Advanced
Search
  1. Home
  2. 7C İletişim Nedir?

7C İletişim Nedir?

  • 12 Ocak 2021
  • 0 Likes
  • 307 Views
  • 0 Comments

Bu makale pratik olarak Etkili İletişimin 7 C’sini açıklamaktadır. Okuduktan sonra bu güçlü iletişim becerileri aracının temellerini anlayacaksınız.

İletişimin 7 C’si:

  • Tamlık
  • Somutluk
  • Nezaket
  • Doğruluk
  • Netlik
  • Düşünme
  • Özlülük
  • İletişimin 7 C’si nedir?

    Gün boyu iletişim kuruyoruz; evde, işte, kapı komşumuzla ve spor kulübünde. Sözlü, sözlü olmayan ve yazılı iletişim kurarız. Ne yazık ki, mesaj her zaman istendiği gibi gelmiyor. GÜRÜLTÜ, SES! Bu durum yanlış iletişim ve (küçük) yanlış anlaşılmalara veya yanlış izlenime yol açabilir.

    7 iletişim ilkesi olarak da bilinen iletişimin 7 C’si, iyi ve iş iletişimi sağlamanın yararlı bir yoludur. İletişimin 7 C’si, hem yazılı hem de sözlü iletişimin açık, sade, hedef kitleye yönelik ve iyi yapılandırılmış bir şekilde geçmesinin bir sonucu olarak yararlı bir kontrol listesi sağlar.

    Tamlık

    Mesajın eksiksiz ve alıcının dünya algısına uygun olması gerekir. Mesaj gerçeklere dayanmalıdır ve karmaşık bir mesaj ek bilgi ve/veya açıklama gerektirir. Konuların iyi bir alt bölümü, mesajı netleştirecek ve bunun sonucunda söylenenlere tam bir genel bakış olacaktır.

    Somutluk

    Somut iş iletişimi de açık bir mesajla ilgilidir. Bu genellikle araştırma verileri ve rakamlar gibi olgusal materyallerle desteklenir. Kullanılan kelimelerin yanı sıra cümle yapısı da tek sesli olarak yorumlanabilir. Hayal gücüne hiçbir şey kalmadı.

    Nezaket

    Hedef kitlenin duygu ve bakış açılarını göz önünde bulundurmanın yanı sıra, seyirciye dostça ve nazik bir şekilde yaklaşmak da önemlidir. Alıcıya saygı gösteren terimlerin kullanılması etkili iletişime katkıda bulunur. Aynı şey birisine hitap etme tarzınız için de geçerlidir. Tanıdık bir adres biçimi kullanırsanız herkes büyülenmeyecektir ve resmi bir adresin kullanılması çok uzak gelebilir. ‘Onlar’ kelimesini kullanarak hemen daha geniş bir kitleye hitap edilir.

    Doğruluk

    Doğru bir dil kullanımı tercihe sahiptir. Yazılı iş iletişiminde, dilbilgisi hatalarından kaçınılmalıdır ve sözlü iletişimde de biçimsel hatalar veya fiillerin yanlış kullanımı yeterli değildir. Doğru bir dil kullanımı güvenilirliği artırır ve alıcı, ciddiye alındığını hissedecektir.

    Netlik

    Açık veya sade bir dil, açıklık, kısa cümleler ve somut kelimelerle karakterizedir. Biçimsel dil ve klişe ifadeler gibi bulanık dil kesinlikle yasaktır. Parantezlerden kaçınarak ve konuya sadık kalarak, alıcı mesajın içeriğinin net bir resmini elde edecektir. Kısaca ifade edilen bilgiler, mesajın özünü vurgular.

    Düşünme

    Hedef grupla iletişim (Düşünme). İyi iletişim kurabilmek için hedef grupla ilişki kurmak ve dahil olmak önemlidir. İzleyiciyi hesaba katarak, mesaj onlara yönelik olabilir. Bunda rol oynayan faktörler örneğin: mesleki bilgi, eğitim seviyesi, yaş ve ilgi alanlarıdır.

    Özlülük

    Hikaye tutarlı olduğunda ve herhangi bir tutarsızlık içermediğinde mesaj açıktır. Gerçeklerden bahsedildiğinde, tutarlı, destekleyici bilgilerin olması önemlidir. Belirli bir ifadeyi veya gösterimi sistematik olarak uygulamak, açık bir iş iletişimine de katkıda bulunur. İfadeler çeşitli olduğunda, alıcının kafasını karıştırırlar.

    Yıllar boyunca 7 C İletişim varyasyonu

    İletişimin 7 C’sinin genellikle gözden kaçan iki çeşidi daha vardır: Yaratıcılık ve Güvenilirlik.

    Yaratıcılık

    Bir metin ancak kelimeler ve cümle yapıları yaratıcı bir şekilde kullanıldığında ve kısa cümleler daha uzun cümlelerle değiştirildiğinde canlı olacaktır. Yaratıcılık özellikle arama kelimelerinin kullanıldığı metinlerde önemlidir, arama kelimelerinin sürekli olarak farklı bir ortamda kullanılması esastır.

    Güvenilirlik

    Bir konuşma veya metinde güven ortamı yaratarak, mesaja güvenilirlik katmış olursunuz. Bu durum tartışmakta olduğunuz bilgilerin doğru bilgileri içerdiğini gösteren açık ve çarpıcı bir ‘üslup’ ile sağlanabilir.

    Ne düşünüyorsunuz?

    İletişimin 7 C’si günümüz modern ekonomisinde sizin için uygulanabilir mi? Yukarıdaki pratik açıklamayı tanıyor musunuz veya daha fazla öneriniz var mı? İletişimin 7 C’sini kullanmak için başarı faktörleriniz nelerdir?

    Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.

    Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.

    Kaynakça

  • Aggarwal, Vir Bala ve VS Gupta (2001). Gazetecilik ve Kitle İletişim El Kitabı. Konsept Yayıncılık Şirketi
  • Murphy, HA ve diğerleri, (2000). Etkili İş İletişimi. McGraw-Hill.
  • Scott M. Cutlip, Allen H. Merkezi (1952). Etkili halkla ilişkiler: halkın yararına giden yollar. Prentice-Hall.
    • Share:

    Leave Your Comment