Eric Berne’den İşlem Analizi Nedir?
- 17 March 2021
- 352 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Eric Berne tarafından geliştirilen Transactional Analysis’i açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü iletişim becerileri teorisinin temellerini anlayacaksınız.
İşlem Analizi nedir?
Transaksiyonel Analiz (TA) sosyal psikolojinin bir parçasıdır ve 1958’de Kanadalı psikiyatrist Eric Berne tarafından geliştirilmiştir. Amacı, insanları tedavi etmede ilerleme kaydetmek yerine onları iyileştirmekti. İşlemsel Analiz, insanların erken yaşam deneyimlerinin verecekleri kararları belirlediği fikrine dayanır. Bunlar, yaşam kalitelerini etkileyen hem olumlu hem de olumsuz kararlar olabilir. Bu aynı zamanda komut dosyası olarak da adlandırılır.
İşlem Analizinin Faydaları
Senaryo, İşlem Analizinin merkezidir ve insanların bunu daha önce öğrenip çocukken deneyimledikleri için kullandıkları iyi tanımlanmış bir yaklaşım olarak görülebilir. Bunun bir örneği, birçok erkeğin toplum içinde ağlamayı reddetmesidir, çünkü çocuklukta ‘erkeklerin ağlamadığını’ öğrendiler. İnsanların davranışlarını tekrar etmelerine ve çevreleriyle çatışmalara yol açmalarına neden olan daha az zararsız senaryolar da vardır.
İşlem Analizi, bu komut dosyalarını analiz etmeyi mümkün kılar. Davranış değişikliği, senaryoların değiştirilmesine yardımcı olabilir. Negatif senaryolar herhangi bir bireyin büyümesini ve gelişmesini engeller, oysa olumlu senaryolar motive edici bir etkiye sahiptir. İşlem Analizi içinde, üç farklı komut dosyası türü ayırt edilir; Kazanan, Kaybeden ve Kazanmayan (tarafsız). Her üç senaryo da aynı kişide devam ediyor olabilir.
Egolar
Berne, Transactional Analysis’de çevremizdeki dünyayı deneyimlemenin üç farklı yolunu ayırıyor. Bu üç perspektife göre insanlar duruma göre farklı davranırlar. Bunlar, düşünme, hissetme ve davranışın ana faktörler olduğu egolar olarak adlandırılır. Kazanan (ebeveyn), Kaybeden (çocuk) ve Nötr (yetişkin) ile karşılaştırılabilecek Ebeveyn, Yetişkin, Çocuk vardır. Bu üç ego her insanda da mevcuttur. Çocuk ve Ebeveyn geçmişe dayanır. Yetişkin, mevcudiyete göre idare eder.
Her ego başkalarıyla etkileşime girebilir. Eric Berne bu işlemleri çağırıyor. İşlem Analizi içinde, böyle bir işlem iki yönlü iletişimdir. Bir yanda gerçek ve amaçlanan iletişim var, diğer yanda da zımni psikolojik alt katman var.
Ebeveyn Ego
Ebeveyn egosu, insanların ebeveynlerin çocuklarına yaptığı şekilde düşündüğü, hissettiği ve ifade ettiği köklü bir otorite sesidir. Ebeveyn ego, güç ve otoriteyi temsil eder ve bilgiçlik gösterir ve müttefiktir. Ebeveyn ego yargılayıcıdır, eleştireldir ve patronluk yapan bir dil kullanır. ‘Yükseltilmiş parmak’ bu ego için geneltir.
Yetişkin Ego
Yetişkin egosu burada ve şimdi yaşar. Bu ego, mevcut gerçeklere ve verilere dayanarak dikkatlice düşünme ve eyleme geçme yeteneğine sahiptir. Ebeveyn egosunu veya Çocuk egosunu değiştirmek istiyorsanız bunu Yetişkin egosu aracılığıyla yapmak en iyisidir. Bu ego sözlü olarak yeteneklidir ve birçok açık uçlu soru sorar ve fikrini gerçeklere dayandırır. Yetişkin egosu, nesnel bir fikir oluşturmak için diğer durumlarla da karşılaştırmalar yapar. En önemli özellikler başkalarına ilgi gösterme, empatik yetenek ve sabırdır.
Çocuk egosu
Çocuk egosu küçük bir çocuk gibi düşünür, hisseder ve davranır. Bu olumlu olabilir; örneğin yaklaşan bir tatil için heyecan duymak. Çoğu zaman, olumsuz bir şekilde zor davranış, başkalarıyla aynı fikirde olmama, onların yoluna gitmeyi isteme, kaba davranış veya öfke ve öfke şeklinde ifade edilir. Duygu, Çocuk egosunu ele geçirir ve tüm engellemeleri ortadan kaldırır. Çocuk egosu övünmekten, gerçeği çarpıtmaktan ve olayları başkalarını etkilemek için olduğundan daha kötü görünmesini sağlamaktan hoşlanır.
Vuruşlar
Her insanın başkaları tarafından fark edildiğini, takdir edildiğini ve beğenildiğini hissetme ihtiyacı vardır. Eric Berne, bu dikkat ihtiyacını felç istemek olarak tanımladı. Vuruş almanın farklı yolları vardır ve bunlar olumlu veya olumsuz olabilir. Bu aynı zamanda ‘inme’ kelimesinin iki anlamı için de geçerlidir; ‘nazik dokunuş’ ve ‘vur’. Birinden yanıt almak için bir eylem veya kelimeler kullanarak felç geçirirsiniz. Bu durum inmeyi bir işlemin parçası yapar. Bir yandan, insanlar iltifatlar, dostça sözler ve cesaretlendirme gibi olumlu vuruşlarla tanınırlar. Öte yandan, insanlar aşağılama, sinizm, nefret vb. Şekillerde olumsuz vuruşlar da alabilirler.
İşlem kombinasyonları
Bir işlem, daha önce bahsedilen vuruşların değiş tokuşudur. Berne’e göre, insanlar arasında bu alışverişin gerçekleşmesinin üç yolu var:
1: Tamamlayıcı işlem
Çocuk-Çocuk, Yetişkin-Yetişkin, Ebeveyn-Ebeveyn arasında eşit ve dolayısıyla etkili iletişim.
2: Ulterior işlem
Eşit iletişim, ardından örneğin Çocuk egosuna Ebeveyn egosu.
3: Çapraz işlem
İletişim iki farklı ego arasında gerçekleşir. Bir yandan, örneğin bir kişi Ebeveyn egosu ve diğeri Çocuk egosu olarak başlar. Bu eşitsizliğe ve farklı beklentilere yol açar. İletişim artık etkili değildir ve hatta düşmanlığa bile dönüşebilir. Ego stillerinin kombinasyonu bu durumda elverişsizdir.
İletişim seviyeleri
Eric Berne’e göre sözlü iletişim, insan sosyal ilişkilerinde çok önemlidir. Özellikle, yüz yüze iletişimle ilgili. Bir kişi konuşmaya başladığında, buna İşlem Uyaranı denir. Diğeri yanıt verdiğinde buna İşlem Tepkisi denir. Ek olarak insanlar iki düzeyde iletişim kurar.
1: Sosyal mesajın seviyesi
Bu gerçekte söylenenlerle ilgili. Örneğin, birisi ‘Bu kadar erken geldiğiniz için teşekkür ederim!’ Diyor.
2: Psikolojik mesajın seviyesi
Bu durum gerçekte ne kastedildiğiyle ilgilidir. Önceki cümle alaycı bir şekilde söylenirse, çok farklı bir anlam kazanır. Mesajı alıcısı, gönderenin bunu söyleme şeklini beğenmediğini belirterek ve bunu neden yaptıklarını sorarak Yetişkin egosundan yanıt verebilir. Çocuk egosundan psikolojik mesaja duygusal olarak cevap verebilir ve öfkelenebilir.
Ne düşünüyorsunuz?
İşlem Analizini hiç duydunuz mu? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Kişisel mutluluk ve esenlik için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın