Altın Çember, Simon Sinek Nedir?
- 27 March 2021
- 306 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale Simon Sinek tarafından geliştirilen Altın Çemberi pratik bir şekilde açıklıyor. Okuduktan sonra bu güçlü stratejik yönetim ve liderlik aracının temellerini anlayacaksınız.
Neden ile Başlayın
Rakipleri eşit derecede iyi olmasına rağmen bazı kuruluşlar neden daha fazla ürün satabiliyor? Neden bazı liderler diğerlerinden daha etkilidir?
Eski bir reklam yöneticisi ve yazarı olan Simon Sinek, dünyanın önde gelen ve etkili liderlerinin başarısını inceledi ve başarının anahtarının, bu organizasyonların ve liderlerin düşünme, hareket etme ve iletişim kurma şeklinde olduğunu keşfetti.
Simon Sinek’in geliştirdiği kavram veya düşünce modeli Altın Çember olarak bilinir.
altın Çember
Simon Sinek’e göre çoğu şirket, müşterilerin neden ürünlerini seçtiğine dair hiçbir fikre sahip değil. Fakat başarılı şirketler, müşteri yaklaşımlarının Altın çemberi oluşturan üç soruyla yönlendirilmesine izin veriyor:
Simon Sinek, çoğu şirketin dışarıdan içeriye, yani NE sorusundan yola çıkarak çalıştığını buldu. Altın Çemberi anlamak için neyin gerekli olduğunu anlamanız gerekir. Golden Circle’ın WHAT halkası, bir şirketin sattığı ürünleri veya hizmetleri temsil eder. NASIL, şirketin ne yaptığının bir açıklamasıdır. Golden Circle’ın bu halkasında şirket, ürünlerinin/hizmetlerinin neden daha iyi olduğunu veya rekabette öne çıktığını açıklıyor. NEDEN, bir şirketin kar etmekle ilgili değil, neye inandığıyla ilgilidir. Bu yüzden ilham veren ve etkili şirketler dışarıdan içeriye değil içeriden dışarıya iletişim kurar.
Apple’ın Golden Circle örneği
Simon Sinek, bilgisayar şirketi Apple’ı örnek alarak Altın Çemberini gösterdi.
Apple, Altın Çember’in merkezi olan NEDEN ile başlıyor. Dolayısıyla, ne yaptıklarını ve yaptıklarını ve ürünlerini nasıl yaptıklarını veya ürettiklerini anlatmak yerine, vizyonlarını potansiyel alıcılarına iletirler. Farklı düşünerek statükoya meydan okurlar. Daha sonra potansiyel alıcılarını göz alıcı tasarımlarının kullanımının kolay olduğu konusunda bilgilendirerek HOW sorusuna geçerler. Sonunda NE sorusuna varırlar: bilgisayar yaparlar. Simon Sinek, müşterilerin ürünleri şirketlerin yaptıkları için değil, neden yaptıkları için satın aldıklarını savunuyor. Etkili şirketler yapısal olarak rekabette farklılık göstermez ama müşterileri öyle düşünür. Bu firmaların ürünlerini istiyorlar çünkü bu firmaların rakiplerinden daha iyi olduğuna ikna oluyorlar, yani NEDEN sorusuna cevap veriyorlar.
Altın Çember ve insan beyni
Simon Sinek, Altın Çember’in üç çemberini insan beyniyle karşılaştırıyor. WHAT veya dış daire, neokorteks ile karşılaştırılır. İşte rasyonel düşünce ve dili bulduğumuz yer burasıdır. NASIL ve NEDEN daireleri limbik beyinlere bölünmüştür. Limbik beyinler, güven ve sadakat gibi duygulardan ve tüm insan davranışlarından ve karar vermekten sorumludur. Fakat dil kapasiteleri yoktur. İşte bu yüzden etkili şirketler NE sorusundan ziyade temel sorudan başlıyor. Beynin karar verme kısmını hedeflerler ve potansiyel müşterilerinin daha sonra kararlarını rasyonelleştireceğini bilirler. Fakat bu potansiyel müşteriler bunu yapmadan önce, etkili şirketler, bir bağlantı kurdukları için müşterilerini az ya da çok etkilemişlerdir. Gerçek neden ile temel alınan karar arasında bir eşleşme yarattılar.
Şirketler neokorteksi veya önce NE sorusunu hedeflediklerinde, potansiyel müşterilerinin rasyonel yaklaşımına hitap ediyorlar. Bu potansiyel müşterilerin mesajı analiz etme yeteneğine sahip olduğunu söylemeye gerek yok ama bu onların davranışlarını yönlendirmiyor ve sonuç üretmiyor. Oranla başlarsanız duygulara yönelik çalışmak çok daha zordur.
Altın Çember Üzerine Sonuç
Bir şirket başarılı olmak istiyorsa, altın çemberdeki ana soruya, NEDEN’e odaklanmalıdır. Ürün ve hizmetlerinin neden bir müşterinin alabileceği en iyi olduğunu açık ve dürüst bir şekilde açıklamalıdır. Şirketin gerçek başlangıç noktasına dayalı ürünler ve hizmetler. Diğer şirketlere rakip olmaktansa, bir şirketin kendi rakibi olması gerekir ki böylece daha güçlü büyüyebilir ve pazardaki etkili oyunculardan biri haline gelebilir.
Ne düşünüyorsunuz?
Altın Çember hakkındaki pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa başka eklemeleriniz var mı? İyi bir liderlik için başarı faktörleriniz nelerdir? Altın çemberi günlük işinize nasıl uygularsınız?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın