Acil Eylem Planı Nedir?
- 22 January 2021
- 252 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, Acil Durum Planı kavramını açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü strateji aracının tanımını ve temellerini anlayacaksınız.
Giriş
Bir iş kurmak ve sahip olmak çok heyecan verici. Fakat biraz araştırma yaptığımızda, işletmelerin ve girişimlerin çoğunun başarısız olduğunu fark ederiz. Bu noktaya varmanın bir başka yolu da, işletmelerin çoğunun bir noktada başarısızlık belirtileri göstermesidir; bazıları bu aşamada hayatta kalır ve daha da güçlü bir şekilde ortaya çıkar, diğerleri ise sonsuza dek unutulmaya başlar. Daha derine indiğimizde, hayatta kalan ve gelişen şirketlerin iş felaketleriyle mücadele etmek için hazırlanmış bir acil durum planına sahip olduğunu öğreniriz.
İş Felaketi Nedir?
Bir iş felaketinin nedeni herhangi bir şey olabilir; doğal afetten teknik bir arızaya ve suç faaliyetinden ölümcül bir hataya kadar bir veya daha fazla personel tarafından. Pazar trendlerinde bir değişiklik de olabilir; zamanın yenilik ve teknolojisine ayak uyduramamak.
Acil Durum Planı nedir?
Bir acil durum planı, bir işletmenin ayağa kalkmasını ve çok fazla zaman olmadan hizmet ve/veya ürün sunmaya başlamasını sağlar. Başarılı bir iş acil durum planı oluşturmak çok sayıda planlama ve uygulama gerektirir. Planlama, işletmelerin kağıda kapsamlı ve pratik bir plan koymasını sağladığı için önemlidir. Planı gerçek hayattaki tatbikatlar yoluyla test eden uygulama, planı daha pratik, alakalı ve güncel hale getirir. İşletmelerin bazı ortak uygulamaları olsa da, bir acil durum planı tasarlamak için zor ve hızlı bir kural veya belirli bir şablon yoktur. Her işletmenin kendi iş etiği, operasyonel gereksinimleri ve hedefleri vardır. Bu yüzden her biri kendi gereksinimlerine göre özel olarak özelleştirilmiş bir plan gerektirir.
Acil Durum Planının Bileşenleri
Her acil durum planının burada kısaca açıklanan üç ana yönü olmalıdır:
Afeti Tanımak
Her şeyden önce felaketin ne olduğunu bilmeliyiz. Bir işletme için felaket, hizmetlerini/ürünlerini müşterilerine sunmayı bırakmasıdır. Bazı felaketler, bir doğal afet veya operasyonel bir aksilik gibi belirgindir, diğerleri ise bir organizasyonun üyelerinin farkına varmak için biraz sağduyu gerektirebilir. Burada, organizasyonel yönetimin rolü, bir veya daha fazla iş planının düzgün çalışmadığını fark etmede çok kritiktir.
Afete Müdahale Etmek
Bir afet meydana geldiğinde her personelin rolünü bilmesi ve yeteneklerine göre hareket etmesi önemlidir. Bir felaketin ardından proaktif olarak hareket eden personel üyeleri, herhangi bir işletme için bir varlıktır. Fakat ekiplerini eğitmek ve her durum için tam donanımlı hale getirmek iş liderlerinin ve yöneticilerin görevidir.
Kurtarma için Planlama
İyileşme ancak işletmelerin en kötü durum senaryosuna hazırlandığı ve bu senaryoya yer bıraktığı durumlarda mümkündür. Bu aşama genellikle yönetimden sadık çalışanları işten çıkarmak, bazı değerli varlıkları satmak, borç almak vb. gibi zor kararlar almayı gerektirir. Fakat en önemlisi, iş hedeflerini elde etme konusunda motive ve tutkulu kalmak, başarılı bir iyileşmede hayati bir rol oynar.
Bir İşletme İçin Acil Durum Planını Kim Yapar?
Her ölçekte bir işletme için, bir acil durum planı tasarlamak tek bir kişinin işi değildir. Planlamadan uygulamaya kadar, en küçük personel üyesinden CEO’ya kadar bir iş organizasyonunun her bir çalışanı, acil durum planının her aşamasında eşit derecede önemli bir paydaştır.
İş Afeti Kullanım Durumları
İş acil durum planı kavramını daha iyi anlamak için iki şirketi kullanım örnekleri olarak ele alalım. İlk olarak, bir zamanlar her evin cep telefonunun adı olan ve talihsiz bir dizi olayda kapanmak zorunda kalan bir Fin şirketi olan Nokia’yı tartışacağız. Ardından, Nokia kadar etkileyici olmayan ama sonunda cep telefonlarının üretilme ve kullanılma şeklini sonsuza kadar değiştiren başka bir mobil üreticisi olan Apple’a geçeceğiz.
Nokia Mobiles
Nokia mobil, acil durum planı olmadan çalışan ve sonuç olarak en sonunda tozu ısırmak zorunda kalan işletmelerin mükemmel bir örneğidir. Tarihin en ünlü tüketici mobil üreticilerinden biri olan Nokia, dünya çapında tüm satış ve müşteri erişilebilirliği rekorlarını kırdı ve kırdı. 14 yıldır en çok cep telefonu satıcısı oldu ama zaman geçtikçe; olay yerinden uzaklaşmaya devam etti ve Microsoft’un şirketi satın aldığı bir zaman geldi. Düşüş burada durmadı ve bu kadar çok çaba ve 10 milyar dolarlık yatırımdan sonra bile marka pazardaki kaybettiği konumunu geri kazanamadı.
Bazıları Nokia davasının bir felaket olmayabileceğini iddia edebilir ama iş uzmanları bunun aslında iş felaketinin mükemmel bir örneği olduğunu biliyorlar. Daha önce tanımladığımız gibi, felaket, bir işletmenin müşterilerine hizmet/ürün sağlamayı ele geçirmesidir.
Nokia Neden Başarısız Oldu?
Gerçekte olan şey, Nokia satışlarını yönetmekle çok meşgulken, iPhone ve diğer rakipler pazarda yenilikçi fikirler ortaya attı. 2007’de iPhone’un piyasaya sürülmesi Nokia’nın sonunun başlangıcıydı. İPhone’un piyasaya sürülmesiyle Apple, aslında gelecek için telefonun ne olduğunu tanımladı. Samsung gibi diğer rakipler de aynı şeyi takip etti ve ucuz ve akıllı özelliklerle dolu akıllı telefonlar üretti. Nokia için felaket, pazar eğilimindeki değişimdi; ve görünüşe göre Nokia, bir acil durum planı yapmak şöyle dursun, yıllarca durumdan habersizdi.
elma
En çok iPhone’larla tanınan Apple, 1976 yılında bilgisayar donanımı ve yazılımı tasarımcısı ve üreticisi olarak faaliyetlerine başlayan bir Amerikan şirketidir. Macintosh Kişisel Bilgisayar gibi son derece yenilikçi fikirler ve ürünlerle halkın ilgisini çekmeye devam etti ama 70’ler, 80’ler ve 90’ların başında hiçbir zaman büyük bir pazar yakalayamadı. Bu dönemde Apple birçok ürün çıkardı ve neredeyse tamamı büyük floplardı. Bunlar arasında pille çalışan bir bilgisayar olan Macintosh Portable ve kişisel bir dijital yardımcı olan Newton bulunmaktadır.
Apple, 1998 yılında iMac bilgisayarların üretimiyle ilk atılımını gerçekleştirdi. Bu kişisel bilgisayarlar serisi başarılı oldu ve şirketi karlılığa getirdi. Bunu Mac OS X, iPod, iPhone ve MacBook’un piyasaya sürülmesi izledi; bunların hepsi büyük başarılardı.
Apple’dan Ne Öğrenebiliriz ve Acil Durum Planınıza Neleri Dahil Etmelisiniz?
Apple’ınkinden daha ilginç bir hikaye olamaz. Şirket yıllarca başarısızlıkla karşılaştı, yıllarca azim gösterdi ve sonunda yıllarca öngörülebilecek bir başarı elde etti.
Apple’ın durumundan işletmeler ve yeni başlayanlar için öğrenecek çok şey var; onları bir dizi noktaya ayıralım. Bir işletmeye sahipseniz veya yönetiyorsanız bu noktaları acil durum planınıza dahil etmek isteyebilirsiniz.
Sadece değişim sabittir
Hizmetiniz veya ürününüz şu anda ne kadar iyi gidiyor olursa olsun, sürekli iyileştirmeler ve geçişler aramalısınız. Hayatta kalmanın ve gelişmenin bilinen tek kuralı, sürekli değişen iş trendlerine uyum sağlamaktır. Başarısızlığa rağmen orijinal iş ahlakına sadık kalan şirketler çok nadiren başarılı olma eğilimindeyken, piyasa eğilimleriyle rotasını değiştirmeye karar veren işletmeler pazarı yönetiyor. Önceki bölümde tartışılan kullanım senaryoları bu noktayı kanıtlıyor.
Sürüyü takip eden koyun olma
Bugün gördüğümüz tüm başarılı şirketlerin ortak bir yanı var; hepsinin, işletmelerin ortak normlarına ve bazen hakim mantık anlayışına meydan okuyan benzersiz bir fikri vardı.
Cesur ve Farklı Olun
Bugün başarısız olan işletmelerin çoğunun ortak bir yanı var; piyasadaki mevcut trendlerden birini körü körüne takip ediyorlar ve kısa sürede modası geçmiş oluyor ve tüm yatırımlar ve çabalar boşa gidiyor.
Sonuç
İş, risk almak, farklı olmak ve kaybetme anında azim göstermekle ilgilidir. Riskler ve felaketlerle dolu dünyada, yalnızca acil durum planı hazırlayan ve bunu zamanla güncel tutan işletmeler başarılı olur.
Ne düşünüyorsunuz?
Acil Durum Planı ile ilgili deneyiminiz nedir? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz yoksa daha fazla eklemeniz mi var? Bir Acil Durum Planı yapmak ve uygulamak için başarı faktörleriniz nelerdir?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın