Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Pazarlama
  3. AIDA Modeli Nedir?
AIDA Modeli
 Nedir?

AIDA Modeli Nedir?

  • 13 January 2021
  • 348 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu makale AIDA Modelini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü pazarlama aracının temellerini anlayacaksınız.

AIDA formülü nedir?

AIDA Modeli, potansiyel müşterileri bir ürün ve/veya hizmet satın almaya ikna etmek için reklamcılık ve pazarlama sektöründe evrensel olarak övülen bir araç/formüldür. Günümüzde AIDA modeli hemen hemen her reklamda veya reklamda kullanılmaktadır. Bu yöntemin temel ilkeleri 1800’lerin sonlarında Elias St. Elmo Lewis tarafından geliştirildi.

AIDA harfleri ne anlama geliyor?

AIDA, Dikkat, İlgi, Arzu ve Eylem terimlerinin kısaltmasıdır. Dikkat ile başlayarak, model adım adım takip edilmeli ve Eylem ile bitmelidir.

AIDA modeli

Ancak o zaman bu modelin başarı şansı yüksektir. İster doğrudan posta isterse genişletilmiş bir televizyon reklamı olsun, AIDA modeli zamanla kendini kanıtladı.

Dikkat

Potansiyel bir müşterinin dikkati, satın alma kararı vermeden önce çekilmelidir. Bu karar, renk, tipografi, ses, görüntü veya ünlülerin kullanımına göre verilebilir. Metinler de kullanılabilir. İyi bir slogan, dikkatleri hemen ürüne çekmeyi başarır.

Faiz

Ürün/hizmete dikkat çekildiğinde müşterinin ilgisi çekilecektir. Ürüne/hizmete olan ilgi, yalnızca benzersiz satış noktaları (USP’ler) vurgulandıktan sonra artırılabilir. Bu satış noktaları, potansiyel alıcının ürünü/hizmeti satın alması için yeterince ikna edici olmalıdır. Fiyat, garanti ve teslimat koşulları ile birlikte USP’ler, müşterinin ilgisini çekmek için önemli bir temel sağlar.

Arzu etmek

Bu adımda ilgi arzuya dönüşür. Potansiyel müşteri, ürün ve/veya hizmet için olduğu gibi arzulamalı ve artık onsuz yapamayacakları fikrine sahip olmalıdır. Müşteriyi kazanmak için belirli ürün özellikleri abartılarak ürün ve/veya hizmet rakiplerinkinden daha değerli hale getirilebilir. Psikolojik yönler (somatik belirteçler), bir marka adının Arzu faktörüne önemli bir katkıda bulunabileceği bir rol oynayabilir.

Aksiyon

Bu son aşama, müşterinin harekete geçmesiyle ilgilidir. Bu durum müşterinin ürünü ve/veya hizmeti satın almasıyla sonuçlanır. Ekstra bir teşvik olarak, özel bir teklif, müşterinin ürünü satın almasını biraz daha çekici hale getirecektir. Müşterinin artık ürünü ve/veya hizmeti nereden satın alabileceğini bilmesi de önemlidir. Satın almaya ek olarak, bir haber bültenine kaydolma, broşür talepleri veya diğer duyarlı eylem biçimleri aktif eylem biçimleridir. Potansiyel müşterilerin (potansiyel müşterilerin) verileri bilindiğinde, onları ödeme yapan bir müşteri olarak belirlemek çok daha kolaydır.

AIDA Modelinin daha fazla uygulaması

AIDA Modelinin kendisi zaten 100 yaşında ve sık sık güncellenip ayarlanıyor. Bugün, AIDA Modeline Memnuniyetin S’si sıklıkla eklenmektedir. Bu faktör aynı zamanda mevcut müşterinin tekrar tekrar satın alması için belirleyicidir, oysa ağızdan ağza olumlu reklam, daha büyük bir müşteri kitlesine katkıda bulunacaktır. Modele Mahkumiyet için C harfinin eklenmesi önerisi yapılmıştır. Bu konuda görüşler ikiye bölünmüştür, çünkü İlgi aynı zamanda müşteriyi ürünün ve/veya hizmetin benzersiz satış noktalarının yardımıyla ikna etmekle ilgilidir. Mahkumiyet bunun ötesine geçecek ve reklamlarda uyaranların yarattığı İlgi aşamasını takip edecektir.

AIDA Modelinin birçok uygulaması

Bir şey kesin. AIDA Modeli birçok uygulamaya sahiptir ve hem ticari hem de ticari olmayan sektörlerde bir pazarlama aracı olarak kullanılmaktadır. Günümüzde kütüphaneler daha fazla insana yaklaşmak istiyor ve AIDA Modelini kullandıkları kullanıcı gruplarını ve ödünç alanlarını artırmak için tüm engelleri kaldıracak. Web sitelerinden reklamlara ve reklam panolarından kataloglara, AIDA Modeli çok kullanışlı olmaya devam ediyor.

Ne düşünüyorsunuz?

AIDA Modeli günümüzün modern ekonomisinde ve pazarlamasında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi bir AIDA Modeli kurulumu için başarı faktörleriniz nelerdir?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Jobber, D. ve Ellis-Chadwick, F. (2013). Pazarlama İlkeleri ve Uygulamaları. McGraw-Hill Eğitimi.
  • Mohammadi, S., Esmaeily, N. ve Salehi, N. (2012). Spor endüstrisi üretim sektöründe Analitik Hiyerarşi süreci ile AIDA modeline dayalı terfi araçlarının önceliklendirilmesi. Uygulamalı Bilim Araştırma Arşivleri, 4 (4), 1670-1675.
  • Paul Peter, J. ve Donnelly, JH (2006). Pazarlama Yönetimi. McGraw-Hill/Irwin.
  • St. Elmo Lewis, E. (1908). Finansal Reklamcılık. (Reklamcılık Tarihi). Levey Kardeşler.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın