Charette Prosedürü Nedir?
- 14 January 2021
- 329 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale Charette Prosedürü yöntemini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü beyin fırtınası ve yaratıcılık aracının tanımını, anlamını ve temellerini anlayacaksınız.
Charette Prosedürü nedir?
Charette Prosedürü, büyük bir grup insanın bir veya daha fazla fikir hakkında düşünmesini sağlar ve hepsinin bir fikir oluşturmasına yardımcı olur. Fransızca ‘charrette’ kelimesinden gelir ve ‘araba’ anlamına gelir. 19. yüzyılda mimarlık öğrencileri, çalışmalarının onayını almak için çizimlerini bir yerden başka bir yere hızlı bir şekilde almak için küçük arabaları kullanırlardı. Charette Prosedürü tamamen aynı şekilde çalışır. Bir grup tarafından üretilen fikirler diğer gruba gönderilir ve bu grubun da onun hakkında düşünmesine ve önceki fikirleri geliştirmesine izin verir.
Büyük grup
Charette Prosedürü bir tür beyin fırtınasıdır. Aynı anda çözülmesi gereken bir veya daha fazla konuyla ilgili sorunlara çözüm sunabilir. Başarılı bir sonuç elde etme umuduyla süreci yolunda tutmaya yardımcı olur.
Bu yöntem, grup çok sayıda insandan oluştuğunda özellikle işe yarar. 10’dan fazla kişiyle beyin fırtınası seansları kontrolden çıkma eğilimindedir; Birden fazla sorunun ele alınması gereken oturumlar bir yana. Genellikle, bu tür toplantılara az sayıda insan hakimdir ve daha pasif çalışanlar neredeyse hiçbir şey söylemez. Charette prosedürü herkesin tartışmaya katkıda bulunmasını sağlar. Yöntem, tartışmaların tıkanmasını önler. Her turda herkese eşit katılım fırsatı verilir.
Charette Prosedürü şu durumlarda kullanılabilir:
- Birden çok konu tartışılacak
- Tartışmaya büyük bir grup insan katılıyor (10 ila 30 kişiyi düşünün)
- Tüm konuları ele almak için sınırlı bir süre var
- Tartışmaya herkesin katkıda bulunması önemlidir
Yaklaşmak
Charrette Prosedüründe, büyük grup, örneğin beş kişilik daha küçük gruplara bölünmüştür. Alt grupların sayısı, tartışılacak konuların sayısına bağlıdır. Dört konuysa, her grup tartışmak ve hakkında fikir üretmek için bir konu alacak. Toplanan fikirler daha sonra düşünmeleri için bir sonraki gruba verilir. Bunun gibi, konu ve fikir önerileri tartışılmak üzere gruptan gruba gider. Aynısı diğer konular için de geçerlidir. Sonunda, tüm nihai fikirler toplanır, analiz edilir ve önceliklendirilir. Bu şekilde en iyi çözüm arayışları başlayabilir.
Ses kayıt cihazı
Charette Prosedürü sırasında önemli bir rol, ‘kaydedici’ rolüdür. Bu kişi başkan olarak hareket eder ve beyin fırtınası oturumlarının yolunda gitmesini sağlar. Tüm toplantıyı kolaylaştırır, sorunların net bir şekilde tanımlanmasını sağlar ve grubu alt gruplara ayırır. Kaydedici fiziksel olarak gruptan gruba gider, tartışmayı devam ettirir, zamanı izler ve fikirleri bir sonraki gruba iletir. Ek olarak görevi, meydana gelen tartışmaları da kaydetmektir. Charette Prosedürü, tüm konular tüm alt grupları geçtikten sonra ve kayıt cihazı tüm fikirleri topladığında tamamlanır. Aşağıdaki adımlar süreci yönlendirmeye yardımcı olabilir:
1. Adım: konuları tanımlama
Kaydedici, tartışılacak sorunlar hakkında gruplarla bir anlaşmaya varır.
2. Adım: Alt gruplar oluşturma
Kayıt cihazı, grubu maksimum yedi kişiden oluşan daha küçük alt gruplara ayırır. Farklı becerilerin katkı sağlaması ve yaratıcılığın teşvik edilmesi için farklı gruplar oluşturmak iyidir.
3. Adım: konuları atama
Kayıt cihazı, her alt gruba bir sorun atar ve muhtemelen her alt grubun fikirleri toplamak ve kaydetmek için kendi kayıt cihazını seçmesine izin verir.
4.Adım: Beyin fırtınası döngüleri
Tartışmalar başlar ve kayıt cihazı, grupların konuyu tartışmak için ne kadar zamanları olduğunu izler. Daha sonra ilk gruptan fikirleri toplar ve bunları ikinciye verir, daha sonra üzerinde çalışmaya başlar. Bu şekilde fikirleri her gruba atar ve sonra bunları bir sonraki gruba aktarır.
5. Adım: Yeniden Gruplama ve Tartışma
Tüm konular tüm alt gruplar tarafından tartışıldığında ve yeterli fikirler üretildiğinde, tüm grup bir araya gelir. Kaydedici liderliğinde, her konunun sonuçlarını tartışırlar. Bu aşamada fikirler sıralanır ve iyi ve pek iyi olmayan fikirlere bölünür.
6. Adım: Önceliklendirme ve Eylem Planı
Sunulan fikirlere göre notlar atanır ve öncelikler belirlenir. Bu durum filtrelenmiş fikirlere dayalı bir eylem planı oluşturmayı kolaylaştırır. Demokratik karar verme, gerekli eylemleri önceliklendirmeye yardımcı olabilir.
Uygulamada
Charette Prosedürünün kullanımı nispeten kolaydır. Konuya bağlı olarak tek bir günde farklı grup tartışmaları yapılabilir. En iyi sonuçlar kapsamlı bir hazırlık gerektirir. Önceden bir kayıt cihazı atanmalıdır ve her alt grup için fikirlerini kaydedecek bir kayıt cihazı atamak da iyi bir fikirdir. Yine de bu bir gereklilik değil. Grup sayısı konu sayısından fazlaysa iki gruba aynı konuları verip ayrı ayrı tartışmalarına izin verebilirsiniz. Fikir üretmek için genellikle konu başına 10 dakika yeterlidir.
Ne düşünüyorsunuz?
Charette Prosedürü günlük işlerinizde uygulanabilir mi? Bu ve diğer beyin fırtınası teknikleriyle ilgili deneyiminiz nedir? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın