Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Yönetim
  3. Başarılı Olmak İçin 6 Kural Nedir?
Başarılı Olmak İçin 6 Kural
 Nedir?

Başarılı Olmak İçin 6 Kural Nedir?

  • 13 February 2021
  • 193 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Başarılı Olmak İçin 6 Kuralı açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü Liderlik teorisinin temellerini anlayacaksınız.

Kişisel hesap verebilirlik modeli, hesap verebilir olmanın ne anlama geldiğine dair içgörü sağlar. Kendi başarınıza ve bireysel olarak ekibinizin başarısına nasıl katkıda bulunabilirsiniz? Gerçek değişimin ortaya çıkardığı şeyi mükemmel bir şekilde yansıtır. Şu soruya bir cevap sağlar: Bunu NASIL başarırız? Özellikle zor veya gergin durumlarda kendi başarınıza veya ekibinizin başarısına katkıda bulunmak için gerekli olanı nasıl yaparsınız?

Lider olarak bu modelin farkında mısınız? Burada her şeyin nasıl çalıştığını öğrenecek ve kendinizin ve ekip üyelerinizin kurban zihniyetiyle nasıl başa çıkacağınızı öğreneceksiniz.

Bu model, artık Latin Amerika ve Avrupa’da da başarılı olan Mark Samuel (Impaq, ABD, 1979’dan beri) tarafından başlatılan hesap verebilirlik hareketinin temelini oluşturuyor.

İşlerin zorlaştığı zamanlar için!

Kilo vermek gerçek bir değişim süreci klasiğidir. Diyetlerimize iyi ve düzgün bir şekilde başlıyoruz. Ama işlerin gerginleştiği veya zorlaştığı bir an gelir. İşte değişimin kendisini duyurduğu an budur. Niyetinizden şüphe etmeye başlıyorsunuz. Bunu gerçekten yapmam gerekiyor mu?

Bu tam olarak bu modelin size gösterdiği şeydir. Her gün yapmanız gereken şeyi (egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek) yapmak için herhangi bir ‘gergin’ durumda karar verebilirsiniz. Bu bilinçli seçimi her gün yapıyor musunuz? Muhtemelen hayır, çünkü eski alışkanlıklar ve ‘kurban zihniyeti’ insan doğasının bir parçası oldukları için sizi bekliyor. Buradaki zorluk, nerede olduğunuzu bilmektir. Bir ‘kurban’ zihniyeti veya hesap verebilir bir davranış sergiliyor muyum?

Başarılı Olmak İçin 6 Kural

İşler zorlaştığında genel ‘kurban’ zihniyeti:

1. Görmezden gelmek

Orada yokmuş gibi davran. Teraziye basmayın. Sadece seni daha ince gösteren kıyafetleri seç.

2. Reddetme

Sorunu açıklamak. Orada olduğunu inkar etmek. “Gerçekten şişman değilim, kilo vermek zorunda değilim.”

3. Suçlama

İlk iki hafta başarısızlıkla sonuçlanırsa, sorununuz için her zaman başka birini suçlayabilirsiniz. Annem/partnerim/ev arkadaşım/arkadaşım sık sık böyle lezzetli yemekler pişiriyor. Bunu yemeye nasıl direnemem?!?

4. Rasyonelleştirme

Aksine kanıt bulmak. ‘Bir Excel dosyasındaki kilomu ortalama bir Amerikalıyla karşılaştırdım ve hala bunun çok altındayım’.

5. Direnmek

Açık ve görünmez bir direniş var. Açık direnç: ‘Kilo vermeyi reddediyorum çünkü kilo vermeye ihtiyacım yok. İnsanlar neden kendi işlerine bakmıyor? Sigara içmek, artık kötü bir alışkanlık var…. ‘ Görünmez dirençle baş etmek daha zordur: ‘İnsanlara diyet yaptığımı söylüyorum ama tek başıma olduğumda kanepede bir paket cipsle yatıyorum ve onlara kilo veremeyeceğimi söylüyorum., ne yaparsam yapayım. ‘

6. Saklanma

Elbette gerçek anlamda değil. İnsanlar zor durumlardan kaçınmada çok yaratıcıdır. ‘İşle o kadar meşgulüm ki sağlıklı egzersiz yapmak/yemek pişirmek için gerçekten hiç vaktim yok’.

Mağdur zihniyetini durdurmak için nasıl yapabilirsiniz?

Bu basit örnekler, değişim niyeti olduğunda eski alışkanlıklara ve mağdurun rolüne geri dönmenin ne kadar kolay olduğunu göstermektedir. İşler çok gerginleştiğinde ekip üyeleri tarafından sergilenen genel kurban zihniyetinin farkına varmak (değişim) yöneticisi için önemli bir araçtır. Ve inan bana, herkesin bir ya da iki favorisi var. Bu modelin ekibinizle nasıl çalıştığını paylaşın, kendinizi ve diğerlerini tekrar ‘üst çembere’ çekmek daha kolay hale gelecektir.

Ne düşünüyorsunuz?

Başarılı Olmak İçin 6 Kural bugünün dünyasında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? Gözden geçirme dahil iyi kişisel ve ekip performansı için başarı faktörleriniz nelerdir?

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Samuel, Mark (2012). Kendinizi Vazgeçilmez Kılmak: Kişisel Sorumluluğun Gücü. Penguin Books.
  • Samuel, Mark (2006). Sorumlu Organizasyonu Oluşturmak. Midpoint Ticaret Kitapları A.Ş.
  • Orijinal Hollandalı blog yayını: https://www.rainmengroup.com/blog/schaf-de-functioneringsgesprekken-af/
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın