Alan Monroe’dan İkna Edici Konuşma Nedir?
- 2 January 2021
- 279 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu makale Alan Monroe tarafından geliştirilen ikna edici konuşmayı açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü iletişim becerileri aracının temellerini anlayacaksınız.
Giriş
1930’larda Amerikalı psikolog Alan Monroe, sonuç veren konuşmalar yapmak için ikna edici bir konuşma yöntemi geliştirdi. Monroe’nun ikna edici konuşma olarak da bilinen motivasyonlu sekansı, dünya çapında birçok konuşmacı tarafından izleyicileri büyülemek ve ikna etmek için hala kullanılmaktadır.
İkna edici konuşma
Monroe’nun motive edilmiş sekansı veya ikna edici konuşma, birçok televizyon reklamında bile sıklıkla kullanılmaktadır ve daha sonra geliştirilen AIDA modeli bundan türetilmiştir.
Motive Edilmiş Dizi’nin hala çok etkili olmasının nedeni, tamamen ikna ile ilgili olmasıdır. İnsanları harekete geçmeye teşvik eder ve teşvik eder.
Beş temel adım
Alan Monroe’ya göre, izleyicilerinizle ilgili bir konu seçmek önemlidir. İkna edici konuşmanın konusu alakalı olmalı ve dinleyicilerinizi büyülemelidir. Bunda hedef kitle odaklı bir yaklaşım kaçınılmazdır. Motive edilmiş sıralama yöntemi, ikna edici bir çekiciliğe sahip bir konuşma yapmak için beş ardışık adımdan oluşur:
1. Dikkat (kanca)
Seyircinin dikkatini en başından çekerek, bir konuşma canlı ve çekici hale gelecektir. Bunu (retorik) bir soru sorarak, ünlü bir kişiden bir alıntı bırakarak, ayrıntılı bir hikaye veya komik bir anekdot anlatarak yapabilirsiniz. Bu durum konuşmacının izleyicisini büyüleyecek.
2. İhtiyaç (ihtiyaç)
Seyirciyi konuşmaya bir ihtiyaç ve amaç olduğuna ikna ederek ilgilerini sürdüreceklerdir. İddialarınızı sürdürmek için pratik örnekler, sayılar ve istatistikler gibi kanıtlar sunabildiğiniz zaman izleyiciler daha ikna olacaktır. Avantaj ve dezavantajlardan bahsedildiğinde bilgi ihtiyacı artacak, bu da izleyicinin kendisinin bir fikir oluşturabileceğini düşünmesine neden olacaktır.
3. Memnuniyet (çözüm)
Soruna ulaşılabilir çözümler sunarak izleyicinin memnuniyeti artacaktır. Kolay ve anlaşılır çözümler izleyiciyi ikna edecek. Bu adımda izleyiciyi harekete geçmeye ikna etmek önemlidir. Seyircilerden gelen herhangi bir itiraz, kanıt yoluyla çürütülmelidir.
4. Görselleştirme
İzleyicilere, daha önce bahsedilen çözümlerin ve adımların sonuçlarının ne olduğunu anlatarak faydalarını göreceklerdir. Durumların somut bir görüntüsünü oluşturacak ve onları düşüncelerinde görselleştirebilecekler. Bu onların duygularını ve (daha derin) ihtiyaçlarını harekete geçirecektir.
5. Eylem
İzleyicilere hangi eylemi gerçekleştirebileceklerini söyleyerek, bahsedilen sorunu çözmek için çalışmaya başlayacaklar.
İkna edici bir konuşmanın avantajı
Motive edilmiş sıralama yönteminin ve ikna edici konuşmanın en büyük avantajı, izleyicinin neler yapabileceğini ve hangi eylemi yapabileceğini vurgulamasıdır. Bununla birlikte daha önce önerilen çözümlerin gerekliliğini vurgulamak önemlidir. Gerçeklerin kısa bir tekrarı yeterli olacaktır. İzleyicilerin harekete geçmesini sağlamak için, onlara ne yapmaları gerektiğini adım adım anlatmanız önerilir.
Ne düşünüyorsunuz?
İkna Edici Konuşma oluşturma konusundaki deneyiminiz nedir? Açıklama yeterince açık mıydı yoksa sizden bazı öneriler var mı? İkna Edici Konuşma oluşturmak için paylaşmak istediğiniz herhangi bir ipucunuz var mı?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın