Advanced
Search
  1. Home
  2. Abell Modeli Nedir?

Abell Modeli Nedir?

  • 2 Şubat 2021
  • 0 Likes
  • 195 Views
  • 0 Comments

Bu yazı, Derek Abell tarafından pratik bir şekilde geliştirilen Abell Modelini veya Abell Çerçevesini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü strateji aracının temellerini anlayacaksınız.

Derek Abell modeli nedir?

Hangi şirket müşterileri ve onların müşteri ihtiyaçları hakkında açıklık ve içgörü istemez? Derek Abell, çeşitli müşteriler ve ihtiyaçları hakkında iyi bir genel bakış elde etmek ve bu müşterilere hizmet vermek için tam olarak hangi teknolojilerin kullanılması gerektiğini bulmak için 1980’lerde bir iş tanımı çerçevesi geliştirdi. Bu model hala Abell Modeli, Model Abell veya Abell İş Modeli olarak biliniyor. Derek Abell’e göre stratejik planlama süreci, herhangi bir organizasyon için başlangıç ​​prensibidir ve bu süreç misyon beyanında tanımlanmıştır. Bir misyon beyanı, kuruluşa yön verir ve stratejilerin daha fazla detaylandırılması için temel sağlar.

Üç soru, misyon beyanının formülasyonunda önemli bir rol oynar:

  • Kuruluşun müşterileri kimler?
  • Kuruluş müşteri ihtiyaçlarını nasıl karşılayabilir?
  • Kuruluş, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için hangi teknikleri kullanıyor?
  • Derek Abell, üç soruyu üç eksende özetledi: Müşteri/kullanıcı gruplarını konumlandırdığı yatay eksen, satın alma ihtiyaçları olan dikey eksen ve uygulanan teknolojilerle eğimli eksen.

    Bu yüzden Abell modelinde ‘iş modelinin’ genel bir özeti oluşturulur.

    1. Müşteri ihtiyaçları

    Abell Modelinde firma ile ilgili tüm müşteri ihtiyaçları belirlenir ve listelenir. Bu müşteri ihtiyaçları ürün bazında belirlenir ve bunun sonucunda müşteri faydalarına bağlantı yapılır.

    Örnek: Bir yazılım üreticisi, müşterinin ihtiyaçlarına sadece uzman olmayan kişiler tarafından çok kolay kurulabilen paketler sunarak yanıt verir. Ek olarak virüssüz yazılım ve yazılımı aylık olarak temizleme imkanı sunarlar. Ayrıca anlaşılır kılavuzlar ve bir telefon yardım hattı sağlarlar.

    2. Teknolojiler

    ‘Teknolojiler’ terimi geniş bir şekilde yorumlanmalıdır. Ürün oluşturmak için kullanılan teknolojilerin yanı sıra, bir ürünü piyasaya sürmek için kullanılan teknolojiler de vardır. Hangi pazarlama kampanyası kullanılmalı ve bir ürünle ilgili pazar araştırması nasıl yapılır?

    Örnek: Bir yazılım üreticisi, yazılım ürünlerinde en son teknolojileri kullanıyor. Bununla birlikte üretici 24 saat yardım masası aracılığıyla müşterilere destek sunar ve mümkün olan en iyi bilgi sağlanmasını garanti eder.

    3. Müşteri grupları/Alıcılar

    Pazarlama tamamen alıcılarla ilgilidir. Alıcılar olmadan pazar olmazdı. Her kuruluş, alıcıların özüne inmek ister ve bu yüzden müşteri segmentasyonu çok önemlidir. Bir kuruluş, çeşitli hedef gruplar hakkında kapsamlı bilgi sahibi olarak, hedeflenen ürün teklifleri sunabilir.

    Örnek: Bir yazılım üreticisi, B2B ve B2C müşterilerine ürün teslim ediyor. Üretici, bu gruplara kendi Hesap Yöneticileri, dağıtımcı ticaret, perakende ticaret ve ticaret birlikleri kurarak ulaşır.

    Optimizasyon

    Abell Modeli, bir kuruluşa pazarlama konseptinde kullanılabilecek en önemli faktörlere hızlı ve kolay bir genel bakış sağlar. Müşterilerin, İhtiyaçların ve Teknolojilerin farklı yönlerini üç eksenin çapraz çizgisinden önem derecelerine göre sıralayarak Abell Modelini optimize etmek mümkündür. Abell Modelinin ‘0 eksenine en yakın olan en önemli yönleri yüksek önceliğe sahip olacaktır. Şirket, önce hangi konuya dikkat etmesi gerektiğini hemen bilecektir.

    Ne düşünüyorsunuz?

    Abell Modeli günümüz modern ekonomisinde ve pazarlamasında uygulanabilir mi? Pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İyi bir Abell Modeli kurulumu için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Abell, DF (1993). İkili Stratejilerle Yönetmek: Şimdiye Ustalaşmak – Geleceği Önceden Hazırlamak. Simon ve Schuster.
  • Abell, DF (1980). İşletmeyi Tanımlamak: Stratejik Planlamanın Başlangıç ​​Noktası. Prentice Hall.
  • Jain, Subhash C (2000). Pazarlama: Planlama ve Strateji (6. baskı), Cincinnati, OH: South-Western College Publishing, s. 113-114.
    • Share:

    Leave Your Comment