Ekstrem Programlama Nedir?
- 6 January 2021
- 367 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale Extreme Programming’i (XP) açıklamaktadır. Bu makaleyi okuduktan sonra, bu güçlü internet teknolojisinin temellerini anlayacaksınız.
Ekstrem Programlama (XP) nedir?
Extreme Programming (XP), çeşitli çevik tekniklerden oluşan bir yazılım geliştirme çerçevesidir. Bu ilke, yazılım çözümlerinin kalitesini iyileştirmek için kullanılır ve ayrıca müşterinin istek ve ihtiyaçlarını tahmin etmek için kullanılır. Extreme Programlama, diğer şeylerin yanı sıra, yazılım geliştirmede etkili olduğu açıkça kanıtlanmış çeşitli geçmiş ilkelerden ve en iyi uygulamalardan oluşur.
Bu dal, yazılım mühendisliği olarak adlandırılır. Tıpkı diğer tüm mühendislik ve işletme operasyonlarında olduğu gibi, BT uzmanlarının da tüketicilerin sürekli değişen ihtiyaçlarını karşılamak için yeni yollar bulması gerekiyor. Bu gereksinimi karşılamak için bir kuruluş, değişiklikleri izlemek ve gelişmeleri kolayca uygulamak için bir yol bulmalıdır.
Ekstrem Programlamanın kökeni
2001 yılında 17 yazılım uzmanı Agile proje yönetimi felsefesini yarattı. Bu ilkeler, yeni yazılım çözümlerinin geliştirilmesinde esneklik, hız ve işbirliğine dayanıyordu. Bu ilkeler Agile Manifesto’da açıklandı. Extreme Programming (XP), bu Çevik çerçevelerden biridir. Bu yöntemin ana vurgusu, tanım gereği onu diğer yaklaşımlardan farklı kılan yazılım geliştirmenin teknik yönlerine dayanmaktadır.
Yazılım mühendisi Ken Beck 1990’larda XP’yi tanıttı. Amacı, tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını karşılayan yüksek kaliteli yazılım çözümlerini hızlı bir şekilde sunmanın yeni yollarını bulmaktı. 1999’da Extreme Programming Explained: Embrace Change adlı kitabında yöntemi geliştirdi.
Extreme Programlama bugün
Extreme Programming (XP), 1990’ların sonlarında ve 21. yüzyılın başlarında yazılım toplulukları tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Fakat bu yaklaşımın övülmesi kısa sürdü. Extreme Programming (XP) ile yazılım ayarlamalarını başarılı bir şekilde yürütmek için gereken yüksek disiplin seviyesi nedeniyle, bu uygulamaların çoğu katı kabul edildi. Amortismana tabi tutulmuşlardır ve tamamlanmamıştır. Bu zamanlarda, başka çevik yöntemler de geliştirildi ve bu yüzden XP gelişmeye devam etti. Extreme Programming Explained’ın ikinci baskısında Beck, birincil ve ikincil konular arasında daha fazla ayrım eklediği daha fazla uygulama ve ilke ekledi.
Ekstrem Programlamanın değerleri nelerdir?
Ekstrem Programlama (XP) bir dizi teknik uygulama ve önlemdir. Geliştiriciler, bu uygulamaların başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlamak için ellerinden gelen her şeyi yapmalıdır. Extreme Programming’deki “uç nokta” budur. Yöneticiler için kendilerini aşmanın ne anlama geldiğini anlamak için Extreme Programming (XP) ilkelerini anlamak önemlidir. Bunlar aşağıda açıklanmıştır.
Basitlik
Sadelik, Extreme Programming’in temel bileşenlerinden biridir. Sadelik, sürekli kendinize şu soruyu sorarak sağlanır: Hala işe yarayacak en kolay çözüm nedir? Sadelik önemlidir çünkü israfı önler (LEAN). Sadece kesinlikle gerekli şeyler yapılır ve uygulanır. Gerekli faktörlerin örnekleri, tasarım ve temel işlevlerdir. Her şey, bakım, destek ve revizyonun kolay bir iş olduğu kadar basit bir tasarımla ilgili olmalıdır.
İletişim
İletişim, Extreme Programming’in (XP) ikinci önemli bir değeridir. Yazılım geliştirme genellikle bir ekip içinde yapılır. Bilgiyi bir ekip üyesinden diğerine aktarmak için iletişim çok önemlidir. Extreme Programming, bu değer aracılığıyla doğru iletişim kullanımının önemini vurgular. Bu yüzden kişisel tartışmalar ve grup konuşmaları teşvik edilir ve yazı tahtalarının ve diğer araçların kullanımı şiddetle teşvik edilir.
Cesaret
Beck, cesareti, korkunun yaygın olduğu durumlarda etkili bir şekilde hareket etme yeteneği olarak tanımlıyor. Bir ekibin etkinliğini engelleyen örgütsel sorunları gün ışığına çıkarmak için cesaret gereklidir. İşe yaramayan şeyleri durdurmak ve başka şeyler denemek için cesarete ihtiyacınız var. Geri bildirim almak, üzerinde düşünmek ve duruma göre işlerin yapılma şeklini değiştirmek için cesarete ihtiyacınız var.
geri bildirim
Hem bireylerin hem de ekiplerin geri bildirim yoluyla iyileştirme noktalarını belirleyebildiği ve eylemlerini revize edebildiği genel olarak bilinen bir gerçektir. Geri bildirim, Ekstrem Programlamanın (XP) önemli bir parçasıdır ve ayrıca çok kolay uygulanır. Bir ekip, gelişmeler veya bir ürün veya sağlanan hizmet hakkında konuşmak için zaman zaman toplanacaktır. Tasarım ve uygulama hakkında geri bildirim toplayarak ve gerektiğinde değişiklikleri uygulayarak ürün daha basit, daha etkili ve daha verimli hale gelecektir.
Saygı
Yöntemin ilk revizyonunda sonradan eklenen Extreme Programming’in (XP) son değeri saygıdır. Bir ekibin tüm üyeleri, yukarıda belirtilen değerleri uygulamak için birbirlerine saygı duymalıdır. Fakat karşılıklı saygı ile geribildirim vermek ve doğru yorumlanmasını sağlamak mümkündür. Birlikte çalışma ve çözüm tasarlarken dayanışma duygusu çok önemlidir. Bir projeyi yapabilir veya bozabilir.
Ekstrem Programlamanın ilkeleri nelerdir?
Ekstrem Programlamanın ilkeleri, XP değerlerine dayanmaktadır. İlkeler değerlerden daha somuttur ve bir ekip içinde karar vermeyi desteklemeyi amaçlamaktadır. İlkelerin geri bildirimi, basitliği ve değişiklikleri aşağıda kısaca açıklanmıştır:
geri bildirim
Daha önce tartışıldığı gibi geri bildirim, Ekstrem Programlamanın (XP) önemli bir bileşenidir. Geri bildirim en çok sık ve hızlı verildiğinde faydalıdır. Bu iki nokta, geribildirim ve takip eylemi arasında minimum gecikme sağlamak için önemlidir. Hızlı değişen ve oldukça rekabetçi bir ortamda hızlı yanıt verebilmek özellikle önemli olduğundan, bunu öğrenmek çok önemlidir. Tüketicilerin geri bildirimleri de önemli bir rol oynar. Müşteri, sistem hakkında pratik içgörüye sahiptir ve belirli geri bildirimler verebilir. Bu geri bildirim, ürünün gelişimini yönlendirir. Sık sık geri bildirim anları, tasarım hatalarını zamanında gösterebilir ve hızlı bir şekilde çözülmelerini sağlayabilir.
Basitlik varsayımı
Aşırı Programlama (XP), her sorunun çözümü son derece basitmiş gibi ele alınması gerektiğini belirtir. Geleneksel yöntemler genellikle şunu söyler: yeniden kullanım için plan ve kod. XP bu görüşü reddeder. XP savunucuları, büyük güncellemeleri aynı anda uygulamanın işe yaramadığını söylüyor. Bunun yerine, XP daha küçük, artımlı güncellemeler uygular. Bu durum güncellemelerin ne tasarımda ne de kullanımda büyük değişikliklere neden olmayacağı anlamına gelir.
Değişimi kucaklamak
Öte yandan değişim teşvik edilir. Bu XP ilkesi, değişikliğe karşı çıkılmaması gerektiğini belirtir. Örneğin, tüketicinin istekleri ve ihtiyaçları büyük ölçüde değiştiyse, kişi durmamalı ve neden böyle olduğunu düşünmemelidir. Bunun yerine hemen harekete geçilmelidir.
Ekstrem Programlamanın (XP) farklı aşamaları nelerdir?
Extreme Programming, çeşitli aşamaları açıklayan bir kılavuzla birlikte gelir. Her aşama, Extreme Programming (XP) yöntemlerinin başarılı bir şekilde uygulanması için gerekli olan bir dizi etkinliği listeler. Farklı aşamalar ve bunların ilgili faaliyetleri aşağıda açıklanmıştır.
Aşama 1: planlama
İlk aşamada planlar yapılır. Tüketici, gereksinimleri olan uzun belgeler yerine kısa kullanıcı hikayeleri yazar. Bu kullanıcı hikayeleri, yazılım çözümünün gerektirdiği tüm işlevleri ortaya koymaktadır. Kullanıcı hikayelerinin uzun veya teknik olması gerekmez. Ekibin uygun bir çözüm geliştirmesine yardımcı olmak için yeterli ayrıntıya sahip olmak yeterlidir. Kullanıcı hikayeleri, örneğin istenen tüm işlevleri içeren temel bir akış şemasıyla desteklenebilir.
Ekip bundan yola çıkarak bir yayın programı oluşturur. Proje daha sonra çeşitli yinelemelere (Ürün Döküm Sistemi) bölünür.
2. Aşama: Yönetme
İkinci aşamada, proje yöneticisi proje üzerinde çalışmaya başlamak için uygun bir ekibin oluşturulmasını sağlar. Dinamik, işbirlikçi bir ekip Extreme Programming’in yürütülmesi için inanılmaz derecede önemlidir. Bu yüzden proje yöneticisi önceden bir dizi önlem alacaktır:
- Proje yöneticisi, ekip için açık bir çalışma alanı olmasını sağlayacaktır.
- Proje yöneticisi sürdürülebilir bir çalışma temposu belirleyecek
- Proje yöneticisi günlük stand-up toplantıları ve geri bildirim oturumları planlar
- Proje yöneticisi proje hızını ölçer
- Proje yöneticisi, bilgi kaybını ve çift çalışmayı önlemek için iş paketleri atayacaktır.
- Proje yöneticisi, düzgün çalışmıyorsa Extreme Programming kurallarını değiştirir
3. Aşama: Tasarım
Üçüncü aşamada sadeliğin değeri vurgulanmaktadır. Ekibin uygun bir son ürün arayışına en basit tasarımla başlaması gerekiyor. Karmaşık işlevler aceleyle uygulanmaz, bunun yerine ekip daha basit çözümler arayacaktır.
İyi bir tasarım olmadan bir sistemin uygulanması son derece zordur. Bir tasarım çok karmaşık bileşenlere sahip olduğunda, bakımı her zaman pahalı olacaktır. İyi ve basit tasarım, karmaşık bağımlılıkların ortadan kaldırılmasına neden olacak ve bakımın karşılanabilir kalmasını sağlayacaktır.
4. Aşama: Kodlama
Kod veya yazılım çözümü dördüncü aşamada uygulanır. Bazı durumlarda, Ekstrem Programlama tamamen yeni bir çözüm gerektirir, diğer durumlarda ise zaten var olan bir tasarımda sadece küçük bir ayarlama gereklidir. Bu aşamada, müşteri ile sürekli iletişim halinde olmak önemlidir. Tercihen, müşteri lokasyonda bulunur, böylece her iki ihtiyaç da ele alınabilir ve sorular sorulabilir.
Aşama 5: test etme
Yeni çözüm beşinci ve son aşamada test edilir. Proje ekibi bu aşamada sürekli olarak testler yapacaktır. Ek olarak hatalar gibi küçük hatalar düzeltildi. Kabul testleri de yapılmaktadır. Extreme Programming (XP), kusursuz yazılım olasılığını artırmak için çözümün test edilmesine büyük değer verir.
Dinleme ve geri bildirim
Daha önce bahsedilen tüm aşamalarda, müşterinin dinlenmesi ve geri bildirimlerin ekip üyeleri arasında paylaşılması önemlidir. İlk olarak, geliştiricilerin ve proje yöneticilerinin müşterinin isteklerini ve ihtiyaçlarını dinlemesi önemlidir. Kuruluşun kaliteli iş sağlaması esastır. Sistemin işlevlerini geliştiren programcılar, müşterinin beklediği ve talep ettiği her şeyin tamamen farkında olmalıdır. Ek olarak bu aşamalarda geri bildirim de önemlidir. Geri bildirim, XP’nin en önemli faktörlerinden biridir ve sebepsiz değildir. Müşteri ile sık temas, perspektif sunar ve nihai ürünün geliştirilmesini etkili kılar. Ekip üyelerinin kendileri de geri bildirim oturumlarından yararlanır. Birbirlerine yardım ederek, birbirlerinin büyümesine yardımcı olurlar.
Ekstrem Programlamanın faydaları ve dezavantajları nelerdir?
Aşağıda, Extreme Programming (XP) yöntemini kullanmanın hem faydaları hem de dezavantajları açıklanmaktadır. Bunları dikkatlice değerlendirin ve ardından XP’nin göreviniz için uygun olup olmadığına karar verin.
Faydaları
- XP’nin en büyük yararı, bu yöntemin şirketlerin projelerin başarılı bir şekilde tamamlanmasında zaman kazanmasına izin vermesidir.
- XP, nihai ürünlerin zamanında teslimine odaklandığı için zaman tasarrufu mümkündür.
- Ekipler çok fazla dokümantasyon gerektirmediğinden para ve diğer kaynaklar kaydedilir.
- Tüm XP süreci şeffaftır.
- Geliştiricilerin göreve bağlı kalması ve ilerleme göstermesi gerekir
- Sürekli geri bildirim güçlü bir avantajdır ve değişiklikleri zamanında uygulamak için gereklidir
- XP, test aşaması sayesinde daha hızlı ve daha güvenilir yazılım oluşturmaya yardımcı olur
- XP, çalışan memnuniyetine ve personelin korunmasına katkıda bulunur
Dezavantajlar
- Çeşitli uzmanlar, XP’nin tasarımdan çok koda odaklandığına dikkat çekti. Tasarım, yazılım uygulaması için önemli olduğundan, bu sorunlara yol açabilir
- Çeşitli XP projeleri, kusurlu dokümantasyonun her zaman sorunsuz çalışmadığını göstermiştir. Bu sözde hatalara ve diğer kusurlara yol açabilir
- Kalite yönetimine ekstra önem verilmez. Bu ek kusurlara neden olabilir.
Ne düşünüyorsunuz?
Ekstrem Programlamanın (XP) açıklamasını tanıyor musunuz? Programlamaya aşina mısınız? Extreme Programming hakkında başka ne bilmek istersiniz? Bu yöntem karmaşık mı yoksa basit mi görünüyor? Bu çerçeve kendi çalışma ortamınızda kullanılıyor mu? Sende var mı…
Yorumunuzu bırakın