Advanced
Search
  1. Home
  2. Değer Disiplinleri Nedir?

Değer Disiplinleri Nedir?

  • 21 Mart 2021
  • 0 Likes
  • 231 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Michael Treacy ve Fred Wiersema tarafından yazılan Değer Disiplinlerini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü strateji aracının temellerini anlayacaksınız.

Değer Disiplinleri nelerdir?

Değer Disiplinlerinde Michael Treacy ve Fred Wiersema, bir kuruluşun her zaman iyi olduğu şeyde mükemmel olacağı varsayımını yapar. Bu değer pozisyonu, örneğin kuruluşun müşterileri ve tedarikçileri gibi harici tarafların görüşleri ile belirlenir. Bir kuruluşun değer konumu yalnızca fiyatla değil, aynı zamanda bir kişinin ürünü/hizmeti satın almak için göstermesi gereken çaba gibi diğer faktörlerle de belirlenir.

Prosedür kuralları

Michael Treacy ve Fred Wiersema, iyi bir değer pozisyonu almak için, bir kuruluşun uyması gereken dört prosedür kuralından bahsetmektedir:

  • Kural hayır. 1: Değer disiplinlerinden birinde mükemmelleşerek en iyisi olmaya çalışın.
  • Kural hayır. 2: Diğer değer disiplinlerinde eşik standartlarını koruyun.
  • Kural hayır. 3: Her yıl değeri artırarak pazarı kontrol edin.
  • Kural hayır. 4: Seçmiş olduğunuz değer disiplinini, iyi seçilmiş (işleyen) bir organizasyon modeli sunarak destekleyin.

Üç tür Değer Disiplini

Bu kurallara uyulduğunda, Michael Treacy ve Fred Wiersema üç değer disiplinini birbirinden ayırır.

Operasyonel mükemmellik

Maliyet liderliğine odaklanan bir kuruluş, müşterilerine her zaman rekabetçi fiyatlarla ve satın alma kolaylığı ile yüksek kaliteli ürünler veya hizmetler sunmayı hedefleyecektir. Organizasyon dahili olarak süreçlerin modernize edilmesine odaklanır. Mümkün olduğunca az hata yapmak, gereksiz hizmeti en aza indirmek, standartlaştırmak ve arttırmak (ölçek ekonomisi) bu prosedürün bir parçasıdır. Bu tür kuruluşlara örnekler: Dell, Walmart, American Airlines, Federal Express, EasyJet ve RyanAir.

Müşteri yakınlığı

Kuruluş, müşterilerinin kuruluşunun en önemli yönü olduğunu hissediyor. Kuruluş, sürekli olarak müşterinin gereksinimlerini karşılamak için çalışmakta ve esas olarak kişiye özel işler ve kuruluşun uzun vadeli müşteri ilişkisine odaklandığı bire bir çözümler sunmaktadır. Tek seferlik (büyük) bir işlem elde etmek, uzun süreli bir yakınlık bağı oluşturmaya bağımlıdır. Bu stratejide başarılı olmak için, kuruluşlar genellikle yoğun bir Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) kullanır. Bu tür organizasyonların örnekleri şunlardır: Ev Deposu, Ofis malzemeleri perakendeciliğinde Staples, ilaçlarda Ciba-Geigy, ambalajlı tüketici mallarında Kraft ve Frito-Lay.

Ürün Liderliği

Ürün liderliğine odaklanan bir kuruluş, her zaman ürün geliştirme ve ürün yeniliği için çaba gösterecek ve belirli ürün ve/veya hizmetin (son teknoloji ürünler) pazar lideri olmak isteyecektir. Hem sadık hem de yeni alıcılar tarafından talep edilen sürekli bir inovasyon akışı yaratmaya çalışırlar. Organizasyon, Araştırma ve Geliştirmeye çok yatırım yapıyor. Bu organizasyon esnek bir yapıya sahiptir ve çalışanlarının performansını ve yaratıcılığını teşvik eder. Yeni ve yenilikçi ürünler, önceki ürünlerinden genellikle daha iyi, daha küçük, daha hızlı, daha trend ve daha ucuzdur. Önde gelen şirketlere örnekler: Apple, Bang&Olufsen, Philips.

Ne düşünüyorsunuz?

Değer Disiplinleri günümüzün modern şirketlerinde uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Bir tür Değer Disiplinini takip etmek için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Wiersema, F. (2002). Yeni Pazar Liderleri: Müşteriler için Savaşta Kimler Nasıl Kazanıyor? Simon ve Schuster.
  • Treacy, M.&Wiersema, F. (1994). Pazar liderlerinin disiplini: Müşterilerinizi seçin, odak noktanızı daraltın, pazarınıza hakim olun. Temel Kitaplar.
  • Treacy, M.&Wiersema, F. (1993). Müşteri yakınlığı ve diğer değer disiplinleri. Harvard Business Review, 71 1) 84–93.
    • Share:

    Leave Your Comment