Advanced
Search
  1. Home
  2. BCG Matrisi Nedir?

BCG Matrisi Nedir?

  • 31 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 352 Views
  • 0 Comments

BCG Matrisi, ürünlerin veya (işlevsel) iş birimlerinin iki özellik üzerinden değerlendirildiği bir değerlendirme modelidir. Birincisi, belirli bir ürünün veya iş biriminin rekabete göre sahip olduğu nispi pazar payıdır. İkincisi, o ürün veya iş birimi için pazar büyüme potansiyeli.

Bu makale BCG Matrisini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü pazarlama ve portföy analizi aracının temellerini anlayacaksınız. Bu makale indirilebilir: BCG matris şablonu içerir.

BCG Matrisi nedir?

Üretim yapan işletmeler için, ürünlerinin pazar konumu hakkında önceden bilgi sahibi olmak çok işlevseldir. Hangi ürünlerin daha çok tanıtılması gerektiğini bilmenin yanı sıra, hangi ürünlerin başarılı olacağını da bilirler. Bu amaçla Amerikan Boston Consulting Group (BCG), ürünlerin veya (işlevsel) iş birimlerinin iki özellik üzerinden değerlendirildiği BCG Matrisini geliştirdi:

  • Belirli bir ürünün veya iş biriminin rekabete göre sahip olduğu nispi pazar payı.
  • Söz konusu ürün veya iş birimi için pazar büyüme potansiyeli.
  • BCG Matrisi, Boston Matrix, Growth Share Matrix veya Boston Consulting Group Matrix olarak da bilinir.

    BCG Matrix kategorileri

    Eksenlerin mutlak değerleri, iş koluna veya sektöre bağlıdır. Bu yüzden eksenler genellikle yüksek ve düşük olarak belirtilir. BCG Matrisine göre bir ürün veya iş birimi aşağıdaki dört kategoriden birinde olabilir:

    1. Soru işareti

    Ürünün piyasada ne yapacağı hala büyük bir sorudur (sorunlu çocuk/vahşi kedi). Genellikle, piyasaya sürülecek olan ve çok küçük bir pazar payıyla bilinmeyen bir ürünle ilgilidir. Yıldız mı yoksa Nakit İnek mi olabileceği hala belirsiz.

    2. Yıldız

    Ürünün pazar payı, büyüyen pazarda ‘yükselen bir yıldız’ gibi büyüyor. Ürüne yapılan yenilikler ve ayarlamalar gibi hedeflenen yatırımlarla pazardaki bu liderlik sürdürülmektedir. Ürün giderek daha tanıdık hale gelecektir.

    3. Nakit İnek

    Ürün bir ‘sağmal inek’ ve bundan büyük para kazanılıyor. Cash Cow’dan elde edilen gelir diğer ürünlere yatırılır.

    4. Köpek

    Bir ürün zayıf pozisyondayken, olgun bir pazarda küçük bir pazar payına sahiptir. Bu ürün artık şirket için stratejik öneme sahip değilse, bu ürün elden çıkarılacaktır.

    Sıra

    Bir ürünün en ideal geliştirme yolu Soru işaretinden Yıldız ve Nakit İnek’e kadardır. Köpeğe giden yol mümkün olduğu kadar ertelenmelidir. Bazı ürünler Soru işareti olarak takılı kalır ve erken aşamada Köpekler olur. Ürüne ve ürünün etrafındaki promosyona yatırımlar yapıldığından, bu bir işletme için maliyetli bir meseledir. Bir ürünün ideal geliştirme yolu üzerinden rotası, nihayetinde, piyasada Soru işareti olarak kullanılabilecek diğer ve/veya yeni ürünlere yatırım yapılabilecek para getirecektir. Fakat Nakit İnek ve/veya Yıldızların devamlılığı için Köpekler de gereklidir.

    Örnek: Amerika’daki fast food restoranları neredeyse her zaman ücretsiz olarak bir hamburger (Cash Cow) ile birlikte alkolsüz içecekler (Köpek) sunmaktadır.

    Sonuç olarak Nakit İneklerin satışı garanti altına alınmıştır.

    BCG Matrisi: Stratejik seçimler

    Operasyonel yönetim BCG matrisinden belirlenebilir. Bir şirket için, dört kategoriden birini tam olarak hedeflemek çok fazla risk içerir ve stratejik bir bakış açısıyla, çeşitliliği dört kategoriye dağıtmak daha iyidir. BCG matrisiyle uyumlu bazı stratejik seçimler şunlar olabilir:

    1. Strateji oluşturun

    Soru İşareti ile yeni bir marka ve yeni bir hedef kitle oluşturun.

    2. Strateji tutun

    Bu başarıyı sürdürün ve bir Star aracılığıyla pazar büyümesinden yararlanın.

    3. Hasat stratejisi

    Cash Cow sayesinde üründen mümkün olduğunca çok para kazanın. Bu durum ürünü iyileştirerek veya yenileyerek veya yan ürünler üreterek başarılabilir.

    4. Elden çıkarma stratejisi

    Köpek aracılığıyla ürüne yapılan yatırımı terk edin; Pazar doymuş veya ürüne hiç ilgi yok veya çok az ilgi var.

    BCG matrisine eleştiri

    BCG matrisinin birçok işletme tarafından uygulandığı gerçeğine rağmen, aynı zamanda eleştirildi:

    • Matrisin pazar payı karlılığı garanti etmez.
    • BCG matrisi, azalan pazarları yeterince dikkate almıyor; Nakit İnekler sebepsiz ortadan kaybolabilir.
    • Pazar büyümesi verili olarak ele alınır, oysa bir işletme piyasaya bir teşvik sağlayabilir.
    • Her iki eksene de aynı değer atanmıştır. Pratikte bu değer stratejiye bağlı olabilir.
    • Ürünler ve ürün grupları arasındaki içerik açısından tutarlılık dahil edilmemiştir.
    • BCG matrisi rekabetin ne yaptığını göstermiyor.
    • BCG matrisi, gerçeklerin değerlendirilmesini gereğinden fazla basitleştirebilir

    BCG Matrix şablonu

    Bu BCG Matrix şablonuyla işletmenizin veya rakiplerinizin ürün ve hizmetlerinin pazardaki konumunu net bir şekilde anlayın.

    BCG Matrix şablonunu indirin

    Ne düşünüyorsunuz?

    BCG Matrix günümüzün modern ekonomisinde ve pazarlamasında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya eklemeleriniz var mı? İyi BCG matrisi kurulumu için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Hambrick, DC, MacMillan, IC ve Day, DL (1982). Ürün portföyü ve karlılık – endüstriyel ürün işletmelerinin PIMS tabanlı bir analizi. Academy of Management Journal, 25 (4), 733-755.
  • Henderson, BD (1973). Deneyim eğrisi gözden geçirildi. IV. Ürün portföyünün büyüme payı matrisi. Perspektifler.
  • Smith, M. (2002). Derrick’s Ice-Cream Company: BCG matrisini müşteri karlılık analizinde uygulamak. Muhasebe Eğitimi, 11 (4), 365-375.
  • Thompson, AA, Strickland, AJ, Gamble, JE ve Zeng’an Gao. (2008). Strateji oluşturma ve yürütme: Rekabet avantajı arayışı: Kavramlar ve durumlar. McGraw-Hill.
    • Share:

    Leave Your Comment