Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Makaleler
  3. Çocuk yetiştirirken yapılan en büyük hatalar
Çocuk yetiştirirken yapılan en büyük hatalar

Çocuk yetiştirirken yapılan en büyük hatalar

  • 6 October 2020
  • 206 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Sevgili ebeveynler,

Zaman bizim için her zaman tükeniyor gibi görünüyor! Çalışan yetişkinler olarak, belirli görevleri veya projeleri öngörülen son teslim tarihine kadar tamamlamaya çalışırken, günlük olarak ‘zaman eksikliğinden’ kaynaklanan stres yaşıyoruz. Kötü zaman yönetiminin getirdiği olumsuz sonuçlara hepimiz aşinayız. Zayıf zaman yönetimi, işimizi verilen tarih çizgisinden önce tamamlamak için acele etmemize neden olur ve bu, kaliteden ödün verir.

Ebeveynler olarak, çocuklarınızın aynı şeyden geçip geçmediğini ve zamanlarını etkili bir şekilde yönetip yönetemeyeceklerini merak edebilirsiniz. Çocuklarınız günlerini gayretle planlıyorlar ancak yine de ilgili teslim tarihlerini karşılamada zorluklarla mı karşılaşıyorlar?

Etkili zaman yönetiminin önemini anlıyoruz! Çocuklarınızın iyi bir zaman yönetimi uygulamak için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını ama bekledikleri istenen sonuçları alamadıklarını görmek gerçekten cesaret kırıcıdır. Bu durum potansiyel olarak gerçekleştirdikleri ancak farkında olmadıkları bazı yaygın hatalardan kaynaklanıyor olabilir. Çocuklarınızın muhtemelen yapabileceği 3 yaygın hatayı sizinle paylaşacağız!

Asla yeterli zamanınız olmadığını söylemeyin! Albert Einstein, Nikola Tesla, Issac Newton vb. ile bir gün içinde hepimize aynı miktarda zaman verilir…. ‘

Hata 1: Çok Fazla Görev Üstlenmek

Çocuklarınızın zaman çizelgelerini planlarken yapabilecekleri yaygın bir hata, günlerini çok fazla aktiviteyle doldurmalarıdır!

Çocuğunuzun her gün tamamlaması gereken iş miktarını en üst düzeye çıkarmak için çaba sarf ettiğini görmek çok hoş. Bununla birlikte bir noktadan sonra çocuklarınız aşırı yüklenebilir ve ilgili görevlerini yerine getirmede zorluklarla karşılaşabilir. Bu genellikle, çocuğunuzun programındaki etkinliğin azalmasına eşlik eden bir stres birikimiyle sonuçlanır!

Ebeveynler olarak, aşırı yüklenmeyi önlemek için çocuklarınıza rehberlik etmeli ve şunları öğretmelisiniz:

1. “HAYIR!” Demeyi Öğrenin

Bazen, çocuklarınızın arkadaşlarından gelen bir talebi kaba görünebileceği için reddetmesi zor olabilir. Çocuklarınıza öncelik vermeyi ve kendi sınırlarını ve sınırlarını koymayı öğretin! Çocuklarınız, yalnızca ayıracak zamanları ve çabaları olduğundan emin olduklarında yardım etmeyi kabul etmelidir.

2. Yardım İsteyin!

Bu durum çoğu kez bir zayıflık işareti olarak gördüğümüz için çoğumuz için zor olabilir. Fakat bazen çocuklarınız elindeki görevlerle baş edemeyebilir. Bu yüzden gerektiğinde yardım istemeleri için onları teşvik edin.

3. Arada Yeterli Mola Planlayın!

Çocuklarınız programlarını düzenlerken, aktiviteler arasında ara vermek için biraz zaman ayırmalarını teşvik edin! Bu durum çocuklarınıza dinlenme ve kendilerini yeniden şarj etme fırsatı verdiği için önemlidir! Sonuç olarak bir sonraki görevlerini tamamlamaya çalışırken verimliliklerini artırabilirler.

Hata 2: Meşgul Ama Etkisiz Olmak

Hiç çocuğunuzun bütün gün meşgul olduğuna tanık oldunuz ama öngörülen süre içinde kendi işini yapamıyor musunuz?

Gösterdikleri çabaya rağmen günlerinin verimsiz sayılması son derece sinir bozucu olabilir! Bunun nedeniyse çocuklarınızın daha az önemli olan işlere öncelik vermesi ve acil ilgilenmelerini gerektiren görevleri bir kenara bırakmasıdır. Çoğu zaman, yararlı olmayabilecek düşük öncelikli faaliyetlerle kendilerini meşgul ederler ve bu, çocuklarınızın daha fazla aciliyet gerektiren işi başarma hedefinin dikkatini dağıtır!

Bu tür sorunların çözümü basit!

Çocuklarınızı bir zaman çizelgesi tutmaya ve tamamlamaları gereken etkinlikleri, ilgili son tarihler ve önemi ile birlikte not etmeye teşvik edin. Bu tür etkinlikleri sıralayarak, çocuklarınız artık her görevin aciliyetini anlayabilir ve önceliklerinin nereye yerleştirilmesi gerektiğini anlayabilir.

Hata 3: Çoklu Görevleri Durdurun!

Dikkat! Çoklu görev yapma eylemi çoğu zaman verimsizdir!

Pek çok öğrenci, çoklu görev eylemini ‘bir taşla iki kuşu öldürmenin’ etkili bir yolu olarak görüyor. Bununla birlikte çoklu görev basitçe yanlış bir yanılsama sağlar ve genellikle çocuklarınızın her bir görevi yerine getirmek için daha fazla zaman harcamasına neden olur! Sıklıkla streste bir artışa, daha fazla erteleme eğilimine ve daha az üretken olmaya yol açar.

Çoklu görev aynı zamanda çocuklarınız için bir dikkat dağıtma kaynağıdır! Her iki görevi de tamamlamak için uğraşırken, çocuklarınız hiçbirine tam olarak odaklanamayacaktır. Sonuç olarak çocuklarınızın rotadan sapma ve dikkati dağılma eğilimi daha yüksek olacağından işin kalitesinden ödün verilebilir!

Çocuklarınızı her seferinde bir görevi tamamlamaları için teşvik edin. Bu şekilde odaklarını eldeki göreve tam olarak verebilirler ve hızlı ve verimli bir şekilde bitirebilirler! Tek bir görevi tamamlayabilmek, her ikisini birden çok görevi yerine getirmeye çalışmaktan ve hiçbirini tamamlamamaktan daha iyidir.

Sonuç olarak…

İyi bir zaman yönetimine sahip olmak önemli bir beceridir.

Diğer birçok beceri gibi, pratik yapmak mükemmelleştirir! Çocuklarınızın iyi zaman yönetimi uygulayarak üretkenliklerini artırmaya çalıştıklarını görmek gerçekten cesaret vericidir. Fakat ebeveyn olarak çocuklarınıza rehberlik etmeli ve birçok öğrencinin suçlu olduğu yaygın hataların farkına varmalarına izin vermelisiniz!

Çocuklarınız belirli etkinlikleri tamamlamaya çalıştığında, her zaman onlara bunu yapmaları için elverişli bir ortam sağlayın! Hem sakin hem de sessiz bir işyerine sahip olarak, çocuklarınızın etraflarındaki tüm olası dikkat dağıtıcı faktörleri ortadan kaldırarak odaklanmalarına olanak tanır! Çocuklarınıza çalışırken ve dolayısıyla verimliliklerini artırarak düşünce netliği sağlar.

Önerilerimizin, çocuklarınızın gün içindeki üretkenliğini artıracak kadar önemli olmasını umuyoruz!

  • Paylaş:

Yorumunuzu bırakın