5E Öğretim Modeli Nedir?
- 24 January 2021
- 386 Görüntülenme
- 0 Yorum
Bu yazı, 5E Öğrenme Döngüsü olarak da bilinen 5E Öğretim Modelinin pratik bir açıklamasını sağlar. Okuduktan sonra bu güçlü etkililik aracının temellerini anlayacaksınız.
5E Öğretim Modeli nedir?
Genç veya yaşlı olmanıza bakılmaksızın öğrenme sürekli bir süreçtir. İnsanların odaklanmasını sağlar ve kendilerini geliştirmelerini sağlar. 5E Öğretim Modeli, tüm öğrenme sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Bu model eğitimde olduğu kadar organizasyonlarda da uygulanabilir. İnsanların çalıştığı her yerde teselli sunar. Model, derslerin düzenlenmesi ve düzenlenmesi için bir çerçeve olarak kullanılır. Bir kez uygulandığında, sınıf durumundaki öğretmenlerin, öğrencilerin oluşturduğu zorluklara yanıt vermek için yerinde en iyi kararları vermelerine yardımcı olur. Söz konusu öğretmen aynı zamanda bir eğitmen, bir grup çalışanı yeteneklerini geliştirmek için eğiten biri veya bir departmana yeni yüklenen yazılımdan en iyi şekilde nasıl yararlanacağını söyleyen bir eğitmen olabilir.
5E Öğretim Modeli ile öğretmenler, eğitmenler ve eğitmenler, öğrencilerin, öğrencilerin veya stajyerlerin yeni kavramları tam olarak anlamalarına yardımcı olan bir öğretim modeline sahiptir. Öğrencilerini verilen materyale daha uygun bir şekilde dahil edebilir ve daha fazlasını öğrenmeleri için motive edebilirler. Model ayrıca becerilerini geliştirmede onlara rehberlik etmeye yardımcı olur. Model, öğrencilerin soru sorarak, gözlemleyerek, analiz ederek ve sonuç çıkararak sorunları çözmek için birlikte çalıştıkları ve yeni kavramları keşfettikleri aktif öğrenme ile karakterize edilir.
Tarih 5E Öğretim Modeli
1962 gibi erken bir tarihte, Amerikalı eğitimci Myron J. Atkin ve Amerikalı fizikçi Robert Karplus, ‘keşif’, ‘terminoloji’ ve ‘konsept uygulama’ içeren etkili bir öğrenme döngüsü geliştirdiler. Sonuç olarak öğrenciler konularla ilgilenmeye başladılar, sorular sormaya başladılar ve kendi içgörülerine eleştirel bakmaları gerektiğini keşfettiler. Aktin-Karplus modeli, 5E Öğretim Modelinin temelini oluşturur. Bu durum 1987 yılında Amerikan eğitim ve araştırma enstitüsü BSCS Science Learning tarafından geliştirilmiştir.
5 aşama
BSCS Bilim Öğreniminin 5E Öğretim Modeli aşağıdaki beş aşamadan oluşur:
1. Katılım
5E Öğretim Modelinin bu ilk aşamasında, öğretmen, eğitmen veya eğitmen öğrencinin, öğrencinin veya stajyerin ön bilgilerini değerlendirir ve bu bilgilerdeki boşlukları belirlemeye çalışır. Ayrıca öğrencinin gelecek konuya olan ilgisini çekmeye özen göstereceklerdir. Sadece ilgi olduğunda, öğrenci yeni bilgilere açık olacak kadar dahil olacaktır. Öğretmen, eğitmen veya eğitmen daha sonra açık sorular sormaya başlayabilir ve öğrenciyi konu hakkında zaten bildiği her şeyi yazmaya teşvik edebilir. Tüm faaliyetler, öğrencilerin zaten bildiklerini öğrenmek üzere oldukları şeyle ilişkilendirmelidir. Meraklarının giderilmesi gerekiyor.
2. Keşif
İlk aşamadan sonra ‘Keşif’ aşaması devreye giriyor. Öğrenciler somut öğrenme deneyimleri yoluyla yeni bilgileri almaya teşvik edilir. Gözlem yapmaya, hata yapmaya ve daha sonra ne olacağını öğrenmeye teşvik edilirler. Özellikle, yeni bilgilerle birlikte çalışmaya başladıklarında, neyin işe yaradığını, neyin işe yaramadığını ve zaten neyi bildiklerini bulmak için işbirliği yapabilirler. Onların önceki bilgileri yeni fikirler üretmeye, soruları ve olasılıkları keşfetmeye ve bir ön çalışma tasarlamaya ve uygulamaya yardımcı olur.
3. Açıklama
Açıklama aşamasında, öğrenciler yeni bilgiler hakkında dikkatlice düşünmeye ve tam olarak neyle ilgili olduğunu anlamaya teşvik edilir. Öğretmen, eğitmen veya eğitmen yeni bilgileri derlemede öğrenciye, öğrenciye veya stajyere rehberlik edecek ve daha fazla açıklamaya ihtiyaç duyduklarında onlara bilgi sağlayacaktır. Şimdiye kadar ne öğrendiklerini öğrenmek için öğrencilerine sorular soracaklar. Bu aşamada, öğretmen, eğitmen veya eğitmen net açıklamalar ve örneklerle gelecek ve öğrencilerinin kavram (lar) ı daha iyi anlamasını sağlamak için genellikle PowerPoint sunumları, modeller, videolar veya rol yapma gibi destekleyici araçlarla çalışacaktır. Ana amaçları kavramsal anlayış, süreç becerileri veya belirli davranışları göstermek ve bilgiyi doğrudan tanıtmaktır. Bu şekilde öğretmenin açıklaması öğrenciye daha derin bir içgörü sağlar.
4. Detaylandırma
5E Öğretim Modelinin detaylandırma aşamasında, öğretmen, eğitmen veya eğitmen öğrenciye, öğrenciye veya stajyerin öğrendiklerini doğrudan uygulamasına izin verir. Bu onların daha da gelişmesine izin verecektir. Öğrenciler öğrendiklerini belirli bir faaliyette bulunarak ve gerçekleştirerek uygularlar. Bu durum bir staj ödevi, egzersiz, rol yapma, yazılı kağıt veya test şeklinde olabilir. Yeni deneyimler sayesinde öğrenciler daha fazla anlayış geliştirir, daha fazla bilgi alır ve yeterli beceriler kazanır.
5. Değerlendirme
Değerlendirme aşamasında, öğrenciler, öğrenciler veya kursiyerler kendi becerilerini ve bilgilerini bağımsız olarak değerlendirmeye teşvik edilir. Kendilerine halihazırda bildiklerini ve hangi bilgilerin hala eksik olduğunu sorarlar. Ayrıca öğretmenlere, eğitmenlere ve eğitmenlere öğrencilerin ilerlemesini değerlendirme fırsatı sunar. Hem resmi hem de gayri resmi değerlendirmeler kullanılabilir, burada öğrenciler gözlemlenir ve aynı zamanda birbirleriyle sonuçlara varırlar. Kendilerine neyin iyi gittiğini ve neyin geliştirilebileceğini sorarak, kendi düşüncelerine varırlar ve kendilerini geliştirebilirler.
Her aşamanın belirli bir işlevi vardır ve öğretmen, eğitmen veya eğitmen tarafından tutarlı bir öğretime katkıda bulunur. Sonuç olarak öğrenciler, öğrenciler veya kursiyerler bilimsel ve teknolojik bilgileri, tutumları ve becerileri daha iyi öğrenebilir ve anlayabilir.
Tam öğrenme döngüsü
5E Öğretim Modelinin tüm amacı, öğrencileri bir sonraki seviyeye taşımaktır. Öğrencilerin aktif katılım yoluyla güçlü bir bilgi tabanı oluşturmalarına yardımcı olur. Model, insanların deneyimler yoluyla bilgi edindikleri ve buna anlam verdikleri gerçeğine dayanmaktadır. Model, öğrenciler yeni bilgilerle ilk kez karşılaştıklarında en etkilidir. Bu durumda, katılımın ilk aşamasıyla başlayan ve değerlendirmeyle biten tam bir öğrenme döngüsü şansı vardır. En iyi sonuçlar, her aşama için yaklaşık iki hafta ayrılarak elde edilebilir. Bu genellikle aşamalardan birine odaklanmaktan daha iyi çalışır. Tek bir aşamada çok fazla zaman harcamak, öğrencilerin daha önce öğrendiklerini çabucak unutmalarına neden olur.
Ne düşünüyorsunuz?
5E Öğretim Modeli/5E öğrenme döngüsü hakkındaki açıklamayı hatırlıyor musunuz? 5E modelini pratikte kullanıyor musunuz veya kullandığınız başka talimat modelleri var mı? Paylaşmak istediğiniz herhangi bir ipucu veya ekleme var mı?
Düşüncelerinizi ve bilginizi aşağıdaki yorum kutusunda paylaşabilirsiniz.
Bu makaleyi beğendiyseniz, modeller ve yöntemler hakkındaki en son gönderiler için bültenimize kaydolabilirsiniz.
Yorumunuzu bırakın