Advanced
Search
  1. Home
  2. Diyalog Haritalama Nedir?

Diyalog Haritalama Nedir?

  • 20 Mart 2021
  • 0 Likes
  • 201 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Jeff Conklin tarafından geliştirilen Diyalog Haritalama’yı açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü iletişim becerileri aracının temellerini anlayacaksınız.

Giriş

Bazı toplantılarda katılımcılar hiçbir konuda anlaşamıyor gibi görünebilir ve herkes ortak rızaya varmak yerine kendi görüşlerine bağlı kalır. Birçok kişi bu durumu tanıyacaktır. Diyalog Haritalama veya diyalog haritası, kolektif düşünmeyi çok daha kolay hale getirir.

Açık

Diyalog Haritalama, gerçekte olduğundan daha karmaşık görünüyor ama aslında insan beynini destekliyor. Kısaca bu, tüm katılımcıların tüm fikirlerinin net bir diyagramda kaydedildiği anlamına gelir. Fikirlere ek olarak, eşlik eden açıklamalar da kaydedilebilir. Böylelikle katılımcılar ortak bir bağ duygusuna sahip olacaklar ve bu da pozitif işbirliği için zemin oluşturacak.

Karmaşık sorunlar

Diyalog Haritalama, özellikle çok karmaşık sorunlar veya gerçekler, tercihler ve diğer verilerle ilgili farklı fikirler için etkilidir. Açık bir genel bakış sayesinde katılımcılar belirli darboğazların nerede olabileceğini ve ek dikkat gerektiren yerleri keşfedeceklerdir. Tüm katılımcıların düzgün bir şekilde kaydedilmiş olan tüm fikirlere net bir genel bakışa sahip olması yardımcı olur. Sonuç olarak Diyalog Haritalama hızlı, sağlam ve ortak kararlar almanın yolunu açar.

Tercih

İnsan beyni tek seferde yalnızca sınırlı sayıda fikir ve gerçeği kaydedebildiği için, insanlar hemen bir tercih seçme ve geri kalan fikirleri unutmaya meyillidir. Bununla birlikte daha az çekici olan fikirler de çok faydalı olabilir. Tüm fikirleri avantaj ve dezavantajları ile toplayarak ve diyagrama kaydederek geniş bir çözüm yelpazesine yol açabilecek nesnel bir genel bakış oluşturulur. Tüm katılımcılar artık tartışmaya, birbirlerini dikkatle dinlemeye ve iyi çözümler bulmaya ‘zorlanıyor’.

Grup hafızası

Katılımcılar arasında tartışmalar başladığında, diyagram büyür ve genişler. Her katılımcı tartışmaya katkıda bulunur ve her şey Diyalog Haritalamasına kaydedilir. Diyagram veya diyalog haritası bu yüzden grup hafızasını temsil eder. Ayrıca baskın katılımcıların görüşleri de tutulmaktadır. Fikirleri diyagrama dahil edildiğinde, bakış açılarını tekrar etmelerine gerek yoktur.

Yapılandırılmış

İnsanlar doğal olarak problemleri doğrusal olmayan bir şekilde, sadece problemlerden bahsederek çözmeye eğilimlidirler. Diyalog Haritalamanın ‘zorunlu’ ve yapılandırılmış tarzı nedeniyle, katılımcılar aynı zamanda diğer insanların fikirlerinin çok faydalı olabileceğinin farkına varırlar.

Diyalog Haritalamanın daha fazla avantajı vardır:

  • Her katılımcının fikirleri duyulur ve tanınır.
  • Her katılımcı, sözlerinin sürece olumlu bir katkı sağladığını not edecektir.
  • Katılımcıların ortak bir amacı vardır ve bir grup olarak artık düzeltici eylemde bulunabilirler
  • Ortak sorumluluk alınması sonucunda grup dinamikleri artacaktır.

Diyalog Haritalamanın Kullanımı

Diyalog Haritalama iki şekilde kullanılabilir:

Paylaşılan ekran

Görselleştirme, katılımcıların farklı fikirlerin ne olduğunu anlamalarına yardımcı olur; bu bir beyaz tahta, yazı tahtası veya bilgisayar projeksiyonu kullanılarak gerçekleştirilebilir. Power Point’in kullanılması şiddetle tavsiye edilmez.

Soruna Dayalı Bilgi Sistemi (IBIS)

IBIS’in güçlü yanları, vurgunun sorulara ve tartışma sırasında meydana gelen etkileşime verilmiş olmasıdır. Bir IBIS diyagramında yeni sorular, varsayımlar, argümanlar, vb. yaratılır. Bu durum bağlamın değişmesine neden olabilir ve sonuç olarak diğer (faydalı) fikirler ve çözümler su yüzüne çıkabilir.

Katma değer

Diyalog Haritalama, kolektif düşünmeyi ve dolayısıyla katılımcılar arasında sinerjiyi teşvik eder. Bu katma değer nedeniyle, Diyalog Haritalama toplantılar sırasında geleneksel kolaylaştırmadan farklıdır. Karşılıklı anlayışı ve birbirlerine ve birbirlerinin fikirlerine saygı duymayı teşvik eder.

Ne düşünüyorsunuz?

Diyalog Haritalamanın pratik açıklamasını tanıyor musunuz veya bu makaleye başka eklemeleriniz var mı? Diyalog Haritalamayı kullanmak için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Conklin, J. (2003). Diyalog Haritalama: Paylaşılan Anlayış Yoluyla Projeleri Birleştirme. Cognexus Enstitüsü. Beyaz kağıt. Napa, CA.
  • Conklin, J. (2005). Diyalog haritalama: Kötü sorunlara ilişkin ortak bir anlayış oluşturmak. John Wiley&Sons Inc.
  • Roehl, H., Knuth, M. ve Magner, C. (2008). Haritalama diyaloğu: Sosyal değişim için temel araçlar. Taos Enstitüsü Yayınları.
  • Shum, SB (2008). Cohere: Web 2.0 tartışmasına doğru. COMMA, 8, 97-108.
    • Share:

    Leave Your Comment