Gelişmiş
Arama
  1. Anasayfa
  2. Proje Yönetimi
  3. Açılış Tablosu Nedir?
Açılış Tablosu
 Nedir?

Açılış Tablosu Nedir?

  • 7 March 2021
  • 237 Görüntülenme
  • 0 Yorum

Bu yazı, Burndown Grafiğinin pratik bir açıklamasını sunar. Okuduktan sonra bu güçlü proje yönetimi aracının temellerini anlayacaksınız.

Burndown Grafiği nedir?

Bir Burndown Grafiği, belirli bir dönem boyunca kalan görevlerin veya faaliyetlerin grafiksel bir temsilidir. Grafik genellikle proje yönetiminde kullanılır – örneğin, Scrum Çevik Metodolojisi ile birlikte – ve ekiplerin bir projenin ilerlemesini izlemesine yardımcı olur. Proje yöneticisinin bir projeyi plana göre çalıştırması ve ekibin belirlenen süre içinde hedeflerini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini tahmin etmesi önemlidir.

Grafik bir X ve Y ekseninden oluşur. X ekseni kalan süreyi gösterirken, Y ekseni henüz tamamlanmamış iş miktarını görselleştirir. Ekip üyeleri her gün kendilerine verilen görevler üzerinde çalışırlar. Daha sonra iş miktarı çizilebilir ve grafik düşüş eğilimi gösterecektir. Bir yakma çizelgesi, tüm çalışma miktarı ile başlar ve hiçbir şey kalmayana ve hedef gerçekleşene kadar yavaşça ‘yanar’.

Anlaşılması kolay ve motive edici bir etkiye sahip olduğu için, bu basit ve görsel olarak çekici grafik birçok proje yöneticisi tarafından kullanılmaktadır. Örneğin, tükenmişlik çizelgeleri genellikle belirli bir proje için tamamlanan ve kalan çalışmaların tartışıldığı kısa stand-up toplantılarının bir parçasıdır. Bu tahmin aracı, mevcut durumun genel bir resmini sunar.

Sprint Burndown Tablosundaki Bilgiler

Belirtildiği gibi, bir kapanma grafiği bir X ve Y ekseninden oluşur. Bu eksenler çeşitli bilgileri temsil eder. Verileri girdikten sonra, grafik, projenin veya sprintin mevcut durumunu gösteren bir çizgi çizer. Ek olarak henüz tamamlanmamış iş miktarını gösterir. Kısaca a aşağıdaki bilgilerden oluşur:

Toplam tahmini emek ve zaman (eksen)

Sprintin başlangıcında, proje yöneticisi veya kalite güvence ekibi, belirli bir görev için ne kadar emek gerektiğini tahmin eder. Gerçek zamana ve iş gücüne karşı tahmini değer grafikte izlenir. Y ekseni toplam emeği, X ekseni zamanı gösterir.

İşçilik miktarı ve kalan süre (eksen)

Burndown Grafiği ayrıca ekibin belirli bir süre içinde harcadığı süreyi de görselleştirir. Bir sprintte kalan emek, Y eksenine karşı noktalar çizilerek eklenebilir. Kalan emeğe hızlı bir genel bakış elde etmek için, emeği saat cinsinden temsil etmeye de karar verebilirsiniz.

İdeal çaba (çizgi)

Yakma çizelgesindeki bu düz çizgi, en ideal koşullar altında proje ilerlemesini görselleştirir. Bu durum gecikme olmaması ve zamanla eklenen ek görevlerin olmaması anlamına gelir. Çizgi, işin veya atamanın başlangıcından Y ekseninin tepesinde, zaman içinde bitiş noktasına, X ekseninin sonunda sağa doğru uzanır.

Gerçek çaba (satır)

Genel olarak bu çizgi, en ideal senaryoyu gösteren çizgiden farklılık gösterir. Ekip bir dizi görevi tamamladıktan sonra, kalan çabanın bir kısmı yanacaktır. Bir dönemin başlangıcından sonra daha fazla öğe veya görev eklendiğinde, gerçek efor satırında bir tepe göreceksiniz.

Burndown Chart örneği: doğru okuma

Proje yöneticisi, nihai üründen ve belirlenen son tarihlere ulaşılmasından sorumludur. Bu yüzden takımın nasıl performans gösterdiğini yakından takip etmelidir. Bir sprintin ilerlemesi, bir kapanma çizelgesinde çok farklı görünebilir. Aşağıda çeşitli senaryoların bir açıklaması bulunmaktadır. Aşağıdaki senaryolar toplam proje süresinin yedi hafta olduğunu ve toplam 100 görev olduğunu varsaymaktadır.

İdeal durum

Aşağıdaki örnek ideal bir durumu göstermektedir. Bu durum proje ekibinin plana sadık kalabileceği ve sprint hedefini zamanında gerçekleştirmeyi başarabileceği anlamına gelir. Daha gerçekçi bir durumda, gerçek çabayı temsil eden çizgi, sprint planı çizgisinin biraz üzerinde ilerleyecektir.

Beklenmedik durum

Aşağıdaki örnekte, ekip öngörülemeyen durumlarla karşı karşıyadır. Örneğin, hedefi gerçekleştirmek için yeni görevlerin eklenmesi gerekebilir. Bu faaliyetler önceden planlara dahil edilmedi ve bu yüzden kalan çabada zirveye neden oldu.

Kötü bir durum

Aşağıdaki örnek endişe verici bir durumu göstermektedir çünkü gerçek kalan efor sürekli olarak kalan tahmini eforu gösteren çizginin üzerinde durmaktadır. Bir sprinti plana göre yürütememenin birkaç nedeni olabilir. Birincisi, yanlış tahminlerle yanlış planlamadır. Takımın kendisinde başka bir neden olabilir. Takım herhangi bir nedenle plana sadık kalırsa, proje yöneticisi bunu yakından takip etmeli ve son teslim tarihlerini karşılamak için muhtemelen bir sprint sonunda ekibi zorlamalıdır.

Burndown Charts’ın artıları ve eksileri

Burndown çizelgeleri, pek çok gücü olan güçlü ve etkili bir araçtır. Ne yazık ki, birkaç eksiklikleri de var.
Bir Burndown Grafiğinin Artıları

  • Burndown Grafiklerinin kullanımı ve okunması kolaydır
  • Burndown Grafikleri, ekibin performansını açıkça görselleştirir
  • Burndown Grafikleri ayrıca henüz başarılmamış olanları açıkça görselleştirir
  • Burndown Grafiklerinin takım üzerinde motive edici bir etkisi var
  • Yakma çizelgelerinin kullanımı, proje yöneticisinin ve ekibin tam bir genel bakış tutmasına yardımcı olur

Bir Burndown Grafiğinin Eksileri

  • Burndown grafikleri oluşturmak için kullanıcı dostu yazılım pahalıdır ve Microsoft Excel’deki seçenekler sınırlıdır
  • Tükenme çizelgelerinin motive edici yönü de bir tuzak olabilir. Örneğin, abartılı beklentilere yol açabilir
  • Yalnızca bireysel bir sprint veya görevin ilerlemesi gösterilir. Resmin tamamı eksik
  • Burndown grafikleri hangi görevlerin geliştirilmekte olduğunu göstermiyor

Ne düşünüyorsunuz?

Bir Burndown Grafiğinin açıklamasına aşina mısınız? Projeleriniz veya ödevleriniz için Burndown Charts kullanıyor musunuz? İlerlemenin etkili bir şekilde izlenmesine katkıda bulunabilecek unsurlar sizce nelerdir? Tükenmişlik çizelgelerinin pratikte nasıl uygulanabileceğini düşünüyorsunuz? Herhangi bir ipucunuz veya ek yorumunuz var mı?

Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

Kaynakça

  • Cervone, HF (2011). Scrum kullanarak çevik proje yönetimi yöntemlerini anlama. OCLC Sistemleri ve Hizmetleri: Uluslararası dijital kütüphane perspektifleri, 27 (1), 18-22.
  • Burke, R. (2013). Proje yönetimi: planlama ve kontrol teknikleri. New Jersey, ABD.
  • Kerzner, H. ve Kerzner, HR (2017). Proje yönetimi: planlama, programlama ve kontrol için bir sistem yaklaşımı. John Wiley&Sons.
    • Paylaş:

    Yorumunuzu bırakın