Advanced
Search
  1. Home
  2. DMAIC Süreci Nedir?

DMAIC Süreci Nedir?

  • 5 Ağustos 2021
  • 0 Likes
  • 254 Views
  • 0 Comments

Bu makale DMAIC Sürecini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü Altı Sigma ve problem çözme aracının temellerini anlayacaksınız.

DMAIC Süreci nedir?

DMAIC Süreci, iş süreçlerini iyileştirmek, optimize etmek ve stabilize etmek için kullanılabilen bir problem çözme aracıdır. Bu döngüsel problem çözme modeli, bir organizasyon içindeki süreçleri iyileştirmeyi amaçlamaktadır. DMAIC şu kısaltmadır: Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir ve Kontrol Et. Bu problem çözme aracının temeli, Poka Yoke’nin geliştirilmesi sırasında Shingeo Shingo tarafından oluşturulmuştur.

Beş temel adım

DMAIC Süreci, döngü sürecine mükemmel şekilde uyan beş adımdan oluşur.

Tanımlamak

Sorun bu ilk adımda tanımlanır, ayrıca aşağıdaki faktörlerin tanınması ve tanımlanması önemlidir:

  • Müşteriler kimler
  • Süreçteki kritik aşamalar nelerdir?
  • Amaç nedir ve ilgili iş süreçleri nelerdir?

Ölçü

Bu adımın amacı, mevcut sürecin en önemli yönlerini belirlemek ve ilgili verileri toplamaktır. Bunda aşağıdaki hususlar önemlidir:

  • çıktıyı ve girdiyi analiz edin
  • ölçüm planını tanımla
  • ölçüm sistemini test edin

Analiz

Daha sonra, önceki adımda toplanan veriler analiz edilir. Bu adımın amacı temel neden ilişkilerini belirlemektir. Kusurların ve hataların daha derin nedenleri araştırılır. Temel araçlar şu amaçlarla kullanılır:

  • Mevcut ve gerekli performans arasındaki boşluğu belirlemek
  • Girdi ve çıktıyı tanımlayın
  • İyileştirmek için potansiyel fırsatları listeleyin ve önceliklendirin

Geliştirin

Mevcut süreç, teknikler ve yaratıcı çözümler kullanılarak geliştirilir. Beyin fırtınası oturumları yararlı bir araç olabilir. Diğer bariz çözümler şunlardır:

  • Yenilikçi fikirler
  • En basit ve en kolay çözümlere odaklanın
  • Ayrıntılı bir uygulama planı oluşturun
  • İyileştirmelerin uygulanması
  • Ishikawa diyagramı kullanarak hataları ve nedenleri tanımlama

Kontrol

Bu adım sadece kontrole değil aynı zamanda izlemeye de odaklanmaktadır. Kontrol, herhangi bir sapmanın gelecekte düzeltilebilmesini sağlar. İzleme, sürdürülebilir iyileştirmelere yol açar ve uzun vadeli başarıyı garanti eder. Bu yüzden kalıcı izleme gereklidir.

İş süreçleriyle bağlantı kurma

Standart DMAIC Sürecini desteklemek için, bu adım adım planın diğer iş süreçlerinde de uygulanması önerilir. Deneyimler ve yeni bilgiler diğer departmanlarla paylaşılarak, tüm organizasyon içinde değişiklikler daha kolay gerçekleştirilebilir. Çalışanların DMAIC süreci prosedürünün faydasını iyi anlamaları, bunu birbirleriyle tartışmaları ve deneyimlerini paylaşmaya istekli olmaları önemlidir.

DMAIC ve Altı Sigma

Başlangıçta, DMAIC süreci Altı Sigma ile bağlantılıydı. Altı Sigma, proses çıktılarının kalitesini iyileştirmek için Motorola ve General Electrics tarafından geliştirilmiştir. Bu durum hataların nedenlerini belirleyerek ve kaldırarak yapılır. DMAIC Süreci, Altı Sigma’ya özel değildir ve bu yüzden diğer kuruluşlardaki süreçleri iyileştirmek için kullanılabilir.

PUKÖ döngüsü ile karşılaştırma (Deming)

DMAIC Süreci aslında Deming’in PDCA döngüsünün bir uygulamasıdır. DMAIC Süreci proje tabanlı bir yaklaşım alırken, PDCA döngüsü daha geniş bir uygulamaya sahiptir. Bu durum bir projeye de uygulanabileceği anlamına gelir. DMAIC süreci, sorunun temel nedenini analiz ederken, PUKÖ döngüsü tüm operasyona odaklanır ve diğer nedenleri de ortaya çıkarır.

DMAIC’in faydaları

DMAIC Süreci, örneğin bir ürün grubu, müşteri grubu veya hizmet içindeki çerçeve düşüncesine dayanır. Bu problem çözme yaklaşımının güçlü yönleri, bir süreçteki temel nedenleri ele almak ve optimize etmektir. Bir organizasyonun rotasını tamamen değiştirdiği yaratıcı bir değişiklik için ama model daha az uygulanabilir. DMAIC Sürecinin adımlarından geçerken herhangi bir örtüşme olmayabilir. En iyi sonuçlar, planlı bir ekip yaklaşımı ile elde edilir.

DMAIC Süreci örneği

Örnek olarak araba lastiklerinde uzmanlaşmış 50 lokasyonlu bir araba garajına bakalım. Şimdiye kadar her şubede çeşitli tipte yaz ve kış lastiklerinde bol miktarda stok var. Bu durum müşteriye hızlı bir şekilde yardımcı olmalarını, müşteri memnuniyeti ve ağızdan ağza iyi reklam sunmalarını sağlar. Artık geçen yıl otomobil firmasının maliyetleri çok yüksek görünmektedir. Daha sonra yönetim, nedenini öğrenmek için 50 şubenin tümü ile konuşmaya karar verir.

Tanımlamak

Çalışan maliyetleri, 50 şube ve envanter için yer kiralanması nedeniyle maliyetler keskin bir şekilde arttı.

Ölçü

Maliyetler geçen yılla karşılaştırıldı ve daha fazla gelir yaratmadan maliyetlerin %20 daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Analiz

50 şubenin tümü ile birlikte en büyük maliyet kalemi incelenir. Daha sonra birkaç farklı faktör tanımlanır. Ortalama olarak, stok maliyetlerinin bir önceki yıla göre %15 daha yüksek olduğu görülüyor, diğer şeylerin yanı sıra, ‘eski’ modellerin depoda daha uzun süre bırakılması nedeniyle yetersiz çeşitlilik.

Geliştirin

Yönetim, 50 şubeyle birlikte iyileştirme yöntemlerine bakıyor. Örneğin, şubelere haftada 3 kez tedarik sağlayarak merkezi bir depodan çalışmayı teklif ediyorlar. Diğer bir seçenek ise, belirli lastik türlerini merkezi depoda tutarken stokta yalnızca geleneksel lastikler bulundurmaktır. İlk çözüm oybirliğiyle seçildi.

Kontrol

Bir test döneminden sonra tüm şubeler ve yönetimle bir değerlendirme yapılır. Çalışanların bir satışı daha sık iptal etmesi veya birkaç gün sonra müşterilere yardım etmesi gerektiği ortaya çıktı. Değerlendirmenin ardından, ellerinde bulunan diğer çözümü inceler ve geleneksel lastikleri stoklamaya ve geri kalanını merkezi depodan teslim etmeye karar verirler. Bu çözüm elbette bir değerlendirme sürecinden ve tam maliyet incelemesinden geçecektir.

Ne düşünüyorsunuz?

DMAIC Süreci günümüzün modern ekonomisinde ve şirketlerinde uygulanabilir mi? Deneyiminiz nedir? Başkalarının DMAIC sürecini uygulamada başarılı olmalarına yardımcı olmak için hangi ipuçlarını paylaşabilirsiniz?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • De Mast, J. ve Lokkerbol, J. (2012). Problem çözme perspektifinden Altı Sigma DMAIC yönteminin analizi. International Journal of Production Economics, 139 (2), 604-614.
  • Pyzdek, T. ve Keller, PA (2003). Altı sigma el kitabı. McGraw-Hill.
  • Genel elektrik. (2006). Altı Sigma. Mevcut: http://www.ge.com/sixsigma/. 7 Mart 2006’da erişildi.
    • Share:

    Leave Your Comment