Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Pazarlama
  3. Çok Seviyeli Pazarlama Nedir?
Çok Seviyeli Pazarlama Nedir?

Çok Seviyeli Pazarlama Nedir?

  • 27 February 2021
  • 270 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Çok Düzeyli Pazarlamanın (MLM) pratik bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra bu güçlü pazarlama aracının temellerini anlayacaksınız.

Çok Seviyeli Pazarlama (MLM) nedir?

Genellikle (yanlışlıkla) piramit pazarlamayla ilişkilendirilen Çok Düzeyli Pazarlama (MLM), MLM şirketlerinin ürün veya hizmetlerini satmayı taahhüt eden insanlardan oluşan bir ağ oluşturduğu bir iş modelidir. MLM’lerde, mevcut distribütörlerin yeni distribütörleri işe alması teşvik edilir. Daha sonra işe alınanların satışlarının bir yüzdesini alırlar. Bu işe alımların, distribütörün alt hattı olduğu söyleniyor. Distribütörler ayrıca ürünlerin müşterilere doğrudan satışından da para kazanıyor. Bu yaklaşım kullanılarak pazarlanan ürünler esas olarak sağlıkla ilgili ürünlerin yanı sıra güzellik ve evde bakım ürünleridir.

Çok Düzeyli Pazarlama (MLM), birçok insan için çekici bir iş teklifidir. Onlara, ürünleri tüketicilere dağıtmak için büyük bir sistemin parçası olma fırsatı sunar. Hiçbir şey olmadan iş kuran bir kişinin aksine, MLM katılımcıları, ürünlerin tedarikçisinin desteğine hemen erişebilir. Bazen eğitim kursları da veriyorlar. Bu şekilde MLM katılımcısı kendi müşteri ağını nispeten kolayca oluşturabilir.

Uygulamada, MLM çoğunlukla ürün veya hizmetlerin evden doğrudan satışında ortaya çıkar. Bağımsız temsilciler ürünleri son kullanıcılara tedarik eder. MLM, birden çok seviyenin yönü nedeniyle çok seviyeli olarak adlandırılır. Her temsilcinin, diğer temsilcileri işe alma ve onları kendi işlerini kurmaları ve alt hatlarının satışlarından para kazanmaları için eğitme seçeneği vardır.

Çok Düzeyli Pazarlama (MLM) kökenleri

Çok Seviyeli Pazarlama organizasyonlarının ilk biçimleri ABD’de 1940’larda ortaya çıktı. Örneğin, o zamanlar bakım ürünlerine çok fazla talep vardı ve şirketler potansiyel müşterilere nasıl ulaşacaklarını bulmaya çalışıyorlardı. Büyük bir ağda çok sayıda distribütör fikri doğdu. Konseptin oldukça başarılı olduğu kanıtlandı. Yakında başka şirketler de bu yöntemi kullanmaya başladı. Konvansiyonel şirketler bile o zamanlar yeni bir pazarlama yaklaşımına geçti. Daha sonraki yıllarda, konsept yavaş yavaş Kanada, Avrupa ve nihayet Asya’ya yayıldı.

Çok Seviyeli Pazarlamada (MLM) finansal ücret planı

Her MLM şirketi kendi ücretlendirme planını oluşturur. Tüm MLM’ler arasındaki ortak unsur, ücret planının iki potansiyel gelir akışından oluşmasıdır. İlk ödeme şekli, MLM şirketi tarafından temsilcilere kendi satışlarından komisyonlar şeklinde ödenir. İkinci ödeme şekli, ana temsilcinin ağındaki diğer distribütörlerin yaptığı satışlara göre ödenir. Daha önce bahsedildiği gibi, organizasyonel hiyerarşide bir ana temsilci altındaki ağa alt hat distribütörleri denir.

MLM etkinliği

MLM distribütörlerinin, ürünleri ağızdan ağza reklam ve yönlendirmelere dayalı olarak doğrudan son kullanıcılara satması beklenmektedir. Ayrıca MLM şirketinin dağıtım zincirine diğer satış görevlileri olarak katılmaları için aktif olarak başka kişileri işe almaya çalışmaları bekleniyor.

Uygulamada, işe alınan çoğu kişi böyle bir modele girerken para kaybediyor. Bununla birlikte katılımcılar MLM felsefesine bağlı kalmaya teşvik edilir çünkü önemli getiri vaat eder. Bunun istatistiksel olarak olası olmaması, örneğin Federal Ticaret Komisyonu’nun web sitesinde defalarca dile getirildi.

Piramit şemaları

Her Çok Düzeyli Pazarlama teklifi yasal bir iş fırsatı değildir. Piramit planları genellikle bir dolandırıcılık aracı olarak kullanılır. Bu durum kasıtlı olarak dikkat etmeyen insanların parasını almayı içerir. Piramit yapıları, daha sonra bir ürün veya hizmetin dağıtıcısı olarak etiketlenen kişileri işe almaya da bağlıdır. Meşru MLM’lerde olduğu gibi, bir piramit şeması, daha fazla distribütör işe alarak ve kaydederek para kazanma fırsatı sunar. Ayrıca alt ekibin performans seviyelerine göre ücretlendirilirler.

Piramit şemaları ve MLM arasındaki fark

MLM ile yukarıda açıklanan piramit şemaları arasındaki fark, MLM’nin yasal olması, piramit şemalarının ise yasal olmamasıdır. Pek çok ülkede bir piramit programına katılmak ceza gerektiren bir suçtur ve sonunda cezaevine girmenize neden olabilir. Bununla birlikte özellikle iş fırsatları arayan kişiler için, ikisini birbirinden ayırmak zor olabilir.

Piramit planlarının genellikle yasa dışı olmasının nedeni aşağıdakilerden kaynaklanmaktadır. Piramit planlarının tek amacı, insanların parasını almak ve daha fazla kurban toplamak için kullanmaktır. MLM’nin amacı, ürünlerin pazarlanmasıdır. Normal bir MLM’nin arkasındaki teori, distribütör ağı ne kadar büyükse, şemsiye şirketin o kadar çok ürün satacağıdır.

Piramit şemalarını tanımak

Düzenli MLM şirketleri, distribütör olmanın yüksek başlangıç ​​maliyetlerinin olmamasını sağlar. Öte yandan yasadışı piramit planları genellikle bunu gerektirir. Sık sık insanlardan çok para yatırmalarını isterler. Bu maliyetlere stok maliyetleri denir. Meşru bir MLM girişimi ise, şirket her zaman satılmamış hisse senetlerini geri satın alacaktır. Yasadışı piramit planları bunu yapmaz.

Piramit şemaları söz konusu olduğunda, son kullanıcılara satış yapmak yerine yeni distribütörleri işe almaya daha fazla vurgu yapılmaktadır. Bu durum girişimin esas olarak yeni distribütörlerin getirdiği parayı hedeflediğini açıkça ortaya koyuyor.

Çok Seviyeli Pazarlama (MLM) iyi bir fikir mi?

Birçok MLM’nin kötü itibarı vardır. Bu durum kısmen onların yasadışı piramit çeşitleri ile sıklıkla ilişkilendirilmesinden kaynaklanmaktadır. MLM distribütörlerinin nispeten yüksek bir başarısızlık oranına sahip olduğu doğrudur. Bununla birlikte meşru MLM girişimlerinin olumsuz itibarını bazen temelsiz bir şekilde olumsuz kılan birkaç şey vardır.

Birincisi, bu girişimler hakkında ortalıkta dolaşan pek çok kötü bilgi olduğu gerçeğidir. Özel sektördeki başarısızlık oranı başlangıçta oldukça yüksektir. İkinci olarak, distribütörlerin sadece 50 euro yatırım yaptıkları bir şirketten uzaklaşmak, 5.000 euro başlangıç ​​yatırımı gerektiren bir şirketten daha kolaydır. Birçok MLM fırsatının yetersiz sunulduğu da doğrudur. Distribütörleri işe alırken, distribütörlerin bunun iyi bir ürün olduğunu düşünmesi veya pazarlama modeline inanması yerine genellikle kolay para kazanmakla ilgilidir.

Gerçek şu ki, MLM şirketleri diğer tüm işler gibi çalışıyor. Bir MLM girişimi başarılı olabilir veya başarısız olabilir. En önemli hususlar, yeni distribütörlerin kendi pazarlama stratejilerine sahip olmaları, doğru hedef kitleyi bulmaları ve kendi pazarlarını yaratmalarıdır.

Başarılı MLM örnekleri

Herbalife Nutrition Ltd. muhtemelen hepsinin en tanınmış MLM’sidir. Bu sıkça konuşulan çok seviyeli işletme, kilo vermeye ve daha iyi sağlığa yardımcı olduğu söylenen bir dizi gıda takviyesi üretir ve dağıtır. Herbalife’ın eksiksiz ağı, 500.000’den fazla distribütörden oluşmaktadır. Herbalife’ın faaliyetleri birçok kez araştırılmıştır. Bu büyük şirket de birkaç kez mahkemeye çıkarıldı. İşadamı William Ackman şirketi piramit düzeni yöntemlerini kullanmakla suçluyor. Herbalife ise gelirinin çoğunun işe alımdan değil ürün satışından geldiğini iddia ediyor. Dağıtımcılara bol miktarda koruma sağladığını iddia ediyor, örneğin para iade garantisi ile. Bu durum yeni üyelerin çok sayıda satılamaz ürünle uğraşmayacağı anlamına gelir.

MLM iş modelini kullanan diğer şirketler de sıklıkla mahkeme işlemlerinin konularıdır. Bu işletmeler aleyhindeki yasal iddialar genellikle aşağıdakilerle ilgilidir:

  • Satıştan çok işe alımın önemi
  • Yasadışı piramit planlarına benzerlikler
  • Fiyat sabitleme
  • Gasp ve arka oda anlaşmaları
  • Gizli tazminat paketleri
  • Kişisel ilişkileri istismar etmek
  • Karmaşık ve olağandışı tazminat stratejileri
  • Kült benzeri teknik grupları coşkuyu artırmak için maruz bırakılır

MLM ile başarılı olmak için ipuçları

Çok Seviyeli Pazarlamada (MLM) başarı birkaç şeye bağlıdır. Böyle bir girişime katılmayı düşünüyorsanız aşağıdakileri aklınızda bulundurun.

  • Doğrudan Satış Derneği gibi bir derneğe üye olan bir şirket bulun. Üye şirketlerin etik olmasını şart koşarlar.
  • Gerçekten ilgilendiğiniz bir hizmet veya ürünü seçin. Bir ürün hakkında heyecanlanamıyorsanız diğerlerinin aynı olmasını sağlamak zor olacaktır. Sarf malzemeleri genellikle iyi performans gösterir. Birisi ürünü beğenirse, geri gelme olasılığı daha yüksektir.
  • Şirketin geçmişine ve ücret planına bakın. Şirketin parasını nasıl kazandığını anlamak önemlidir. Önerilen pazarlama tekniklerini dikkatlice gözlemlemek de önemlidir.
  • Kendi işinize gerçek bir şirket gibi davranın. MLM’lerin iddialarına rağmen, bu herkes için bir başarı hikayesi değil. Her işte olduğu gibi MLM, motivasyon, uygun pazarlama stratejileri ve yenilikçi fikirler gerektirir. MLM’nin veya başka herhangi bir işletmenin başarısı, arkasındaki kişinin yaptığı işe bağlıdır.
  • MLM’nin Avantajları

    MLM girişimlerini başlatmak, doğru şekilde yapılırsa iyi bir fikir olabilir. Diğer iş fırsatlarına kıyasla bir dizi avantaj sunar:

    Finansal avantajlar

    Bir MLM girişimine başlarken gökyüzündeki altın kaleler hakkındaki bilgileri aklınızda bulundurun. Diğer tüm işler gibi, sıkı çalışma ve vizyon gerektirir. Yeterli zaman ve çaba harcanırsa MLM başarılı olabilir. Harcadığınız çaba, daha fazla para kazanmanızı sağlayacaktır.

    Pek çok insan, normal işlerine ek olarak doğrudan satışta (MLM) aktiftir ve onlara biraz ekstra para kazandırır.

    Esnek saatler ve çalışma yerleri

    Doğrudan satış birçok insanın ihtiyacını karşılar. MLM, distribütörlerin istedikleri yerden ve istedikleri zaman çalışmalarını sağlar. Bu durum üyelere mevcut önceliklere ve sorumluluklara bağlı olarak kendi günlerini planlama özgürlüğü sunar.

    İlişkiler

    MLM girişimlerinin bir özelliği, esas olarak ağ oluşturmakla ilgili olmasıdır. Bu durum üyeleri aynı hedefe sahip benzer fikirlere sahip bir grup insanla iletişim kurar. Yeni bir yere taşınan insanlar için, yeni insanlarla tanışmanın iyi bir yoludur.

    Çok Seviyeli Pazarlamayı (MLM) özetlemek için

    Çok Düzeyli Pazarlama (MLM), MLM şirketlerinin kendileri için ürün veya hizmet satan bir distribütör ağı oluşturduğu bir iş modelidir. MLM girişimlerine katılan yeni distribütörlere satacakları bir ürün stoğu verilir ve yeni distribütörleri kendilerinin işe almaları beklenir. Daha sonra kendilerine işe aldıkları üyelerin gelirlerinin bir yüzdesi verilir: alt sıra.

    MLM fırsatları genellikle yasadışı piramit yapılarıyla ilişkilendirilir. Yasadışı piramit planları, başka distribütörleri işe almak için birinin parasını kullanmayı amaçlamaktadır. Bunun için satın almaları gereken ürün veya hizmetler değersiz hale gelir ve sonuçlara yeni üyeler takılır. Normal bir MLM şirketi, makul olmayan yüksek bir başlangıç ​​yatırımı gerektirmez ve her zaman satılmamış stokları distribütörlerden geri satın alır.

    Kötü itibarlarına rağmen, başarı hikayeleri de var. Örneğin Herbalife Nutrition, binlerce kişiye pasif gelir sağlayan dünyanın en büyük MLM oyuncularından biridir. Fakat Herbalife denetim radarlarında fark edilmedi.

    Bir MLM’ye doğru tutum eşlik ederse, yeni oyuncular ve distribütörler için çeşitli avantajları olabilir. Örneğin, insanların ek pasif gelir elde etmesine izin verir ve kendi saatlerinizi ve çalışma yerlerinizi bağımsız olarak ayarlamak mümkündür.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Çok Seviyeli Pazarlama (MLM) açıklamasına aşina mısınız? Size bir MLM fırsatı sunulsaydı bir MLM fırsatı düşünür müydünüz? Bir MLM distribütöründen hiç ürün veya hizmet satın aldınız mı? Yoksa siz de bir MLM zincirinin parçası mısınız? Başka ipuçlarınız veya ek yorumlarınız var mı?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Bloch, B. (1996). Çok düzeyli pazarlama: Yakalama nedir? Tüketici Pazarlama Dergisi.
  • Koehn, D. (2001). Çok seviyeli pazarlama şemalarıyla bağlantılı etik sorunlar. İş etiği dergisi, 29 (1-2), 153-160.
  • Nat, PJV ve Keep,…
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın