Advanced
Search
  1. Home
  2. Değerli Sorgulama Nedir?

Değerli Sorgulama Nedir?

  • 28 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 177 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, David Cooperrider tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Takdir Edici Sorgulama’yı (AI) açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü liderlik aracının temellerini anlayacaksınız.

Takdirli Sorgulama nedir? Tanım

Bir organizasyon içinde sorunlar ortaya çıktığında, önce bu sorunların nedeninin ne olabileceğini bulmak için bir sorgulama yapılır ve ardından bu sorunlar çözülür. Takdir Sorgulaması’nda her şey tam tersi süreçle ilgilidir ve burada vurgu olumlu değişim üzerinedir. Takdir sorgulama süreci, insanlarda en iyiyi neyin ortaya çıkardığını inceler.

Örgütsel davranış alanında uzman olan David Cooperrider, problem çözmeye yönelik bu alternatif yaklaşımın kuruluşlar içindeki etkisini araştırdı.

Uygulamada Takdir Sorgusu nasıl kullanılır?

Takdir Edici Sorgulama, güce dayanır ve liderlik gelişimi ve organizasyonel değişim için olumlu bir yaklaşımdır. AI; ekipler, bireyler, tüm kuruluşlar tarafından veya toplumsal düzeyde kullanılır. Her durumda, bu tür yaratıcı inovasyona mümkün olduğunca başkalarını dahil ederek, insanların ve şirketlerin ortak bir gelecek vizyonuna doğru evrimleşmelerine yardımcı olur.

Bir birey, liderlik koçluğu veya kişisel bir hedef veya vizyon geliştirmek için Takdir Edici Sorguyu kullanabilir. Kuruluşlar ve ekipler, en iyi uygulamaları anlamak, şirket kültürünü değiştirmek, stratejiler geliştirmek ve büyük ölçekli inovasyon projeleri için ivme yaratmak için AI kullanır. Toplumsal düzeyde, Takdir Edici Sorgulama, daha sonra kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve STK’ların yönünü belirlemek için ortak çıkarlar için ortak zemin bulmak için kullanılır. Bununla ilgili daha sonra daha fazlası.

Günümüzde, Takdir Edici Sorgulama, hem özel hem de kamu kuruluşlarında tüm dünyada kullanılmaktadır. British Airways’in müşteri hizmetlerini iyileştirmek için Takdirli Sorgulama’yı kullandığı ve Wal-Mart’ın bunu sürdürülebilir değer yaratma arayışında kullandığı yaygın olarak bilinmektedir. Amerikan donanması bunu liderliği geliştirmek için kullandı ve John Deere bunu maliyetleri, kaliteyi ve döngü sürelerini iyileştirmek için kullandı.

Bu makalede ayrıca, Takdir Edilen Sorgulama’yı kullanarak geliştirmek için kullanılabilecek çeşitli sorular bulacaksınız.

Pozitif çekirdek ve insan sistemleri

Bir organizasyonun sözde başarı faktörlerini anlamak için David Cooperrider, Takdirli Sorgulama adlı yapılandırılmış bir süreç geliştirdi. Tüm başarı faktörleri birlikte bir organizasyonun ‘pozitif çekirdeğini’ oluşturur. Bu pozitif çekirdek ne kadar güçlüyse, bir organizasyon her türlü problemle o kadar iyi başa çıkabilir. Takdir Edici Sorgulama, pozitif psikoloji ve karmanın (akış) tartışmalı alanlarına yöneliktir ve tüm başarısızlıklarına odaklanmak yerine bir organizasyonun tüm artılarının altını çizer.

Organizasyonel gelişim

Örgütsel işin pozitif özü, değişim yönetimi alanında var olan en iyi ama en az tanınan araçlardan biridir. Takdir Edici Sorgulama, insan sistemlerinin öncelikle bağlantılı çalışmalar doğrultusunda büyüdüğünü göstermektedir. Bu büyüme eğilimi, çalışmanın kaynakları ve hedefleri pozitif olarak ilişkilendirildiğinde en güçlüsüdür. Takdir Edici Sorgulama sürecinde, gelecek bilinçli olarak bir organizasyonun olumlu temel faktörleri üzerine inşa edilir. Bu çekirdekten gelen enerjiyi bir değişim gündemine bağlamak ivme yaratır ve daha önce her ikisinin de mümkün olduğu hiç düşünülmemiş olan kaynakları harekete geçirir.

Takdir Edici Sorgulama ilkeleri nelerdir?

Takdir Edici Sorgulama, aşağıda açıklanan beş ilkeye dayanmaktadır.

1. İnşaatçı İlkesi

Sosyal etkileşim teorisi ile ilgili makalede açıklandığı gibi, gerçeklik insanların deneyimledikçe öncelikle sosyal yapılardan oluşur. Kullandığımız dil sosyal gerçekliğimizi şekillendiriyor. Yapılandırmacı ilke, sosyal gerçekliğe bakmanın birçok yolu olduğunu kabul eder. David Cooperrider, ‘mutlakiyetçi iddialar veya son sözün yerini, daha iyi yaşam seçeneklerini anlamak ve inşa etmek için asla bitmeyen kolektif arayış alabilir’ diyor.

Günlük yaşam sosyal yapılarla doludur. Bu fenomenler, insanlar onları kabul ettiği için var. Sosyal statü buna bir örnek, nakit para bir başka. İnsanlar bir sosyal yapının ortak inançlarını değiştirmeye karar verdiklerinde, insanlar tarafından deneyimlendiği şekliyle gerçeklik değişir. Bu durum diğer şeylerin yanı sıra, 2008’de başlayan mali krizde oldu. İnsanlar, kredi kartlarının krediler için teminat görevi görebilecek değerli varlıklar olduğunu fark etti.

Örgütler de bu tür sosyal yapılardan oluşur. Varsayımları, inançları, kuralları, gelenekleri vb. düşünün. Bunlar genellikle tartışmasız ve reddedilemez. Kararlar belli bir yapıya göre alınır ve geleceğe yönelik beklentiler bu tartışmasız varsayımlar ve inançlar çerçevesinde şekillenir.

2. Şiirsel İlke

Bir organizasyon, açık bir kitaba oldukça benzer. Sürekli olarak yazılır ve yeniden yorumlanır, gözden geçirilir ve optimize edilir. Bu yüzden bir örgütün ne olduğu, nasıl olduğu ve ne için tasarlandığı konusunda kesin bir fikir yoktur. Bir organizasyona dahil olan her yeni kişi, tabiri caizse, kendi bakış açısını masaya getiren yeni bir okuyucudur. Her yeni çalışan, organizasyon bağlamında geçmişe, bugüne ve geleceğe bakar ve burası yeni bir öğrenme ve ilham kaynağının ortaya çıkabileceği yerdir.

3. Eşzamanlılık İlkesi

Değişim yönetimi, yaygın olarak incelenen bir disiplindir ve çeşitli teknik ve yöntemleri içerir. Genel olarak, şirketlerdeki değişim yönetimi çerçevesindeki faaliyetlerin sırası şu şekilde görünmektedir: veri toplama, verileri analiz etme, tavsiyelerde bulunma, uygulama. Bu sürecin temelinde, etkilenmeden gözlemlenebilecek bir sistem olduğu varsayımı yatmaktadır. Bununla birlikte örgütsel sorunların uzak ve nesnel analizi diye bir şey yoktur.

Sosyal etkileşim ve insan organizasyonu kalıpları genler tarafından dikte edilmemiş veya dış dünya tarafından belirlenmemişse, bunun yerine sadece ilişkiler bağlamında inşa edilmiş olsaydı, sorulan sorular yeni sosyal sistemin yeni girdisi olurdu. Bu soruların dinleyici üzerinde etkisi vardır, belli imgeleri kafasına yerleştirir, diğerlerini dışlar ve dikkatini belli bir yola çeker. Aşağıdakileri göz önünde bulundur. Büyük bir şirketin yönetimi, organizasyon içindeki sorunlu stres seviyeleri hakkında bilgi toplamaya karar verebilir. Şirketteki herkesten bir anket doldurması istenir ve bazı kişilerle mülakatlar yapılır. Konuyu herkesin dikkatini açıkça ön plana çıkaran röportajlarda, diğer şeylerin yanı sıra stres kaynakları tartışılıyor. Araştırmaya katılan çalışanlar ‘bu aslında oldukça stresli bir çalışma ortamı’ diye düşünüyorlar. Çalışmanın bir sonucu olarak stres seviyesi yükselir. Bu çoğunlukla, personelin yönetimin niyetlerine güvensiz doğasından kaynaklanmaktadır. Anket anonim mi? Bölümümdeki stres faktörleriyle ilgili açıklamalarımın benim için olumsuz sonuçları olabilir mi?

Bu meşru sorular bir değişikliği başlatır. Eşzamanlılık ilkesinin özü budur.

4. Beklenti İlkesi

Bu ilke, vizyonun eyleme ilham verdiği fikriyle bağlantılıdır. İnsan sistemleri, gelecek vizyonları doğrultusunda hareket eder. Gelecek vizyonu ne kadar olumlu olursa mevcut eylemler o kadar olumlu olacaktır.

Başarıyı zihinsel olarak uygulayan sporcuların, başarının kendileri için ne anlama geleceği konusunda net bir fikri olmayanlardan daha iyi performans gösterdiği defalarca kanıtlanmıştır. Net ve ikna edici bir gelecek fikrine sahip olmak motivasyona, motivasyon ise vizyona götürür. Açıkçası, insanlar kendilerini kötü deneyimlerden ve korkulardan uzaklaştırma eğilimindedir ama kişinin istediği yere gitme motivasyonu, olmak istemediğinden uzaklaşmaktan genellikle daha güçlü ve daha sürdürülebilirdir.

5. Olumlu İlke

Olumlu ilke, olumlu değişimi teşvik etmek için olumlu sorular sormakla ilgilidir. Değişim için ivme yaratmak inanılmaz derecede önemlidir ama büyük ölçüde olumlu sevgi ve sosyal bağ gerektirir. Momentum en iyi, soru sorarak ve konuyu çalışanların yaşamlarının bir parçası haline getirerek oluşturulur.

Değişimi mümkün kılmak için, insanların bir şeyler yapmanın yeni yollarını öğrenmesi gerekir. Genellikle değişim streslidir ve stres öğrenmeyi engeller. Bu yüzden büyük değişiklikler olumlu sorular ve incelik gerektirir.

Takdirli Sorgulamanın beş aşaması nedir?

Koşul, ‘tahrik edici’ bir referans terimidir. Geleneksel bir referans teriminden yola çıkarak, şaşırtıcı algılara varılabilir ve bunlar, çalışanların kendi güçlü yanlarını ve organizasyonun gücünü bulmalarına yardımcı olur. Tüm bu takdir edici sorgulama sürecinde beş aşama vardır:

1. Olumlu Konu Seçimi (Tanım)

Çalışanlarla mülakatlar teşvik edici sorularla yapılır ve tanımı oluşturur. Temalar cevaplardan seçilir ve odak alanları olarak hizmet edeceklerdir.

2. Keşif

Yukarıda belirtilen temalardan alt temalar, organizasyonun başarı faktörlerini (pozitif çekirdek) yansıtan kristalize edilir.

3. Hayal et

Yaratıcı süreçler vasıtasıyla organizasyonu olumlu yönde değiştirecek yaratıcı çözümler aranır. Yaratıcılığın açığa çıkmasının anahtar faktör olduğu hem kullanılabilir hem de kullanılamayan fikirlerin miktarı ile ilgilidir.

4. Tasarım

Organizasyonun yapısı nasıl oluşturulur ve sınıflandırılır? Çalışanlar, kışkırtıcı ifadelerin yardımıyla, organizasyonun optimizasyonu göz önünde bulundurularak geniş hedefler ve fikirler formüle etmek zorundadır.

5. Kader

Önceki aşamalar kullanılarak somut planlar yapılacak ve net hedefler formüle edilecektir. Olumlu çekirdek bunda bir kılavuz görevi görür.

Ekipler ve bireyler için Değerli Sorgulama soruları

Takdir Edici Sorgulama sürecinin bir parçası da sorular sormaktır. Buna Takdir Edici Sorgulama görüşmesi denir. Herkes bir AI görüşmeci olabilir. AI sorularını kendiniz de sorabilir ve yanıtlayabilirsiniz.

Fırsatlar ve olasılıklar için Değerli Sorgulama soruları

  • Güçlü yönleriniz ve yetenekleriniz proje ekibinde nasıl bir rol oynuyor?
  • İşbirliği kişisel çıktınızı nasıl etkiler?
  • Ekip neye odaklanıyor?
  • Ekip üyelerinizden beceriler açısından neler fark ettiniz?

Entegrasyon ve işbirliği için Değerli Sorgulama soruları

  • Görüşünüzde hangi güçlü yönlerinizden yararlanılıyor ve diğer üyelerin güçlü yönleriyle birlikte kullanılıyor?
  • Sizin için genel olan bir gücü hangi durumlarda kullanıyorsunuz?
  • Bu güçlü yönlerinizi gelecekteki işbirliklerinde nasıl kullanacaksınız?
  • Başkalarına bildiklerini nasıl öğretebilirsin? Ve başkalarından nasıl öğrenebilirsin?

İnançlar ve değerler için Takdir Edici Sorgulama soruları

  • Ekip üyelerinizden beceriler ve davranışlar açısından neler fark ettiniz?
  • Ekip üyelerinizden hangi duyguları veya hisleri fark ettiniz?
  • Ekip üyelerinden beceriler ve davranışlar açısından neler fark ettiniz?
  • Duygularınızı nasıl yönetiyorsunuz? Meslektaşlarınızın duyguları ne olacak?

Liderlik için Takdir Edici Sorgulama soruları

  • Size ilham veren bir lider düşünün. Sizde mükemmelliği teşvik eden çeşitli özellikler nelerdir?
  • Kariyerinizde gurur, katılım veya motivasyon hissettiğiniz bir anı anlatın. Liderlik buna ne katkıda bulundu?
  • Önceki liderlik deneyiminizden sonra ne anladınız?

Çalışan katılımı için Takdir Edici Sorgulama soruları

  • Personel gibi paydaşların değer duygusu ve katılım duygusu yaşadığını düşündüğünüz bir şirketi düşünün. Hangi paydaşları düşünüyorsunuz? Personel? Müşteriler?
  • Size göre, bu şirket çalışanlarının bu kadar dahil olmasını sağlamak için ne yapıyor?
  • Onlardan ne öğrenebiliriz?
  • Organizasyon için yaptıklarınıza dahil olmayı nasıl hissediyorsunuz?

Takdir Edici Sorgulama: Evrimsel süreç

Aşamalar, evrim sürecini birçok yönden taklit eder. Evrimsel süreç de gelişimin bir sonraki aşamasının temellerini oluşturan en başarılı faktörlerin bir seçimiyle ortaya çıkar. Takdir Sorgulama, şirketleri optimize etmek dışında koçluk ve danışmanlık süreçlerinde de kullanılmaktadır. Tüm olumlu nitelikleri anlamanın basit ve keyifli bir yoludur.

Ne düşünüyorsunuz?

Takdir Edici Sorgulama günümüzün modern ekonomisi ve yönetim organizasyonlarında hala uygulanabilir mi? Tanıyormusun…

  • Share:

Leave Your Comment