullanıyorlar. Bu yüzden maliyetler her ay değişmektedir.

Finansal Araç

Başabaş Analizi, bir şirketin bir ürünü üretmeye ve satmaya başlamasının gerekip gerekmediğine karar vermek için kullanışlı bir araçtır. Ek olarak kritik nokta olarak da bilinen Başa Çıkma Noktasını (BEP) hesaplayabilirsiniz. Toplam gelirin toplam maliyetlere eşit olacağı cirodur. Bu durumda, organizasyon iflas edecek ve hem sabit hem de değişken maliyetler geri kazanılacaktır. Ciro toplam maliyetlerden düşükse, bu bir kayıptır. Bu kritik noktanın üzerindeki her şey kâr olarak rezerve edilebilir.

Eşit Analiz formülü

Başabaş Analizinde Başabaş Noktasını hesaplamak için, sabit maliyetler, ürünün satış fiyatı ve ürün başına değişken maliyetler gibi belirli verilere ihtiyacınız vardır.

Başabaş Noktası, sabit maliyetlerin geri kazanıldığı ana göre belirlenir. Bu sadece sözde katkı payı nedeniyle olur; satış fiyatı eksi değişken maliyetler.
Sabit maliyetler katkı payına bölündüğünde Başabaş Noktası elde edersiniz. Başa Dön Noktası formülü için aşağıdaki resme bakın:

Başa Çıkma Noktası=sabit maliyetler/(satış fiyatı – değişken maliyetler)

Eşit Analiz Örneği

Daha önce bahsedilen marangozluk işletmesi yeni bir dolap yapmayı planlıyor.

İki kapılı ve altta bir çekmeceli, kaba, beyaz badanalı woos’ların Bohemya modeli. Dolap neredeyse iki metre yüksekliğinde, 1,50 metre genişliğinde ve 0,5 metre derinliğindedir. Dolap içerisinde raflar ve giysi asmak için bir alan bulunmakta olup, gardırop olarak kullanıma uygundur. Yönetmen için dolabın üretimine başlamadan önce belirli verileri göz önünde bulundurması iyi bir fikir olacaktır.

  • Beklenen satış fiyatı 1.000 dolardır.
  • Sabit maliyetler yılda ortalama 210.000 ABD dolarıdır (aylık işçilik maliyetleri, enerji maliyetleri, faiz ve amortisman maliyetleri).
  • Odun, yardımcı malzemeler ve yarı mamullerin alım fiyatı klozet başına 400 $ olup değişken maliyetleri oluşturmaktadır.
  • Bu verilerle yönetmen Başabaş Noktasını belirleyecek ve şu hesaplamayı yapacaktır:

    Eşit Nokta=210.000 USD/(1000 – 400 USD)=350 öğe

    Bu durum marangozluk işinin bu dolaplardan 350’sini satana kadar bozulmayacağı ve 351. olana kadar kâr etmeyeceği anlamına geliyor.

    İşbirliği

    Yukarıdakiler, bir işletmenin Satın Alma, Satış ve Üretim departmanları arasında iyi iletişim ve hoş bir işbirliğinin çok önemli olduğunu göstermektedir. Birlikte ortak bir sonuca varacaklar. Satış departmanının bu dolaplardan 350’den fazlasını satması imkansız olabilir. Mümkün olabilir ama 1.000 $ ‘lık satış fiyatı çok yüksek olabilir ve bu da satış görevlilerinin 750 $’ lık daha rekabetçi bir satış fiyatı önermelerine neden olabilir. Bu olduğunda, Başabaş Noktasında bir şeyler değişir ve kar elde etmeden önce 350’den fazla dolap satmaları gerekir.

    Satın alma departmanı ise hammadde, yardımcı malzeme ve yarı mamullerin daha uygun fiyatlara satın alınmasını sağlayarak değişken maliyetleri düşürür. Satış departmanı ile birlikte, yüksek satış fiyatına bağlı kalmayı tercih ederek, 350 dolap sattıklarında daha kısa sürede kar etmelerini sağlayabilirler. Son olarak, sıra Üretim departmanında. Onlar için önemli olan hammaddelerin verimli bir şekilde kullanılmasıdır. Değişken maliyetleri azaltmak için israftan kaçınılması gerekir. Verimli ve etkili bir yaklaşım, üretim hızına da yardımcı olacak ve daha kısa sürede daha fazla dolap üretilmesine olanak sağlayacaktır. Elbette diğer bölümler de bu sistemle bağlantılı. Örneğin, mağazalar, online mağazalar, tasarım dergileri vb. dahil olmak üzere çeşitli kanalları kullanarak dolapları çekici bir şekilde sunmak Pazarlama departmanının görevidir.

    Eşit Analiz avantajları

    Başabaş Noktasının temel avantajı, maliyetler, üretim hacmi ve gelir arasındaki ilişkiyi açıklamasıdır. Bu analiz, sabit ve değişen maliyet ilişkileri arasındaki değişikliklerin kar seviyelerini ve örneğin ürün fiyatları veya cirolarda Başabaş Noktasını nasıl etkileyeceğini göstermek için genişletilebilir. Başabaş Analizi, kısmi bütçeleme teknikleriyle birleştirildiğinde özellikle yararlıdır. Yöntemi kullanmanın en önemli avantajı, potansiyel kayıpları önlemek için gerekli olan minimum ekonomik aktivite miktarını göstermesidir. Ayrıca Başabaş Noktası formülüne dayalı olarak, yatırımın karlılığı hakkında fikir veren ek hesaplamalar yapmak kolaydır.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Başabaş Analizini iş hayatınızda nasıl uyguluyorsunuz? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? Başabaş Noktası gibi finansal hesaplamalar yapmak için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Alhabeeb, MJ (2012). Başabaş Noktası Analizi. Matematiksel Finans, 247-273.
  • Cafferky, M. (2010). Eşit Analiz. İş Uzmanı Basın.
  • Gutierrez, PH ve Dalsted, NL (1990). Yatırım analizi için başa baş yöntemi. Colorado Eyalet Üniversitesi Kooperatif Uzantısı.
  • Sadıku, M. (2017). İkna Edici Bir İş Planı Yazma Pratik Kılavuzu: Örnek İş Planı, Başabaş Noktası Analizi ve Ayrıntılı İş Planı Taslağı. Bağımsız olarak yayınlandı.
    • Share:

    Leave Your Comment