Advanced
Search
  1. Home
  2. B2C Pazarlama Nedir?

B2C Pazarlama Nedir?

  • 27 Mart 2021
  • 0 Likes
  • 187 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, B2C pazarlamasının pratik bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra bu güçlü pazarlama disiplininin temellerini anlayacaksınız.

B2C Pazarlama nedir?

B2C pazarlama veya işletmeden tüketiciye pazarlama, bir kuruluşun tüketicilere yönelik uyguladığı pazarlama faaliyetlerini, stratejilerini ve taktiklerini ifade eder. Bu pazarlama biçiminin hedef kitlesi, B2B pazarlamadan veya işletmeden işletmeye pazarlamadan farklıdır. Bu durum diğer kuruluşlara yöneliktir.

İşletmeler yeni ürün veya hizmetler aradıklarında, çoğunlukla bunun faydalarına odaklanırlar. Tüketiciler, işletmelerden farklı, daha hızlı bir karar alma sürecinden (Müşteri Yolculuğu Haritası) geçer. Duygular, satın alma kararlarında da daha büyük bir rol oynar. Üstelik tüketiciler, çok çeşitli dağıtım kanallarını tercih etmeleri ve kolaylık ve verimliliğe büyük önem vermeleri açısından işletmelere göre daha talepkardır. Genellikle bir ürünün teknik yönleriyle daha az ilgilenirler ve B2B müşterilerinden daha hızlı bir şekilde işe başlamak isterler.

B2C pazarlaması hem çevrimdışı hem de online olarak yapılır ama genellikle B2C kısaltması online yönü belirtmek için kullanılır. B2C işletmeleri doksanlı yılların sonlarında ticari İnternetin hızlı gelişiminden çok yararlandı. Bu işletmeler, tüketiciye ücretsiz online hizmetler ve rekabetçi fiyatlara sahip ürünler ve hizmetler şeklinde büyük meblağlarda risk sermayesi yatırarak İnternet kullanımını teşvik ettiler. Bu durum İnternet’in benimsenmesini başarılı bir şekilde teşvik etti ama yatırımcılar güvenini yitirdiklerinde, B2C işleri en çok etkilenenler oldu. Birçok işletme farklı bir yaklaşım denedi ve B2C pazarlamadan B2B pazarlamaya bir dönüşüme yatırım yaptı. Daha sonra 21. yüzyılın ilk on yılından sonra, giderek daha fazla sayıda tüketici İnternet’i kullanıyordu. Yeni teknolojiler, yeni gelir modellerinin önünü açtı. Bugünlerde, birçok B2C pazarlama işletmesi yeniden büyüyor.

B2C Pazarlamasının Önemi

B2C pazarlaması, tüketicilere yönelik ürün veya hizmetler satan tüm kuruluşlar için çok önemlidir. Restoranları, süpermarketleri, moda dükkanlarını, otomobil şirketlerini, yazılım şirketlerini vb. düşünün. İnternet, B2C pazarlamanın mal ve hizmetleri tanıtmak ve tüketici davranışlarını, taleplerini ve isteklerini araştırmak için en sık kullanıldığı yerdir. Güçlü bir B2C pazarlama stratejisinin bazı avantajları:

  • B2C pazarlaması, bir web sitesini ziyaret eden kişilerin sayısını artırır
  • B2C pazarlaması, bir şeye kaydolan yeni insanların sayısını teşvik eder
  • B2C pazarlama, müşteri etkileşimini ve ilişkilerini geliştirir
  • B2C pazarlama, işletmelerin SEO’sunu iyileştirir;
  • Bu şekilde B2C pazarlaması, yeni müşterileri çekebilecekleri işletme aralığını artırır.

B2C Pazarlama Kanalları

B2C pazarlaması sonsuza dek sürdü ama daha önce de belirtildiği gibi, B2C pazarlama kanallarının sayısı İnternet kullanımıyla birlikte patladı. Aşağıda, en önemli B2C pazarlama kanallarının bir açıklaması yer almaktadır.

İçerik pazarlama

İçerik Pazarlama Enstitüsü tarafından tanımlanan içerik pazarlaması, bir hedef grubu çekmek ve onu kârlı bir müşteriye dönüştürmek için onu elde tutmak amacıyla değerli, alakalı ve tutarlı içerik oluşturmaya ve dağıtmaya odaklanan stratejik bir pazar yaklaşımıdır. davranış.

Bu bloglar, makaleler, infografikler, videolar, e-kitaplar, sosyal medya gönderileri, dergiler ve daha fazlasını içerebilir. Bu değerli içerik, mevcut veya potansiyel müşterilerle ücretsiz olarak paylaşılır. Forbes, içerik pazarlamasının geleneksel pazarlamadan %62 daha pahalı olduğunu ama aynı zamanda üç kat daha fazla yeni potansiyel oluşturduğunu bildirdi.

Sosyal medya pazarlamacılığı

Facebook, bir milyardan fazla kayıtlı hesaba sahip ilk sosyal medya platformuydu. Bugün Facebook’un 2,2 milyardan fazla aktif kullanıcısı var. Facebook, pazarlamacılara B2C pazarlaması söz konusu olduğunda çok sayıda fırsat sunar. Bunun nedeniyse Facebook’un kullanıcılarını mesajlara yanıt vermeleri, paylaşmaları ve beğenmeleri için teşvik etmesidir. İşletmeler ayrıca mesajlarına resimler, videolar ve kuruluşlarının web sitesine bağlantılar gibi şeyler ekleyebilir.

Twitter kısa mesajlar paylaşmakla ilgilidir ve genellikle mikroblog web sitesi olarak anılır. Bu durum tüketicileri kuruluşa bir tweet, retweet veya hashtag ile çekmek için ideal bir platform haline getirir.

Instagram, en çok genç ve Y kuşağının bulunduğu sosyal medya platformudur. Görsel yapısı ve yüksek düzeyde katılımı, kuruluşların ürünlerini veya hizmetlerini tanıtmaları için çok uygun bir ortam haline getirir. H&M gibi birçok giyim şirketi ürünlerini tanıtmak için Instagram kullanıyor.

İnternet ve Mobil Pazarlama

İnternet alışverişlerinin yaklaşık yarısı mobil cihazlar kullanılarak yapılıyor. Bu yüzden başarılı B2C işletmelerinin, bu tür cihazlar için optimize edilmiş etkileşimli promosyonlar aracılığıyla müşterilerine ulaşmaya çalışması şaşırtıcı değildir. Mobil kullanıcılara web siteleri, uygulamalar ve sosyal medya aracılığıyla ulaşılabilir. Geçmişte SMS ve MMS de kullanılıyordu. Uygulamalar ve web tarayıcıları, müşterilerine ulaşmak için indirim ve promosyonları iletmek için düzenli olarak push bildirimlerini kullanır.

Eposta pazarlama

E-posta ile pazarlama artık pek kullanılmıyor ama yine de alakalı. İnsanlar genellikle iki tür e-posta pazarlaması arasında ayrım yapar. Bir kuruluş, belirli müşterilere belirli siparişlerle e-postalar gönderebilir veya rastgele kişilere daha geniş bir e-posta gönderebilir. Buna bir örnek, müşterilerin abone olabileceği aylık bir haber bültenidir. E-postalar daha çok müşterilerle iletişim kurmak için kullanılır.

İçerik Pazarlama ve SEO

Yüksek kaliteli içerik üretmek ve dağıtmak, yüksek SEO statüsüne ulaşmanın en etkili yoludur. SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir ve arama motorlarından belirli bir web sitesine giden internet trafiğinin hem miktarını hem de kalitesini artırmakla ilgilidir. Bu yüzden SEO, B2C pazarlamasının en önemli unsurlarından biridir. Kuruluşların yayınladıkları içerik, ürün ve hizmetleriyle ilgili olduğundan içerik pazarlaması bunda önemli bir rol oynar. Tüketiciler, satın almayı planladıkları ürün veya hizmetlerin özellikleri söz konusu olduğunda, satın almadan önce dikkatli araştırma yapma eğiliminde olduklarından, kuruluşlar burada önemli bir avantaj elde edebilirler. Arama motorlarının içeriği doğru bir şekilde tanımlaması ve sonuç listesinin üst kısmına koyması için belirli anahtar kelimeler tekrarlanır.

Gelecekte B2C Pazarlama

E-posta ile pazarlama ve telefonla pazarlama gibi diğer pazarlama biçimleri değiştikçe, genel olarak B2C pazarlaması da değişiyor. Reklam panoları ve TV ve radyo reklamları gibi geleneksel kitle pazarlama teknikleri artık tüketicilere eskisi kadar çekici gelmiyor. Günümüz tüketicileri, kendilerine kişisel ve duygusal düzeyde dokunan bir müşteri yolculuğuna sahip olmak istiyor. B2C pazarlamacıları, başarılı kalmak için bu tür ihtiyaçlara cevap vermek zorundadır. Sonuçta, müşteri sadakati ve dikkat, kalıcı iş ilişkileri için çok önemlidir.

Teknoloji gelişmeye devam ettikçe, B2C pazarlama ortamı da gelişecek. Kısmen Büyük Veri ve İş Zekası sayesinde B2C pazarlamacıları, gerçekten rekabetçi olmak için yeterli kalitede hiper kişiselleştirilmiş kampanyalar yürütmek için her zamankinden daha iyi bir donanıma sahip olacaklar.

Ne düşünüyorsunuz?

B2C pazarlamanın bu açıklamasına aşina mısınız? B2C pazarlamasını ne sıklıkla ve hangi kanallar üzerinden görüyorsunuz? Kendi organizasyonunuz için B2C pazarlamayı kullanıyor musunuz? B2C pazarlamasının temel yönlerinden bazıları sizce nedir? Herhangi bir öneriniz veya yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Brennan, R. (2014). İşletmeler arası pazarlama (s. 83-86). Springer New York.
  • Ranganathan, C. ve Ganapathy, S. (2002). İşletmeden tüketiciye web sitelerinin temel boyutları. Bilgi ve Yönetim, 39 (6), 457-465.
  • Stewart, DW ve Zhao, Q. (2000). İnternet pazarlaması, iş modelleri ve kamu politikası. Kamu Politikası ve Pazarlama Dergisi, 19 (2), 287-296.
    • Share:

    Leave Your Comment