Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Problem Çözme
  3. Değer Akışı Haritalama Nedir?
Değer Akışı Haritalama Nedir?

Değer Akışı Haritalama Nedir?

  • 11 February 2021
  • 295 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Değer Akışı Eşleme’yi açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü problem çözme ve sürekli iyileştirme aracının temellerini anlayacaksınız.

Değer Akışı Haritalama nedir?

Değer Akışı Haritalamasında iş süreçleri analiz edilir ve tanımlanır. Bir ürün veya hizmet yaratan faaliyetlerin sıralaması analiz edilir ve her bir faaliyete bir değer atanır.

Değer Akış Analizi, LEAN Üretim Değer Akış Haritalaması olarak da bilinir.

Süreç geliştirme

Değer akışı haritalamanın amacı, iş süreçlerinin sürekli iyileştirilmesidir. İş süreci şematik olarak temsil edilir. Süreçteki adımlar ve bilgi ve malzeme akışları bu diyagramda görsel olarak temsil edilmektedir. Diyagram, süreçte nerede iyileştirmeler yapılması gerektiğini tanımlar. İsraf dahil mevcut durum kullanılarak ortak bir fikir oluşturulduğundan çalışanlar birbirlerinin işlerini ve sorunlarını daha iyi anlayacaklardır.

Dahası, Değer Akışı Haritalama gelecekteki bir duruma doğru çalışmak için iyi bir modeldir.

Değer Akışı Haritalama adımları

Mevcut durumu analiz etmeden önce, analizin hedefi, örneğin teslimat sürelerinin kısaltılması veya kalitenin iyileştirilmesi gibi ilk olarak belirlenmelidir.

Hedeflerin çalışanlar tarafından kabul edilebilir olması önemlidir. Ardından ürün başına müşteri değeri belirlenir. Daha sonra değer ve bilgi akışı faaliyetlerine dahil olacak bir ekip oluşturulur. Aşağıdaki adım adım plan daha sonra kullanılabilir:

  • Faaliyetleri (işlem adımları) belirleyin ve doğru sırayı atayın.
  • Faaliyetin rolleri için çerçeveler belirleyin.
  • Bir faaliyetin işleme, bekleme ve kurtarma sürelerine ilişkin veriler belirlenebilir. Bir faaliyetin ilk kez doğru bir şekilde tamamlanma derecesi yüzde olarak ifade edilir.
  • İşlemin verimliliği hesaplanır (çalışma süresine karşı teslimat süresi)
  • Tüm süreçteki atık belirlenir.
  • Kaynak resim: http://www.edrawsoft.com

    Atık tanımlama

    Bir Değer Akışı Haritalamasının amacı, mevcut duruma genel bir bakış sağlamak ve atıkları tespit etmektir.

    Atık kaynağı, ideal ve gelecekteki değer akışı detaylandırıldığında ortaya çıkacaktır. Sekiz tür atık tanımlanabilir:

    Bekliyorum

    Makinelerin ve/veya çalışanların faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için beklemesi gereksizdir.

    Örnekler: envanter sıkıntısı, talimat yok ve kararların beklenmesi.

    Ulaşım

    Verimsiz mal, ürün, belge akışı israf yaratır.

    Örnekler: çalışma zemininde ve çalışma alanında kötü yerleşim ve rota, taşımanın örtüşmesi, nakliye ile ilgili verimsiz anlaşmalar.

    Aşırı üretim

    Gerekenden fazlasını üretmek savurganlıktır. Örnekler: Müşterinin neye ihtiyacı olduğunu bilmemek, fazla stokun eskimeye neden olması.

    Envanter

    Bir emniyet stoğu gereklidir ama yalnızca sınırlı bir ölçüde. Büyük bir envanter paraya mal olur, çok yer kaplar ve değer kaybeder (eskime).

    Kusurlar

    Bir faaliyetin ilk kez doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi, Değer Akışı Haritalamasının bir parçasını oluşturur, Hataların daha sonraki bir tarihte düzeltilmesi gerektiğinde israftır.

    Örneğin: bir aktivite sırasında gerçekleştirilen düzeltmeler, sonraki onarımlar.

    Hareket

    Bir faaliyetin gerçekleştirilmesi sırasında boşa harcanan her hareket zaman ve paraya mal olur.

    Örnekler: alet aramak, çalışma katından uzakta bulunan bir yerde bulunamayan veya saklanan belgeler (kayıtlar bodrumda tutulur).

    Fazla işlem

    Bir ürünü işlemek için çok fazla adım atılması gerektiğinde pahalıdır.

    Bu yüzden müşterinin neye ihtiyacı olduğunu önceden değerlendirmek ve işleme yöntemini buna uyacak şekilde ayarlamak önemlidir.

    Beceriler

    Bir LEAN Üretim organizasyonundaki temel unsurlar çalışanlardır.

    Bu yüzden becerilerini mümkün olan en iyi şekilde ve doğru yerde kullanmak önemlidir. Bu olmazsa, israf vardır.

    Avantajlar

    Değer Akışı Haritalama israf konusunda iyi bir içgörü sağladığından, bir kuruluş müşterinin ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini çok daha iyi bir şekilde karşılayabilir.

    İş süreçlerinin nasıl çalıştığı hızla anlaşılır. Odak ekipte olduğundan, daha iyi bir iletişimle sonuçlanan ortak bir katılım unsuru vardır.

    Bir Değer Akışı Haritalaması, tedarik süresi, işlem süresi ve kurtarma süresine ilişkin bir genel bakışın oluşturulduğu iyileştirme projeleri için bir başlangıç ​​noktasıdır.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Value Stream Mapping günümüzün modern (üretim) şirketlerinde uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? İyi bir Değer Akışı Haritalama uygulaması için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Abdulmalek, FA ve Rajgopal, J. (2007). Yalın üretimin ve değer akışı haritalamanın faydalarının simülasyon yoluyla analizi: bir süreç sektörü vaka çalışması. Uluslararası Üretim Ekonomisi Dergisi, 107 (1), 223-236.
  • Hines, P.&Rich, N. (1997). Yedi değerli akış haritalama aracı. Uluslararası operasyon ve üretim yönetimi dergisi, 17 (1), 46-64.
  • Rother, M. ve Shook, J. (2003). Görmeyi öğrenme: değer katmak ve muda’yı ortadan kaldırmak için değer akışı haritalama. Yalın İşletme Enstitüsü.
  • Seth, D. ve Gupta, V. (2005). Yalın operasyonlar ve döngü süresinin kısaltılması için değer akışı haritalama uygulaması: bir Hindistan vaka çalışması. Üretim Planlama ve Kontrol, 16 (1), 44-59.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın