Advanced
Search
  1. Home
  2. Empati Haritası Nedir?

Empati Haritası Nedir?

  • 16 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 275 Views
  • 0 Comments

Bu makale Empati Haritası’nın pratik bir açıklamasını sunar. Okuduktan sonra bu güçlü pazarlama aracının temellerini anlayacaksınız. Bu yazıda Empati Haritası şablonunu da indirebilirsiniz.

Empati Haritası nedir?

Empati Haritası, hedef kitleyi daha iyi anlamak için müşteri verilerini toplamak için kullanılan bir araçtır. Bu tür bir empatiyi yönetmek için kullanılan birçok farklı teknik vardır. Empati Haritası bunlardan sadece biridir. Harita ile müşteri verileri dört kadrandan oluşan bir görselleştirmede özetlenir. Bu dört kadranın her biri kullanıcının farklı bir ana özelliğini tanımlar. Bir gözlem veya araştırma aşamasından elde edilen sonuçlara dayalı olarak bir Empati Haritası geliştirilir. Dört kadran, bir kullanıcının ne söylediğini, ne yaptığını, ne düşündüğünü veya hissettiğini ifade eder. Tüketicilerin ne söylediğini belirlemek kolaydır ama ne düşündüklerini ve hissettiklerini belirlemek, nasıl davrandıklarını ve çeşitli etkinliklere, önerilere, konulara vb. nasıl tepki verdiklerini keşfetmek için dikkatli gözlemlere ve davranış analizlerine dayanmalıdır.

Empati Haritası, özellikle bir ürünün tasarım aşamasının başlangıcında ama üretim gereksinimleri belirlenmeden önce yararlıdır. Haritalama süreci, kullanıcıların ihtiyaçlarına ilişkin daha derin içgörüler elde etmeye yardımcı olabilir. Haritalar, araştırma verilerine dayandıklarında en güvenilir olanıdır ama aynı zamanda dahili katılımcılardan veya önceden oluşturulmuş pazarlama çalışanlarından gelen bilgilere dayalı olarak da oluşturulabilir.

Empati Haritası kullanmanın avantajlarını özetlemek için:

  • Son kullanıcının daha iyi anlaşılması
  • Net bir görselleştirmede özetlenen önemli bilgiler
  • Araştırmadan elde edilen en önemli içgörüler açıklanmaktadır
  • Kullanımı hızlı ve ucuzdur; uyarlaması kolay

Empati Haritasını doldurmak ve kullanmak için adım adım plan

Empati Haritaları farklı formatlarda gelir ama genellikle ortak bir temel unsurlar kümesine sahiptirler. Temel, büyük beyaz bir kağıttır. Merkezi nokta etrafında çeşitli bölümlere ayrılmıştır: son kullanıcı. Örnek resim ve indirilebilir şablonun gösterdiği gibi, kullanıcının görselleştirilmesi genellikle büyük, boş bir kafadır.

Her bölüm etiketlenmiştir. Bu durum kullanıcının harici gözlemlenebilir ortamının kategorisini temsil eder. Kullanıcının içsel ruh hali de dahildir; yaptığı, gördüğü, işittiği, düşündüğü ve hissettiği şeydir. Ayrıca acı ve kâr faktörleri da vardır.

Empati Haritası genellikle bir pazarlama ekibi tarafından doldurulur. Kendi Empati Haritanızı oluşturmak için aşağıdaki adım adım planı izleyin.

1. Adım: Empati Haritası için hedeflerin belirlenmesi

Empati Haritasının yapımcıları için ilk önemli şey, kimi merkeze koyacaklarına karar vermeleridir. Bu durum daha iyi anlamaya çalıştıkları kullanıcıdır. Belirtildiği gibi, bunun temeli müşteri dosyalarındaki verilerdir ama mevcut kişiler de yeterli olacaktır. Empati Haritaları birden fazla persona için yapılırsa, her persona kendi haritasını alır.

Bu araç, kurumların tüketicilerini daha iyi anlamalarına ve iş faaliyetlerini buna göre ayarlamalarına olanak tanıyan empati oluşturma etrafında döner. Empati Haritası yapmanın amacı bu yüzden bir ürünü satmak veya tasarlamak değildir ama aşağıdaki gibi belirli soruları önceden yanıtlamaya yardımcı olur:

  • Bu Empati Haritasının istenen sonucu nedir?
  • Bir personanın temsilini ne zaman başarılı olarak adlandırabiliriz?
  • Kişi ne yapmalı veya farklı karar vermelidir? Hangi davranış istenir veya normaldir?

2. Adım: Kişinin iç dünyasını inceleyin

1. adım tamamlandığında, kişinin iç dünyasını belgeleme zamanı. Bunu iyi yapabilmek için son kullanıcının deneyimlerini incelemek önemlidir. Bu Empati Haritasının son kullanıcının bakış açısından doldurulması önemlidir. Bunu aklında tut.

Son kullanıcının ne düşündüğünü, hissettiğini, gördüğünü, söylediğini, yaptığını ve duyduğunu belirlemek için Empati Haritasının bölümlerini doldurun.

Kullanıcılar ne düşünüyor ve hissediyor?

Bu bölümde, aşağıdaki konularla ilgilidir:

  • Son kullanıcı için gerçekten önemli olan şey
  • Son kullanıcının endişeleri
  • Son kullanıcının istekleri

Son kullanıcının düşüncelerinin hem olumlu hem de olumsuz yanlarını düşünün. Kullanıcı neden kendini iyi hissediyor? Ya da neden kötü? Ayrıca kullanıcının acılarının ve kârlarının karakteristik yönlerini araştırın. Neden belirli hayal kırıklıklarının olduğunu veya hangi engellerin yolunuza çıktığını açıklayın. Son kullanıcının hedefleri ve hayalleri nelerdir?

3. Adım: Son kullanıcının dış dünyasını inceleyin

2. adımdan sonra, son kullanıcının dış dünyasını belirlemeye başlayın. Kullanıcının deneyimini araştırarak başlayın ve kendisi olmanın nasıl bir şey olduğunu hayal edin. Bundan sonra, gördüklerini, söylediklerini, yaptıklarını ve duyduklarını belirlemek için Empati Haritasının çeşitli bölümlerini doldurun.

Kullanıcılar ne görüyor?

Bu bölüm şunlarla ilgilidir:

  • Son kullanıcının ortamı neye benziyor?
  • Son kullanıcının arkadaş çevresi neye benziyor?
  • Pazar, son kullanıcılarımıza ne sunuyor?

Kullanıcıların gördükleri, son kullanıcının günlük deneyimleriyle ilgilidir. Bunlar insanlar, şeyler veya etkinlikler olabilir. Bu insanlar ne yapıyor? Ortalama bir günde ne olur? Kullanıcı faaliyet gösterdiğimiz pazarla nasıl temas kurar? Rekabeti, alternatif ürünleri veya hizmetleri düşünün. Bunun sizin değil, son kullanıcının dünyası ile ilgili olduğunu unutmayın.

Kullanıcılar ne diyor ve ne yapıyor?

Bu bölümde aşağıdaki konuları düşünmek önemlidir:

  • Son kullanıcının tutumu nedir? Spesifik davranış?
  • Son kullanıcı nasıl karşılaşır? (görünüm)
  • Son kullanıcı nasıl davranır? Ve başkalarına karşı?

Kullanıcıların söylediği ve yaptığı şey, davranış ve çevrelerindeki dünyayla etkileşim biçimleriyle ilgilidir. Bu durum nerede olduklarına veya kiminle olduklarına bağlı olarak değişebilir. Ayrıca örneğin olaylara veya gelişmelere yanıt olarak son kullanıcının davranışının neden değişebileceğini de ekleyin.

Kullanıcılar ne duyuyor?

Bu bölümde aşağıdaki yönlere odaklanın:

  • Son kullanıcının arkadaşları ne diyor?
  • Diğer nüfuzlu insanlar ne diyor? Aile gibi mi? Müşteriler?
  • Son kullanıcıları kim ve nasıl etkiliyor?

Son bölüm, son kullanıcıların ne duyduğu ve bunun onları nasıl etkilediği hakkındadır. Arkadaşlar, meslektaşlar, ortaklar veya diğer tanıdıklar gibi hem kişisel hem de profesyonel bağlantıları dikkate alın. Ek olarak kullanıcının sosyal medyada nelere maruz kaldığını düşünün, örneğin etkileyiciler veya blogcular.

4.Adım: Özetleyin

Tüm bölümlerin ne zaman tamamlandığını düşünmek için biraz zaman ayırın. Farklı insanların haritaya bakmasına ve deneyim hakkında fikirlerini sunmasına izin verin. Onlara yeni bir bakış açısı verip vermediğini, bir şeyler eklemek isteyip istemediklerini veya şimdi yeni bir perspektifleri olup olmadığını sorun. Empati Haritasını kafeteryaya veya başka bir halka açık alana asın. Bu durum kuruluştaki diğer kişilere haritayı görme ve müşteriye veya personele karşı empati kurma şansı vermenin harika bir yoludur. Empati Haritası, son kullanıcıya odaklanma söz konusu olduğunda bir değişime yol açmayacaktır ama bu enstrümanın amacı, odağı kullanıcıya odaklamaktır. Bunu yapmanın bir yolu bu.

5. Adım: Revize Et ve Bitir

İşler plana göre giderse, şimdi Empati Haritasının farklı sürümleri olacak ve çeşitli geri bildirim biçimleri alınmış olacak. Farklı sürümlerden son bir Empati Haritası seçin. Birden fazla kişinin benzer deneyimlerden bahsetmesi gibi farklı kişiler arasındaki kalıpları araştırın.

Açık ve etkili bir Empati Haritası metinle aşırı yüklenmez. Haritanın net, kısa ve taranması kolay olduğundan emin olun. Haritaya 40 öğe yerleştirmek mümkün olsa bile, ilk 10’a girmek daha iyidir.

Her müşteri profili için doğru ve net bir Empati Haritası oluşturulduğunda, işin büyük kısmı yapılır. Empati Haritalarını örneğin yeni ürünler veya hizmetler, pazarlama materyalleri vb. değerlendirirken kullanın.

Empati Haritası şablonunu indirin

Empati Haritası’nı okuduğunuza göre, artık bilgiyi uygulamaya koyabilirsiniz. Bu düzenlenebilir Empati Haritası şablonuyla başlayın ve hedef grubunuzu daha iyi anlamayı öğrenin.

Empati Haritası şablonunu indirin

Empati Haritası oluşturmak için ipuçları

İpucu 1: Empati Haritası’nda neyin nereye gittiğini merak etmeyin

Empati Haritası’nda neyi tam olarak nerede gösterdiğin önemli değil. Bazı insanlar her şeyin doğru noktada olmadığından endişelenebilir. Örneğin bu bir acı veya farklı bir his değil mi? Bunu gördüler veya duydular mı? Yanlış kategoride belirli bir duygu veya farklı yönün listelenmesi sorun değil. Amaç, tüm bilgileri doğru bir şekilde sınıflandırmak değildir; bir şeyleri son kullanıcıyla ilişkilendirmekle ilgilidir.

2.İpucu: Yalnızca önemli konuları inceleyin

Yalnızca Empati Haritasının amaçlarıyla ilgili olan son kullanıcının algılarını dikkate alın. Bu araç sadece kullanıcının duygusal davranış yönlerini kaydetmekle ilgili değildir; son kullanıcıya odaklanmak ve işletmeyle ilgili olarak çevrelerindeki dünyayı anlamakla ilgilidir. Bu yüzden belirli bir sanatçıyı sevmek gibi her türlü yüzeysel konuyu dahil etmeyin (bunun kullanıcının yaşam tarzı üzerinde büyük bir etkisi olmadığı sürece). Çok geniş bilgiler, bir pazarlama ekibine yanlış fikir verebilir.

3. İpucu: Haritayı değiştirmekten korkmayın

Gerekirse Empati Haritasının farklı öğelerini ayarlayın veya düzene koyun. Kişiyi ve diğer mevcut verileri optimize etmeye çalışın. Örneğin, konu bir B2B işletmesinin yöneticisiyse, kişisel duygular muhtemelen daha az ilgilidir. Bu yönetici, belirli bir bant genişliği karar verme yetkisi dahilinde organizasyonun imkanları ile çalışmak zorundadır. Sonuçlarının doğru ve yararlı olmasını sağlamak için haritada gerekli değişiklikleri yapın. Fakat o zaman Empati Haritaları oluşturma etkinliği üretken ve faydalı olacaktır.

Empati Haritası özeti

Empati Haritası, bir son kullanıcının iç ve dış dünyasının grafiksel bir temsilidir. Araç esas olarak pazarlamacılar tarafından kullanılır ve hedef kitlenin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur. Harita farklı kadranlara bölünmüştür. Bunların her biri, kullanıcının iç veya dış dünyasındaki başka bir unsuru temsil eder.

Öncelikle Empati Haritasının hedeflerini yazmak önemlidir. İstenen sonuç nedir? Ve bu tür haritaların tasarımı ne zaman başarılı sayılabilir? İkinci adım, kişinin iç dünyası ile ilgilidir. Bu onların ne düşündükleri ve hissettikleri ile ilgili. Onlar için neyin önemli olduğunu, hangi endişeleri olabileceğini ve beklentilerinin ne olduğunu düşünün. Üçüncü adım, son kullanıcının dış dünyasını incelemektir. Bu insanları güçlü bir şekilde etkiliyor. Kimi görüyorlar? Ve ne diyorlar ve yapıyorlar? Sonunda duyduklarını not edin. Dördüncü adımda, hepsi özetlenir ve optimize edilir. Farklı kişilikler için eksiksiz bir Empati Haritaları setine dayalı olarak, ürün tasarımları veya diğer pazarlama fikirleri hakkında gelecekteki kararlar alınabilir.

Empati Haritasının avantajları lejyondur. Örneğin, son kullanıcının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olarak daha iyi ürün ve hizmetler sunmayı mümkün kılar. Sonunda, tüketicilere olabildiğince iyi hizmet vermekle ilgilidir, böylece performans ve rekabet açısından bir organizasyonu yapabilir veya bozabilir. Bunun da ötesinde Empati Haritası, pazarlama ekibi tarafından oluşturulan farklı kişilerin iyi bir özeti olarak hizmet edebilir. Empati Haritasının oluşturulması kolaydır ve ayarlanması daha da kolaydır.

Ne düşünüyorsunuz?

Empati Haritasının açıklamasına aşina mısınız? Hiç Empati Haritası oluşturdunuz mu? Veya bir pazarlama kişisi? Son kullanıcıyı bir pazarlama ekibi perspektifinden keşfetmenin yararlı olduğunu düşünüyor musunuz? Empati Haritasının katma değeri sizce nedir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Bratsberg, HM (2012). Dörtlü tercihlerin empati haritaları.
  • Ferreira, B., Conte, T., & Barbosa, SDJ (2015, Eylül). Kullanıcı deneyimini geliştirmek için personalar ve empati haritası kullanarak gereksinimleri ortaya çıkarmak. 2015’te 29. Brezilya Yazılım Mühendisliği Sempozyumu…
  • Share:

Leave Your Comment