Advanced
Search
  1. Home
  2. Finallere Nasıl Çalışılır?

Finallere Nasıl Çalışılır?

  • 21 Eylül 2020
  • 2 Likes
  • 907 Views
  • 1 Comment

Çoğu üniversite öğrencisi, final sınavları düşüncesi karşısında biraz utanır. Finaller, aranızda duran büyük engeldir ve kurslarınıza ara vermenin tadını çıkarır. Son sınıf öğrencileri için mezuniyetten önceki son bir engel.

Finaller bir dizi olumsuz duygu üretebilse de bu sınavlar size dönem boyunca edindiğiniz bilgileri gösterme şansı verir. Bu durum tüm sıkı çalışmanızın doruk noktasıdır. Etkili bir şekilde çalışıp sağlıklı kaldığınızda, haftada bir final yapabilir ve bunu yaparken kendinizi çok fazla stresten kurtarabilirsiniz. Finallere nasıl hazırlanılacağına dair en iyi tavsiyemiz.

Üniversitede nasıl ders çalışılır?

Sınıfa bağlı olarak, finaliniz bir araştırma ödevi, deney veya öğrendiklerinizi gösteren başka türden bir gösteri olabilir. Fakat çoğu kurs için final sınavlarıdır; çoğu öğrencinin almayı dört gözle beklemediği büyük, korkutucu sınavlar. Sınavınız kapsamlı olsun ya da sadece kurs materyalinin bir bölümünü kapsıyor olsun, final genellikle kurstaki notunuzu etkilemek için son şansınızdır.

Finaller ürkütücü olsa da olmak zorunda değiller. Çalışmak için akıllıca bir yaklaşım izlediğinizde, tüm sınavlarınıza hazır hissedebilirsiniz. Etkili çalışabileceğiniz sekiz yoldan bahsedelim. Finallere kaç gün önceden çalışılır?

1. Stratejik Plan Oluşturun

Finallere ileriye bakmak, bazı öğrenciler için bunaltıcı ve endişe verici olabilir. Kitaplarınızı ayırmaya ve nasıl yapacağınız konusunda endişelenmeye başlamadan önce, bir plan yapmak için biraz zaman ayırın. Sağlam bir strateji zihninizi rahatlatmanıza ve sadece zor değil akıllıca çalışacağınızı bildiğiniz için güven aşılamanıza yardımcı olabilir.

Peki bu plan neleri içermeli? Muhtemelen birden fazla sınıfta hokkabazlık yaptığınız için, hazırlanmanız gereken tüm final sınavlarını değerlendirerek başlayın. Şimdi, kendinizi hazır hissetmeniz için hangilerinin en çok çalışmayı gerektireceğini ve her bir sınava gireceğiniz sırayı düşünün. Bu strateji, şu andan itibaren final haftasına kadar akıllı bir çalışma programı belirlemenize yardımcı olabilir.

2. Erken Başlayın

Çoğu öğrenci, bir hafta veya daha kısa bir süre içinde final sınavlarına nasıl hazırlanacağını bilmek ister ama her çalışma ipucu listesi, erken çalışmaya başlamak için cesaretlendirmeyi içermelidir. Bunun nedeniyse kendinizi başarıya hazırlamanın en iyi yollarından biri olmasıdır. Bazı insanlar bir önceki gece bir sınava girip kendilerini iyi temsil edebilirler. Fakat tıka basa öğrenmek bir şey değildir. Test için bazı önemli gerçekleri hatırlasanız bile, beyniniz daha sonra bu bilgiyi saklamayacaktır.

Finallere giden haftalar yoğun geçme eğilimindedir ama final sınavlarınıza birkaç hafta önceden hazırlanmak için adımlar atmanız zorunludur. Finaller için son dakikada nasıl çalışacağınızı planlamak yerine, notlarınızı gözden geçirmeye ve profesörünüzden veya bir öğretmenden yardım alarak anlayışınızdaki boşlukları doldurmaya başlayın. Erken başlamak baskıyı azaltır ve tıka basa çalışmak yerine iyi çalışma yöntemleri uygulamanıza izin verir.

3. Bir Çalışma Arkadaşı Bulun

Bir çalışma arkadaşı bulmak veya sınıfınızdan birlikte çalışmak için bir çalışma grubu oluşturmak size birkaç farklı şekilde yardımcı olabilir. Birincisi, çalışmayı daha eğlenceli hale getirme eğilimindedir. Çalışmayı sosyal bir olaya dönüştürmek, özellikle deneyimin bir parçası kahve veya pizza yaparsanız angarya hissini azaltabilir. Sadece görevde kalmayı unutma.

Bir arkadaşınızla veya bir grupla çalışmanın başka bir nedeni de birbirinizin becerilerini geliştirebilmenizdir. Bunlar, genel olarak çalışma becerilerini ve öğrenmeye çalıştığınız kurs materyalini içerir. Arkadaşlarınıza onlar için hangi çalışma yöntemlerinin işe yaradığını sorun ve bu yöntemleri kendiniz deneyin. Test materyali üzerinde periyodik olarak birbirinizi test ederek hazırlık düzeyinizi ölçebilirsiniz. Son olarak, bir partnerle çalışmak daha fazla sorumluluk yaratabilir ve sizi erken ve tutarlı bir şekilde çalışmaya teşvik edebilir.

4. Yüksek sesle okuyun

Hiç bir sayfanın altına girdiniz ve beyninizin kontrol ettiğini ve ne okuduğunuz hakkında hiçbir fikrinizin olmadığını fark ettiniz mi? Ders çalışmak kaçınılmaz olarak çok fazla okuma gerektirir ve bu senaryo çok yaygın hale gelebilir, özellikle kendinizi yorgun veya sıkılmış hissetmeye başladığınızda. Okurken odaklanmanın yararlı bir yolu yüksek sesle okumaktır.

Araştırmalar gösteriyor ki, yüksek sesle okumak daha iyi hatırlama sağlar çünkü aynı anda hem kulaklarınızı hem de gözlerinizi meşgul edersiniz. Oda arkadaşınızın kendi kendinizle konuştuğunuzu duyacağından ve akıl sağlığınızı sorgulayacağından endişeleniyorsanız sanat tarihi, organik kimya veya hangi konuda çalışıyorsanız çalışın ücretsiz bir dersi dinleme ayrıcalığına sahip olduklarını onlara bildirin.

5. Yazmak Yerine Yazın

Birçok öğrenci, çalışmalarına yardımcı olmak için bir çalışma kılavuzu doldurur veya bilgi kartları oluşturur. Bunların her ikisi de harika stratejilerdir ama cevaplarınızı yazmayı seçerseniz veya kağıt kalem kırmak yerine bilgisayarınızda bilgi kartları hazırlarsanız yetersiz kalabilirler. Not almak veya el ile çalışma materyalleri oluşturmak eski moda veya çok yavaş gelebilir ama araştırmalar, bilgileri yazmanızdan daha iyi saklamanıza yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Yazmaya kıyasla hantal hissetmesi en iyisi. Yazarken sizi bilgiyi düşünmeye zorluyor, bu da onu daha etkili bir şekilde hafızanıza yerleştiriyor. Bir şeyleri dijital evrende tutmayı tercih ediyorsanız kalem ve kağıtla yazma eylemini etkili bir şekilde taklit ettiği için, bir kalemle yazabileceğiniz bir dokunmatik tablet kullanmayı deneyin.

6. Ezberleme Hilelerini Kullanın

Not alsanız ve akıllı çalışma yöntemlerini kullansanız bile, sizi şaşırtmaya devam eden bazı konular olması kaçınılmazdır. Anlamadığınız bir kavramsa, konuyu açıklığa kavuşturmak için profesörünüzden veya bir öğretmenden yardım almanız gerekir. Fakat bu bir gerçek, isim, tarih veya ezberlemeye uğraştığınız bir liste olabilir. Ezberleme hepimize kolay gelmez ama çalışma seanslarınızda eksik kaldığınız alanları hatırlamanıza yardımcı olmak için kullanabileceğiniz püf noktaları vardır.

Bu hileler anımsatıcı cihazlardır. Beyniniz ve öğrenme şekliniz benzersiz olduğundan, hangi anımsatıcı cihazların sizin için en uygun olduğunu bulmalısınız. Örneğin, bazı insanlar bilgiyi bir melodiye koymanın, bilgiyi akıllarında saklamanın en etkili ve en kolay yolu olduğunu düşünür.

7. Dikkatinizi dağıtan şeylerden kaçının

Birçok üniversite öğrencisi için konsantrasyon, ders çalışmayı zorlaştıran gerçek bir zorluk olabilir. Konsantrasyonla mücadele ediyorsanız kendinizi başarıya hazırlamak için elinizden geleni yaptığınızdan emin olun. Her şeyden önce bu, dikkat dağınıklığından kaçınmak anlamına gelir. Konsantrasyonunuzu bozabilecek şeyleri düşünün ve bu dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak durmak için adımlar atın. Çoğu öğrenci için bu, sosyal medya bildirimlerini devre dışı bırakmak veya telefonunuzu geçici olarak saklamak anlamına gelir.

Dikkat dağınıklığından kaçınmanın en iyi yollarından biri ders çalışmak için iyi bir yer seçmektir. Konsantrasyonunuza en uygun ortamın hangisi olduğuna dikkat edin. Varsayılan olarak yatakhane odanızda ders çalışmak yerine, kütüphanenin sessiz bir köşesinin veya bir kafenin daha iyi bir yer olup olmadığını düşünün. Sessiz bir yer bulamazsanız, kulaklıkla enstrümantal müzik dinlemeyi deneyin.

8. Mola Verin

Çok çalışmak için baskı hissettiğinizde, molalar için durmadan ilerlemeniz gerektiğini düşünebilirsiniz. Fakat bu bir hatadır. Kendinize izin vermemek genel olarak zihinsel yorgunluğa yol açar ve odaklanmayı zorlaştırabilir. Molalar gözlerinizi ve zihninizi dinlendirir, böylece taze kalabilirsiniz. Burada kaliteyi nicelikten çok düşünün. Çalıştığınız saatten bir mola için 10 dakika çıkarsanız bile, bu 50 dakika aradan dolayı muhtemelen daha verimli olacaktır.

Molalar sadece sizi tazelemekle kalmaz ve bunu takip eden çalışmanın verimli olmasını sağlar. Bir ara vereceğinizi bilerek de üretkenliğinizi artırabilirsiniz. Dikkatinizin dağılmasına yatkınsanız, kısa süre içinde telefonunuzu kontrol etmek veya zihninizi dolaşmak için bir mola vereceğinizi bildiğinizde tamamen konsantre olma olasılığınız daha yüksek olacaktır. Molalar daha yoğun odaklanmayı teşvik eder, böylece çalışma toplantınızın her dakikasını değerlendirebilirsiniz.

Final Sınavlarına Nasıl Hazırlanır?

Final sınavı başarı ipuçları sadece çalışma yolları hakkında değildir, çünkü genel zihinsel ve fiziksel hazırlığınız da önemlidir. Sağlığınız pahasına kendinizi zorlamak akıllıca bir strateji değildir. Bunun yerine, sağlıklı kalmak ve final haftasında zihninizin en yüksek performansta çalışmasını sağlamak için bu dört ipucunu uyguladığınızdan emin olun. Finallere son gün çalışmak gibi bir hata yapmayın.

1. Doğru Tüketin

Yediklerinizin yalnızca sağlığınız üzerinde değil, zihniniz üzerinde de derin bir etkisi olabilir. Örneğin makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı bir yemek yedikten sonra odaklanmanın ve uyanık hissetmenin zor olduğunu fark edebilirsiniz. Karbonhidrat yüklemesi uzun vadede yakıt sağlamaya yardımcı olabilir ama testten önce akıllıca bir strateji değildir. Ayrıca, kendinizi gergin hissetmenize neden olabilecek aşırı miktarda şeker veya kafeinden de kaçınmak istersiniz.

Peki ne yemelisin? Bol miktarda protein sağlayan ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin yiyecekler arayın. Protein önemlidir çünkü vücudunuzun amino asitler üretmesine yardımcı olur ve bu da zihinsel keskinliğinizi ve motivasyonunuzu artıran nörotransmiterlere yol açar. Omega-3 yağ asitleri konsantrasyon ve hafızaya yardımcı olur ve her ikisi de test yapmak için kritik işlevlerdir. Tatlı su balıklarında büyük miktarlarda omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra fındık, ceviz ve kaju fıstığı gibi kuruyemişler de bulabilirsiniz.

2. Aktif Kalın

Çalışmaktan yorulduğunuzda ve ara vermeye hazır olduğunuzda, geri tepmek ve beyninizi dinlendirmek için televizyon seyretmek veya sosyal medya sitelerinde gezinmek gibi hissedebilirsiniz. Bunun yerine, dışarı çıkmayı veya spor salonuna gitmeyi ve biraz egzersiz yapmayı düşünün. Yine de bu şekilde çalışmaya ara verebilirsiniz ama kanınızı pompalamak işinize daha enerjik bir şekilde dönmenize yardımcı olabilir ve hatta beyninizi canlandırmaya yardımcı olabilir.

Zihninize enerji vermek ve endişenizi yatıştırmak için sınavınızdan kısa bir süre önce küçük bir egzersiz bile yapmak isteyebilirsiniz. Kampüste bir yürüyüş bile yardımcı olabilir. Egzersiz sadece kısa vadede konsantrasyonunuza yardımcı olmaz. Özellikle kardiyovasküler sağlık açısından aktif bir yaşam tarzı sürdürmek, genel olarak genç yetişkinler için daha iyi bilişle bağlantılıdır. Bu yüzden üniversitede düzenli egzersize öncelik vermek akıllıca olacaktır.

3. Bol Dinlenin

Muhtemelen ebeveynlerinizin sizi final haftasında bol bol uyumaya çağırmasına alışmışsınızdır ama belki de bu tavsiyeyi ciddiye almıyorsunuzdur. Sonuçta, her 24 saatin sekiz saatini uykudayken kaybedecek çok şeyiniz var. Gerçek şu ki, ders çalışmak için daha az zaman anlamına gelse bile, her gece tam bir gece uykusuna öncelik vermelisiniz.

Bu tavsiye sadece final haftası için değil. Test performansınız hakkında endişeleriniz varsa, araştırmalar, çalıştıktan sonra yeterince uyumanın bu bilgileri daha etkili bir şekilde hatırlamanıza ve sağlamlaştırmanıza yardımcı olacağını gösteriyor. Bu araştırma aynı zamanda erken çalışmaya başlamanın daha iyi olduğunu gösteriyor, böylece büyük testten önceki gece tıka basa doldurmak yerine, çalışma seansları arasında uyurken bilgileri daha yavaş işleyebileceksiniz.

4. Olumlu Bir Tutum Tutun

Son olarak, final haftasında ve final haftasında olumlu bir tutum sergilemek için elinizden gelenin en iyisini yapmak istersiniz. Her üniversite öğrencisi, finallerin stresli bir dönem olabileceğini bilir. İyi yapma baskısını hissetmek doğaldır ama birçok öğrenci için bu, sakatlayıcı bir kaygıya dönüşebilir. Sınavlarınız için endişeli hissetmek, muhtemelen sadece performansınıza zarar verecektir ve hangi notları alırsanız alın, finalleri olumsuz bir deneyim haline getirebilir.

Olumsuz duyguları olumlu olanlarla değiştirmeye çalışın. Başarısızlık düşünceleriyle pozitiflik ve güven duygusuyla mücadele edin. Bulunduğunuz yere ulaşmak için yaptığınız tüm sıkı çalışmayı kendinize hatırlatın. Ayrıca, final haftasını geçmenize yardımcı olması için tünelin sonundaki ışığı da unutmayın. Daha sonra ailenizle eğlenmek için eve gidecek misiniz? En sevdiğin diziyi sonunda yakalayabilecek misin? Eski arkadaşları ziyaret etmek mi? Neyi dört gözle bekliyor olursanız olun, onu bir motive edici ve stresli hissettiğinizde sizi gülümsetecek bir şey olarak kullanın.

  • Share:

1 Comment

Leave Your Comment