Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Kişisel Gelişim
  3. Algısal Pozisyonlar Nedir?
Algısal Pozisyonlar
 Nedir?

Algısal Pozisyonlar Nedir?

  • 5 March 2021
  • 289 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, algısal konumların pratik bir açıklamasını sunar. Okuduktan sonra bu güçlü etkililik aracının temellerini anlayacaksınız.

Algısal pozisyonlar nelerdir?

Hepimizin hafızamıza sonsuza dek kazınmış olan olumsuz deneyimlerden, durumlardan veya olaylardan en az birine sahibiz. Uzun zaman önce olsa bile, ondan bahsederken yine de belirli bir can sıkıntısına neden olabilir. Bu durumda duruma farklı bir açıdan bakmak imkansızdır çünkü bu hafızanın uyandırdığı duygu olumsuzdur. Algısal pozisyonlar burada çok faydalı olabilir. Bu durum Neuro-Linguistic Programming (NLP) tarafından yapılan bir alıştırmadır. Bu bir yeniden çerçeveleme alıştırmasıdır; Bir kişinin bir duruma üç farklı algısal konumdan bakabilmesini sağlayarak, üç farklı bakış açısıyla içgörü kazanabilirler. Bu üçlü pozisyonlardan, kişi kendisini duygusal olarak yüklü durumlardan veya olaylardan uzaklaştırabilir. Aynı zamanda, diğer kişi için empatiyi teşvik etmek ve bir başkasının bir durumu nasıl algıladığına dair değerli içgörüler elde etmek için de kullanılabilir. Birinin olayları başka birinin bakış açısından görmesini sağlar. Bu durum insanları anlamada bir beceridir ve ilişkilerde ve müzakerelerde iletişim süreçleri için önemlidir. Algısal pozisyonlar, insan zihninin çalışmasına ve pratik uygulamalarına derin bir katkıyı temsil eder. Başka bir kişi ancak duruma kendi bakış açısından bakıldığında anlaşılabilir ve deneyimlerinin ne olduğu netleşir.

Algısal pozisyonlar

Algısal pozisyonlar arasında 1. pozisyon (I), 2. pozisyon (diğer) ve 3. pozisyon (gözlemci) yer alır ve ayrıca Meta Pozisyon olarak da adlandırılır. Bu algısal konumların faydası, birinin başka birinin bir duruma nasıl baktığına dair içgörü kazanması ve kendi deneyimlerinin önyargılı olabileceğini fark etmesidir. Bu şekilde birisi kendisi ve diğerleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olur. Dinlemek ve deneyimlemek gibi üç farklı pozisyondan bir duruma bakarak, kişi daha önce farkında olmadığı şeyleri keşfetmeyi öğrenir.

Olası üç perspektif, kendisi ve diğerleri arasındaki etkileşimi mükemmel bir şekilde gösterir.

NLP, görsel temsilin yanı sıra kinestetik, işitsel ve daha az ölçüde koku ve tat sistemlerini de içerir. Bu yüzden egzersiz sırasında her zaman algısal konumlardan biriyle tam olarak ilişki kurmak ve bunu yaparken tüm duyuları kullanmak niyetidir. İlk pozisyonda, kişi tamamen kendi içinden düşünür, hisseder, yapar, görür, duyar, koklar ve tadına bakar. İkinci pozisyonda, kişi tamamen diğer kişiymiş gibi düşünür, hisseder, yapar, görür, duyar, koklar ve tadına bakar. Kendilerini diğer kişinin yerine koyarlar. Üçüncü ve son pozisyonda, birisi bağımsız bir yabancı olur. Duruma dahil olmayan objektif bir gözlemci olarak bu kişi şunları gözlemler:

1. pozisyon

Öncelikle durum kendi filtrelerimiz tarafından görülmeli, duyulmalı ve hissedilmelidir. Kişinin kişisel deneyimi anahtardır. Vücut fiziksel ve duygusal olarak ne kadar çok hissederse, 1. pozisyon o kadar net hisseder. NLP içinde buna ‘tamamen ilişkili pozisyon’ denir; birisi durumu yeniden yaşar ve önünde her şeyi kristal berraklığında görür. Zamanda geriye gitmek gibidir ve bu yüzden büyük konsantrasyon gerektirir. İlginç bilgiler sağlar.

2. pozisyon

2. pozisyonda, birinin diğer kişinin filtreleri aracılığıyla 1. pozisyondaki ile aynı durumu görmesi, duyması ve hissetmesidir. Bu pozisyon 1. pozisyon ile doğrudan iletişim halinde olabilir. Bu pozisyon izlenimcilerle ilişkilidir: satış görevlileri, terapistler ve koçlar birbirleriyle empati kurabilir ve dünyayı diğerlerinin gözünden görebilirler.

3. pozisyon

Son fikir, durumu yargılamadan izleyen sözde ‘duvardaki sinek’ denen bir gözlemcinin filtreleri aracılığıyla görmek, duymak ve hissetmektir. Bu nesnel algısal konumda, sanki gümüş ekranda ortaya çıkan durumu izliyormuşsunuz gibi. Bu 3. pozisyondan, birisi ilgili ancak doğrudan dahil olmayan bir gözlemci olarak poz veriyor. Olası duygusal yük ihmal edilir. Tek bakışta büyük resim görülebilir. Bu kişi “uzaydan gelen dost canlısı ziyaretçi” dir. Bu şekilde bu 3. pozisyon, ‘kendi koçu’ rolünü üstlenen biri için uygundur.

Algısal pozisyonlar uygulaması

Algısal pozisyonları aşağıdaki adım adım plana göre uygulamak çok kolaydır:

Aşama 1

Kişi zor bir konuşmayı veya durumu dikkate alır. Belki de sohbetteki insanlar birbirleriyle iyi anlaşmıyorlar. Dik oturmak veya omuzlarınız geride durmak önemlidir.

Duruma odaklanarak, birisi tekrar konuştuğunu duyar, ne yaptığını, nasıl tepki verdiğini ve o anda nasıl hissettiğini bilir. İlk adımda sürecin görselleştirilmesi sürerken, göze çarpan noktalar üzerinde düşünmek ve bunun neden olduğunu sormak önemlidir.

2. Adım

İlk adıma (1. pozisyon) zaman ayırdıktan sonra, kişi aynı şekilde diğer kişinin bakış açısından duruma bakacaktır. Şimdi durumu tarif ederek, diğer kişinin diğer kişiyi nasıl gördüğünü, nasıl hissettiğini ve ne yaptığı netleşir. Yine, keşifler üzerinde düşünmek ve diğer kişinin neden belirli bir şekilde tepki verdiğini bulmak önemlidir.

Aşama 3

Şimdi duruma 3. pozisyondan bakmanın ve iki kişiyi olduğu gibi gözlemlemenin zamanı geldi. Görülen durumla ilgili neyin çarpıcı olduğunu ve sohbetteki her iki kişinin niyetlerinin ne olduğunu merak edebilirsiniz. İkisi nasıl ortak bir çözüme ulaşabilir ve konuşmaları nasıl zordur? Algısal konumların 3. pozisyonundan, kişi kendine akıllıca öğütler verebilir.

4. adım

Bu durum bir kişinin egzersiz üzerine düşünmeye başladığı adımdır. Hangi pozisyonu almanın en kolay olduğu sorulabilir. Önceki adımlar her zaman göze çarpan noktalara baktığından, birisinin ilk başta farkında olmadığı yeni bilgiler gün ışığına çıkar. Bu durum durumun anlaşılmasını değiştirebilir ve birisinin farklı seçimler yapmasına ve bir dahaki sefere konuştuğu kişiye farklı yaklaşmasına neden olabilir.

Duygu

Birinin tüm pozisyonlarda deneyimlediği his, sonunda 4. adımdan geçerken çok önemlidir. Bu his, kişinin kendine, diğerine ve duruma yeni bakış açıları sunar. Durumu analiz etmek ama üç farklı pozisyondan önceki deneyimleri yeniden deneyimlemekle mümkündür. Bununla birlikte üç pozisyondan biri de vurgulanabilir. Örneğin, biri daha fazla empati istiyorsa, 2. pozisyonda daha uzun süre kalabilir. Nesnel bir görüş önemliyse, 3. pozisyon en baskın olarak kabul edilir. Algısal pozisyonlar, üç pozisyon aracılığıyla insan yaşamındaki seçeneklerin sayısını artırmakla ilgilidir.

Ne düşünüyorsunuz?

Algısal konumların açıklamasını tanıyor musunuz? Bu size hangi bilgileri verdi? Paylaşmak istediğiniz herhangi bir ipucu veya ekleme var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Andreas, C. ve Andreas, T. (2009). Algısal pozisyonları hizalama: NLP’de yeni bir ayrım. Bilinç Çalışmaları Dergisi, 16 (10-11), 217-230.
  • Grimley, B. (2007). NLP koçluğu. Koçluk psikolojisi el kitabı: Uygulayıcılar için bir rehber, 193-210.
  • Slater, M. ve Usoh, M. (1993). Temsil sistemleri, algısal konum ve sürükleyici sanal ortamlarda mevcudiyet. Durum: Teleoperatörler ve Sanal Ortamlar, 2 (3), 221-233.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın