Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Karar Verme
  3. Eğer Analiz Olursa Nedir?
Eğer Analiz Olursa
 Nedir?

Eğer Analiz Olursa Nedir?

  • 2 January 2021
  • 316 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu makale What-If Analizi veya Senaryo Analizini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü Karar Verme aracının temellerini anlayacaksınız.

What-If Analizi Nedir?

İnsanlar gün boyunca kararlar verir; işte, evde veya her yerde. Bazı kararlar düşünmeden alınır ama diğerleri ciddi bir değerlendirme, karşılaştırma ve analiz gerektirir. What-If Analizi, doğru kararın verilmesine yardımcı olan ve önceden nasıl bir etkiye sahip olacağını düşünmeye yardımcı olan bir karar verme yöntemidir. Ayrıca tek bir kişinin karar verememesini de önleyebilir ama bundan birkaç kişi sorumludur. What-If analizi bunun için de faydalıdır.

Bu yöntem, hem şirketler hem de bireyler için farklı senaryolar üretmenin uygun bir yoludur. Veriler sınırlıysa veya bir şirket karar vermeden önce daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsa özellikle yararlıdır. En iyi sonuç daha sonra çeşitli sonuçlar incelenerek dikkatlice seçilebilir.

What-If Analizi örneği

Bir What-If Analizi, belirli eylemler gerçekleştirildiğinde ne olduğuna bakmakla ilgilidir. Farklı senaryolardan, daha sonra hangi sonuçların hedefe en çok katkıda bulunduğuna bakarsınız. Örneğin, bir şirket yüksek çalışan devir hızı ile uğraşıyorsa, çalışanları işe almanın yeni bir yolunu bulmak isterler. Aşağıdaki senaryoları bulurlar ve hemen avantaj ve dezavantajları belirlerler:

  • Tüm geçici çalışanlara kalıcı sözleşmeler sunmak. Avantajı, tüm çalışanların kendilerinden ne beklendiğini bilmesi ve bu sadakati artırmasıdır. Dezavantajı, pahalı olması ve iyi performans göstermeyen bir çalışanı işten çıkarmanın daha zor hale gelmesidir.
  • Bireysel hedeflerine ulaşmaya dayalı olarak her çalışan için ayrı bir ikramiye uygulamak. Avantajı, çalışan performansını canlandırmasıdır. Çalışanların birbirleriyle rekabet etmesine yol açıyorsa bu bir dezavantaj olabilir.
  • Mümkün olduğunca serbest çalışanlarla çalışın. Bunun avantajı, şirketin onlara yalnızca ihtiyaç duyulduğunda ödeme yapmasıdır. Dezavantajı ise şirkete daha az sadık olmalarıdır.

Yukarıda açıklanan olası durumlara bağlı olarak şirket bir karar verebilir. Maliyetler elbette karara dahil edilecektir. Fakat asıl amaç, kendilerini tek bir çözümle sınırlamak değil, tüm çözümleri karara dahil etmektir.

Beyin fırtınası tekniği

Temelde What-If Analizi bir beyin fırtınası tekniğidir. Bir What-If Analizinin ilk adımı, örnekte gösterildiği gibi olası çözümleri belirlemektir. Yalnızca bir ekiple beyin fırtınası yapmak, kullanılabilir senaryolara yol açabilir.

Bu yüzden What-If Analizi, iş sürecinin hemen hemen her aşamasında uygulanabilen yapılandırılmış beyin fırtınası oturumları olarak görülebilir. What-if sorularının cevaplarına göre riskler ortaya çıkar. Risk ne kadar az kabul edilebilirse, çözümün seçilmeme olasılığı o kadar yüksektir.

5 temel adım

What-If Analizinin yürütülmesi farklı olabilir. Genel olarak, iyi bir sonuç elde etmek için aşağıdaki adımları takip etmek akıllıca olacaktır:

1. Bir ekip oluşturun

Bir süpervizör, önceden tanımlanan bir soruna olası çözümler üretebilecek bir ekip oluşturmalıdır. Eğer ekip gerekli uzmanlığa sahip değilse What-If analizi anlamsız olacaktır.

2. ‘Eğer’ soruları geliştirin

Ekip birlikte, problem tanımıyla ilgili ‘eğer’ soruları geliştirecek. Esas olarak yararlı, kaliteli fikirler ve bunların taşıdığı potansiyel risklerle ilgilidir. Avantajları ve dezavantajları belirlemek gerçekten yardımcı oluyor.

3. Risk değerlendirmesi

Ekip üyeleri, daha önce buldukları ‘eğer’ sorularının tamamını birlikte değerlendirecekler. Tüm fikirleri değerlendirecekler ve farklı senaryoların gerektirdiği olası riskleri değerlendirecekler. Bu aşamada, hata olasılığını ve sahip olacakları sonuçları da belirlerler.

4. Bir öneri geliştirin

Ekip, potansiyel riskin kabul edilebilirliğini değerlendirir. Buna dayanarak, bir senaryo için makul bir öneri ile gelirler. Ekip, düzeltici önlemlerin alınması gerektiğini beklerse, risk kabul edilemez.

Daha fazla önlemin gerekmesi muhtemel değilse, risk kabul edilebilirdir ve senaryo seçilebilir. Bu arada, seçilen çözümün sonuçta başarısız olması durumunda diğer senaryoları henüz göz ardı etmemek iyi bir fikirdir.

5. Değerlendirme

Seçim, önceden seçilen çözüm için yapılır. Yol boyunca değerlendirmek ve senaryonun tahmin edildiği gibi gidip gitmediğini kontrol etmek önemlidir. Bazen ayarlamalar yapmak veya bazı şeyleri takip etmek gerekebilir.

İnsanların farklı bir senaryo denemeyi seçmesi bile mümkündür.

Ne düşünüyorsunuz?

What-If Analizi veya Senaryo Analizi kişisel veya profesyonel ortamınızda uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi karar vermek için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz. Twitter ve YouTube.

Kaynakça

  • Hsia, P., Samuel, J., Gao, J., Kung, D., Toyoshima, Y.&Chen, C. (1994). Senaryo analizine biçimsel yaklaşım. IEEE Yazılımı, 11 (2), 33-41.
  • Postma, TJ ve Liebl, F. (2005). Stratejik bir yönetim aracı olarak senaryo analizi nasıl geliştirilir?. Teknolojik Tahmin ve Sosyal Değişim, 72 (2), 161-173.
  • Schoemaker, PJ (1995). Senaryo planlama: stratejik düşünme için bir araç. Sloan yönetimi incelemesi, 36 (2), 25.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın