Advanced
Search
  1. Home
  2. ERG Teorisi Nedir?

ERG Teorisi Nedir?

  • 23 Mart 2021
  • 0 Likes
  • 263 Views
  • 0 Comments

Bu makale Clayton Alderfer’in ERG Teorisini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü motivasyon teorisinin temellerini anlayacaksınız.

Giriş

Birçok akademisyen, ihtiyaçları karşılama ve motivasyon açısından çeşitli teorileri inceledi. Amerikalı psikolog Clayton Alderfer, Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisini temel aldı ve bunu ERG Teorisi’nde genişletti.

Abraham Maslow’un muhakemesinin aksine Clayton Alderfer, daha önce bu seviyedeki ihtiyaçları karşılanmış olsa bile insanların daha düşük bir seviyeye gerilemesinin mümkün olduğunu düşünüyor. Bu seviyeden insanlar tekrar daha yüksek bir seviyeye tırmanabilir.

ERG teorisi nedir?

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’nde açıklanan beş insan ihtiyacı, Clayton Alderfer tarafından üç seviyeye indirildi: Varlık İhtiyaçları, İlişki İhtiyaçları ve Büyüme İhtiyaçları.

Dolayısıyla, ERG teorisi:

Varlık İhtiyaçları

Clayton Alderfer’e göre Varlık İhtiyaçları, Abraham Maslow’un fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçlarına karşılık gelen hayatta kalma ihtiyaçlarıdır.

Varolmak için her bireyin yiyecek, içecek, sıcaklık ve sevgi gibi dışsal değerlere ihtiyacı vardır. Clayton Alderfer, bu Varlık İhtiyaçlarının açık olduğunu ve bunların insan varoluşunun temelini oluşturduğunu düşünüyor.

İlişki İhtiyaçları

İlişki İhtiyaçları, ilişkililik ihtiyaçlarına odaklanır. İnsanlar sosyal hayvanlardır ve aile, arkadaşlar, meslektaşlar ve işverenler gibi hayatlarına doğrudan dahil olan kişilerin takdirine ihtiyaç duyar. İlişki İhtiyaçları, Abraham Maslow’un sosyal ihtiyaçları ve dış benlik saygısı ihtiyaçları ile ilgilidir. Kişilerarası ilişkiler, bir kişinin sosyal statüsü ve diğer insanlarla etkileşimi için önemlidir.

Büyüme İhtiyaçları

Growth Needs ile Clayton Alderfer, insanların kendilerini büyütme ve geliştirme ihtiyacına odaklanıyor. Büyüme İhtiyaçları, Maslow’un kendini gerçekleştirme ihtiyaçlarına karşılık gelen İhtiyaçlar Hiyerarşisinin beşinci düzeyine karşılık gelir. İçsel benlik saygısı için, insanların bir kişi olarak büyümesi önemlidir.

Eşzamanlı

Clayton Alderfer’in ERG teorisine göre, Maslow’un teorisinin aksine, farklı ihtiyaç kategorileri aynı anda karşılanabilir. Bu yüzden Abraham Maslow tarafından önerilen gerekli düzen artık geçerli değildir. Yöneticiler çalışanlarını motive ederken, çalışanlarının çeşitli ihtiyaçlarını dikkate alırlar ve bunları aynı anda karşılamalıdırlar.

Regresyon

De ERG teorisi içinde, Clayton Alderfer bir hayal kırıklığı-gerileme hipotezi tanımlar. Büyüme (ilerleme) dışında, insanlar gerçekten de büyük ölçüde tatmin edilmiş daha düşük bir ihtiyaç kategorisine gerileyebilir (gerileme). Daha yüksek bir kategorideki birinin ihtiyaçları karşılanamadığında, Clayton Alderfer, daha düşük bir ihtiyaç kategorisindeki ilgili ihtiyaçlara odaklanacağını iddia ediyor. Kendini zenginleştirme yoluyla Büyüme İhtiyaçlarını gerçekleştiremezlerse, bu kişi İlgi İhtiyaçlarını karşılamak için her şeyi yapacaktır. Kendilerini çevrelerindeki insanlarla ilişkilerini kurmaya tamamen adayacaklar.

Ne düşünüyorsunuz?

ERG teorisi hakkındaki pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? Bu motivasyon teorisi bugünün dünyasında hala uygulanabilir mi? ERG teorisi hakkında motivasyon ve pratik açıklama hakkında hangi ipuçlarını verebilirsiniz?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Alderfer, CP (1969). Yeni bir insan ihtiyaçları teorisinin deneysel bir testi. Örgütsel davranış ve insan performansı, 4 (2), 142-175.
  • Alderfer, CP (1977). Salancik ve Pfeffer’in ihtiyaç tatmini kuramlarını incelemesinin bir eleştirisi. Administrative Science Quarterly, 658-669.
  • Ivancevich, JM, Matteson, MT ve Konopaske, R. (1990). Örgütsel davranış ve yönetim. Bpi/Irwin.
  • Schneider, B. ve Alderfer, CP (1973). Örgütlerde ihtiyaç tatmini ölçütlerine ilişkin üç çalışma. Administrative Science Quarterly, 489-505.
    • Share:

    Leave Your Comment