Advanced
Search
  1. Home
  2. Aktivite Bazlı Maliyetlendirme Nedir?

Aktivite Bazlı Maliyetlendirme Nedir?

  • 31 Aralık 2020
  • 0 Likes
  • 238 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Robert Kaplan’ın Aktivite tabanlı maliyetlendirmesini (ABC) açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü finansal yönetim aracının temellerini anlayacaksınız.

Aktivite Bazlı Maliyetlendirme nedir?

Aktivite Bazlı Maliyetlendirme (ABC), dolaylı maliyet hesaplama modelleri açısından geleneksel maliyet fiyat modellerinin ötesine geçen bir sistemdir.

Bu yöntem Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirilmiştir. Robert Kaplan, maliyet yönetimi bilgi alanı içinde faaliyet tabanlı maliyetlemenin teorik ilkelerinin kurucusu olarak kabul edilmektedir.

1970’lerde, geleneksel maliyet fiyatı hesaplama sorunlarını çözmek için imalat sanayiinde faaliyet tabanlı maliyetleme yöntemi kullanılmaya başlanmıştır. 1980’lerde yazarlar Robin Cooper ve Robert Kaplan bu konuda çok sayıda makale yazdı. Maliyet merkezi ve ek ücret yöntemleri gibi geleneksel maliyet fiyat sistemlerinde, dolaylı maliyetler, örneğin işçilik saatleri ve makine saatleri gibi ürün hacimlerine göre tahsis edilir. Maliyetler, maliyet etmenlerine tahsis edilmez ve nedensellik ilişkisi yoktur. Bu durum üretim faktörlerinin ve genel giderlerin maliyetlerini belirlemeyi zorlaştırır ve bunun sonucunda maliyetler açısından çarpık bir tablo ortaya çıkabilir.

Geleneksel maliyet fiyat sistemlerinden farklı olarak, faaliyet tabanlı maliyetlendirme, maliyet etmenleri ile dolaylı maliyetler arasında nedensel bir bağlantı kurar. Bu içgörüyü sorumlu maliyet etmenlerine aktararak, şeffaf ve maliyet bilincine sahip bir davranış teşvik edilir. Aktivite Bazlı Maliyetlendirme uygulaması, çalışanların farklı maliyet kategorilerini anlamalarına ve değer katan aktiviteleri analiz etmelerine yardımcı olabilir. Bu aynı zamanda hangi faaliyetlerin değer katmadığını ve bu yüzden ortadan kaldırılması gerektiğini anlamanın bir yoludur. Bu şekilde daha yüksek performans sonuçlarına yol açabilecek iyileştirmeler gerçekleştirilebilir. Maliyet fiyatı hesaplamalarında da stratejik gelişmelere katkı sağlar. Daha doğru maliyet bilgileri, bir kuruluşun rekabet avantajına ve Ansoff Matrisindeki (PMM) belirli kararlara yanıt vermesine yardımcı olabilir.

ABC, kuruluşlardaki faaliyet merkezlerinin maliyet gruplarını belirler ve ürün veya hizmeti sunmak için bir süreçte kesinlikle gerekli olan bir dizi olay veya işleme dayalı olarak ürün ve hizmetlere maliyetleri tahsis eder.

Faaliyet bazlı maliyetlendirmenin yararları ve sakıncaları

  • Faaliyet bazlı maliyetlendirmenin getirilmesi ile ürünlerin integral maliyet fiyatı daha doğru hesaplanabilir.
  • Simülasyon olsa da, örneğin kurulum sürelerindeki değişikliklerin, daha az kusurlu ürünün vs. etkisini hesaplamak daha kolaydır.
  • Maliyet etkenlerini netleştirerek, sorumlu departmanlar, maliyet konusunda daha bilinçli hareket etmelerini sağlamak için üretim sürecinde iyileştirmeler aramaya teşvik edilir.
  • ABC, dolaylı maliyetlerin davranışı ve yapısının net bir resmini sağlar. Örneğin genel giderler bu şekilde çok daha iyi yönetilebilir.
  • ABC, piyasadaki kurumsal stratejinin faydası için daha iyi maliyet fiyatı hesaplamalarına katkıda bulunabilir.
  • ABC oldukça karmaşık bir sistemdir ve bu aynı zamanda sistemin en büyük dezavantajıdır.
  • ABC’yi uygularken, faaliyetlerin tanımlanması, maliyet fiyatının hesaplanması ve maliyet faktörlerinin bulunması için çok zaman harcanması gerekir. Bu durum bir şirketin ayrıntılı maliyet bilgisi sağlamasını gerektirir ve bu da karmaşık bir sürece yol açar.
  • ABC sistemleri pahalıdır ve bakımı ve ayarlanması karmaşıktır.

ABC, maliyet faktörlerinin katlanılan maliyetlere tahsis edildiği maliyet fiyatı hesaplamasıdır. Bu sistemde, ürünler ve beraberindeki maliyetler arasında nedensel bir bağlantı olduğu varsayılır. Faaliyete Dayalı Maliyetlendirme, kötü kurumsal sonuçlar veya stratejik değerlendirmeler (maliyet liderliği) ışığında, önemli bir maliyet azaltımı gerçekleştirmesi gereken şirketler için özellikle ilgi çekicidir. Maliyetin düşürülmesi bu açıdan daha iyi bir operasyonel verimliliğe dönüştürülebilir. Aktivite Bazlı Maliyetlendirme, genellikle bir organizasyon içinde Dengeli Sonuç Kartı (BSC) kullanımı için temel olarak kullanılır. Faaliyete dayalı maliyetlendirmenin getirilmesi basit bir görev değildir: uzun ve zorlu bir süreçtir ve kesinlikle “A, B, C kadar kolay” değildir.

Ne düşünüyorsunuz?

Aktivite Bazlı Maliyetleme günümüzün modern ekonomisinde ve organizasyonlarında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? Belirli bir maliyetlendirme yöntemini kullanmak için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Garrison, R., Noreen, E. ve Brewer. P. (2012). Yönetim Muhasebesi. McGraw-Hill.
  • Kaplan, R. ve Anderson, SR (2007). Zaman Odaklı Faaliyet Bazlı Maliyetlendirme: Daha Yüksek Karlara Giden Daha Basit ve Daha Güçlü Bir Yol. Harvard Business School Press.
  • Shaban, A. (2009), Aktivite Bazlı Maliyetlendirme ABC Benimseme ve Başarı faktörü [Activity Based Costing ABC Adoption & Succes factors], kağıt Ekonomi ve İşletme Fakültesi, VU University Amsterdam.
    • Share:

    Leave Your Comment