Advanced
Search
  1. Home
  2. Crawford Slip Yazma Yöntemi Nedir?

Crawford Slip Yazma Yöntemi Nedir?

  • 26 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 276 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Crawford Freewriting Method olarak da bilinen Crawford Slip Yazma Yöntemi’ni açıklamaktadır. Okuduktan sonra ekiplerdeki problemleri çözmek için bu beyin fırtınası yöntemini anlayacaksınız.

Crawford Freewriting Yöntemi nedir?

Crawford Freewriting Yöntemi, 1925’te Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde eğitim profesörü olan Dr. CC Crawford tarafından oluşturuldu.

Genellikle ekipler tarafından kullanılan basit ve etkili bir beyin fırtınası yöntemidir. Aynı zamanda, her takım üyesinin ne kadar çılgın ya da sessiz olursa olsun fikirlerini ve fikirlerini ifade edebilecekleri hızlı ve çevik bir beyin fırtınası yoludur.

Crawford Serbest Yazma Yöntemi, büyük veya küçük çalışma gruplarını kolayca barındıran ve böylece mevcut her kişiden bilgi toplamayı daha hızlı hale getiren bir anket aracıdır.

Bu beyin fırtınası aracı, 1920’lerde Amerika Birleşik Devletleri’nde bir tür entelektüel yazı olarak yaratıldı. Zaman, bu işbirliğine dayalı ekip çalışması aracı için önemli bir faktördür çünkü kısa sürede ifade edilebilmesi için yaratıcılığın mevcut olması gerekir. Bu durum gruptaki her katılımcıyı fikirlerini hızlı ve yaratıcı bir şekilde düzenlemeye zorlar.

Crawford Slip Yazma Yöntemi nasıl kullanılır?

Crawford Slip Yazma Yöntemi, yaratıcılığı teşvik etmek için hız kullandığından, normalde zamanın kısa olduğu ancak yüksek üretkenliğe sahip olması gereken büyük gruplar tarafından kullanılır. Bu durum insanların fikirlerini tekdüze ve uzun bir şekilde tartışmak zorunda kalmadan kendilerini ifade etmelerini sağlar.

Aynı zamanda, zamanın sınırlı olduğu ama insanlara katıldıklarını ve fikirlerini ve fikirlerini ifade ettiklerini hissettiren geniş kitlelerin fikirlerini birbirine bağlamak için de kullanılır.

  • Her ekip üyesine kağıt yapraklarını dağıtın. Toplamak istediğiniz fikir sayısına göre sayfa sayısını dağıtın. Bunlar kağıt parçaları veya Post-It notları olabilir.
  • Gruptan ele alınan konu hakkında fikir isteyin. Neye ihtiyacınız olduğuna veya cevaplarda aradığınız şeye bağlı olarak spesifik veya genel olun.
  • Ekip üyelerinin yaratıcılığına izin vermek için konuya sorular ve zorluklarla yaklaşın, ör. Nasıl… ne şekilde…?
  • Lider veya kolaylaştırıcı, ekibin yaratıcı yanıtlarını teşvik eden resimler gösterebilir veya kelimeler söyleyebilir.
  • Belirli bir süre sonra cevapları toplayın ve ardından çalışma grubu ile sahip olduğunuz farklı bölümlere göre toplayın.
  • Benzer fikirleri karıştırın
  • Katılımcıların göreve odaklanmasını sağlamak için, baştan bir zaman sınırı belirlenebilir. Örneğin, üç özel soruyu ele alacaksanız, ilk soru için 10 dakika, ikinci soru için 10 dakika ve son soru için 10 dakika ayırabilirsiniz. Elbette her soruya ayıracağınız zaman, konunun karmaşıklığına ve almak istediğiniz fikirlerin sayısına bağlı olacaktır.

    Crawford Slip Yazma Yöntemini kullanan katılımcılar için öneriler

  • Fikirleri yazın, yazınızda spesifik olun
  • Kart başına bir fikir yazın.
  • İfade etmek istedikleriniz konusunda spesifik olun
  • Fikri birkaç kelimeyle açıklayın
  • Crawford Slip Yazma Yönteminde Geri Bildirim?

    Her bir kişinin yanıtlarını topladıktan sonra, ister bir sorunun çözümü isterse hedeflere ulaşmak için gerekli karar verme olsun, takımla elde etmek istediklerinizi derinleştirmeye yardımcı olacak sonuçlar çıkarmak için bir analiz yapmak önemlidir.

    Bu yüzden geri bildirim, çalışma oturumunun başarısında önemli bir rol oynar. Bu şekilde uğraştığınız sorunu veya konuyu nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda bir fikir edinebilirsiniz. Ekip üyeleri de fikirleri hakkında ne düşündüklerini ve bunların başarı için nasıl önemli veriler sağladığını bilecekler.

    Bu Crawford yazma yöntemiyle amaç, her ekip üyesinden çok kısa sürede bilgi toplamaktır ama bu da nitel fikir verileriyle sonuçlanabilir. Bu araç doğru bir şekilde kullanılırsa, problem çözme, şirketin olumsuz noktalarının analizi, darboğaz durumlarını çözmek için yaratıcı fikirler ve diğerleri için çok yardımcı olabilir.

    Böylece şirketin üretkenliğini artırmak için kalite kararları alınabilir.

    Bu yöntemi uygulamaya koyarken aklınızda bulundurun:

    Bu yöntem, çoğu durumda büyük gruplar halinde kullanıldığında, başkalarının önünde düşünce, görüş ve fikirleri ifade etmek her zaman kolay olmadığından, beyin fırtınasına katılmaları istendiğinde insanların utanmış, kızgın veya temkinli hissedebilecekleri dikkate alınmalıdır. Fakat grubun önünde güven, enerji ve motivasyon alanı yaratarak insanlar istediklerini paylaşabilecekler.

    Bu yöntem aynı zamanda isimsiz olarak da kullanılabilir.

    Avantajlar

    • Bu yöntemin maliyeti, yalnızca kağıt bardaklar, kalemler, kolaylaştırıcı ve katılımcılar gerektirdiği için ucuzdur.
    • Zaman kısadır, bu da onu fikir yaratma hızına uyan bir araç haline getirir.
    • Ekip birlikte oluşturma alanında veya sorunları ele almak için ilham gerektiren çalışma projelerinde kullanılabilir.
    • Bu yöntem, ekipteki daha utangaç veya sessiz kişilerin beyin fırtınası tartışmalarına katılmasına yardımcı olur.
    • Grupta ne kadar çok insan olursa o kadar çok fikir alırsınız.
    • Yaratıcılık kağıda yazıldığında daha pratik bir şekilde ortaya çıkabilir, bu da insanların fikirlerini ve düşüncelerini daha net yansıtmalarına yardımcı olur.

    Dezavantajları

    • Yüz yüze kullanılan bir yöntem olmalı, çünkü sanal olarak aynı sonuçları alamaz.
    • Etkinlik üyeleri, meslektaşlarının fikirlerini alıp ayrı ayrı geliştiremezler.
    • Ekibin her bir üyesinin katılımı organize değilse, normalde büyük ekiplerle kullanılan bir yöntem olduğundan kontrol eksikliği yaratabilir.
    • Ekip üyeleri motive değilse, senkronizasyon eksikliği görebilir ve fikir koleksiyonları arasında aradığınız yaratıcılık hedefine ulaşamayabilirsiniz.

    Şirketler için basit ama güçlü yöntem

    Crawford’un Slip Yazma Yöntemi, şirketlerde ya problem çözmede ya da organizasyonun içinden geçtiği yeni hatlar, iyileştirmeler ya da yeni zorluklar yaratmada oldukça yaratıcı ve etkili olmaları gereken zamanlarda kullanılabilecek basit bir araçtır.

    Sadece kağıt, kalem ve motivasyonla her bireyden ortaya çıkacak harika fikirler elde edilebilir. Bu durum her kişiye fikirlerini ifade etme ve paylaşma ve duyma fırsatı verir ve toplantıda tartışılan konu için elde etmeleri gereken çözümlere ulaşmak için neden birçoğunu birbirine bağlamaz.

    Bu tür bir alan ve yöntem, şirketin potansiyelini büyütecek ve dahil olanlar ilerleme ve organizasyonel gelişim için ona katıldıklarını hissedecekler.

    Bu birlikte yaratma alanında, her üyenin yaratıcılık ve fikirlerle sahip olacağı bağlantı akışı için, toplantıda ele alınacak doğru sorular önemli olduğundan, ekiple toplantı hazırlığı önceden hazırlanmalıdır.

    Toplantının başında, ele alınması gereken sorunları veya konuları ayrıntılı olarak vurgulamalısınız. Konunun karmaşıklığına bağlı olarak, ekibi hızlandırmak ve herkesi aynı zihniyete sokmak için bir sunum gereklidir.

    Belirli iş sorularının örnekleri şunlardır:

    • Hattımızı genişletmek için halka hangi yeni ürünleri piyasaya sürmeliyiz?
    • Henüz sahip olmadığımız, yüksek talep gören herhangi bir ürün var mı?
    • Üretim süreçlerinde verimliliğimizi nasıl artırabiliriz?
    • Son müşteriye teslimatta ne gibi iyileştirmeler yapılabilir?

    Bu tür sorular ve kuruluşunuz için gerekli olduğunu düşündüğünüz sorular, bir ekip oluşturma dürtüsü olarak sorulmalıdır.

    Yaratıcılık değerlidir ve bu yöntemi kullanırken alınabilecek bir girişimdir. Şirketler ilerlemek için yaratıcılığa ihtiyaç duyar ve bu, bunu başarmak için önemli bir araçtır. Çalışanlar bu formatı seviyor çünkü hızlı ve çevik ve toplantı kısa ve kesin.

    Sonuç

    Crawford Slip Yazma Yöntemi, yirmi yılı aşkın süredir belirli bir konu hakkında önemli kararlar almak için fikirleri yönetmesi gereken ekiplerde yaratıcılığı teşvik ediyor.

    Bu durum her bir katılımcının zihinsel çevikliğini ve takımdaki her bir kişinin katılımına yönelik inisiyatif, motivasyon ve istekliliği teste tabi tutar. Düşüncelerine ve ifade özgürlüğüne önem veren.

    Bu yöntem, çeşitli çözümler sağlar ama aynı zamanda insanları da içerir ve katkılarına değer verildiğini hissetmelerine yardımcı olur. Bu etkinlik sırasında konuşmak yerine yazmanın avantajları vardır. İnsanların kesintisiz olarak özgürce düşünmelerine yardımcı olur ve ayrıca tartışılan konu hakkında ne ifade etmek istedikleri konusunda onları daha açık hale getirir.

    Günümüzde şirketler takım halinde çalışırken daha esnektir, motivasyonun ve grup oluşturmanın öneminin bir organizasyonun üretkenliği için hayati olduğu anlaşılmaktadır.

    Organizasyonel yapılar insan kaynaklarına öncelik verir, çünkü bir şirketin motoru, söyleyeceklerinden korkmadan fikir önerme konusunda rahat hisseden personeldir. Bu yüzden beyin fırtınası, günümüz şirketlerinde çatışma çözümünü, ekip çalışmasını ve yeni alternatiflerin oluşturulmasını daha kolay ve etkili hale getiren kullanışlı ve basit bir araçtır.

    Kolay ve hızlı bir şekilde, şirketin ihtiyaç duyduğu gelecekteki başarılı sonuçları yönetmek için fikirler toplanabilir. Ekip hedeflerinin gerçekleştirilmesi için ilgili kişilere ses ve oy vermek çok önemlidir. Ekip oluşturmanın önemi, ihtiyaç duyulan şeyi başarmak için çok önemlidir.

    Çalışma grubunda beyin fırtınası yapmak, yorumlar, fikirler, farklı bakış açılarını paylaşmak, şirkette ihtiyaç duyulan şeyleri ilerletmek ve iyileştirmek için hayati önem taşır. Ayrıca çalışana düşüncelerini sakin ve genellikle anonim bir şekilde paylaşması için güven verir.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Bir şirketteki bir grupta bu fikir alanlarını oluşturmanın önemli olduğunu düşünüyor musunuz? Crawford Fiş Yazma Yöntemini kullandınız mı? Günümüz şirketlerinde bu yöntemi uygulamak gerekli mi? Bu yöntemle ilgili herhangi bir öneriniz veya ekleyeceğiniz başka bir şey var mı?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Crawford, CC ve Demidovich, JW (1983). Crawford slip yöntemi. düşünce kuruluşu teknolojisi ile beyin gücü nasıl harekete geçirilir. GÜNEY KALİFORNİYA ÜNİVERSİTESİ LOS ANGELES KAMU YÖNETİMİ OKULU.
  • Crawford, CC, Demidovich, JW ve Krone, RM (1984). Crawford Slip Yöntemi ile Verimlilik İyileştirme. Daha İyi İş Performansı için Nasıl Yazılır, Yayınlanır, Talimat Verilir, Denetlenir ve Yönetilir. GÜNEY KALİFORNİYA ÜNİVERSİTESİ LOS ANGELES.
  • Crawford, CC, Demidovich, JW ve Ledbetter, WN (1984). Crawford slip yöntemi. Profesyonel İletişimde IEEE İşlemleri, (2), 109-110.
  • Molenaar, KR ve Wilson, CR (2009). Karayolu proje geliştirmede acil durum tahminine risk bazlı bir yaklaşım. İnşaat Araştırma Kongresi 2009: Sürdürülebilir Bir Gelecek İnşa Etmek içinde (s. 786-795).
    • Share:

    Leave Your Comment